Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Mediakutsu julkaisuseminaariin to 1.12.: Lasten kotihoidon tuen vaikutukset vanhempiin ja lapsiin

Jaa

Julkaisemme torstaina 1.12. uutta tutkimusta kotihoidon tuesta ja kutsumme teidät julkaisuseminaariin. Seminaariin osallistuu runsaasti tutkijoita ja asiantuntijoita yhteiskunnan eri aloilta.

Julkaisuseminaari: Lasten kotihoidon tuen vaikutukset vanhempiin ja lapsiin

Aika: to 1.12.2022 klo 13.00-14.15 (keskustelu jatkuu kahveilla klo 15 saakka)
Paikka: Economicumin auditorio | Arkadiankatu 7, Helsinki

Ilmoittautuminen ke 30.11. klo 14 mennessä: https://link.webropol.com/s/kotihoidontuki-media


Samalla lomakkeella voitte myös tilata julkaistavan tutkimuksen ja tiedotteen. Tutkimus on julkaisuvapaa to 1.12. klo 13.

Julkaisuseminaarissa VATT:n tutkimusprofessori Tuomas Kososen esittelee tutkijaryhmänsä tuoretta tutkimusta Suomen kotihoidon tuesta. Tutkimuksessa arvioidaan tuen vaikutuksia tukea saaviin äiteihin ja kotihoidon tuella kotona hoidettaviin lapsiin koko väestön tasolla. Miten kotihoidon tuki vaikuttaa äitien työllistymiseen ja palkkoihin? Entä mitä vaikutuksia kotihoidon tuella on lapsiin?

Seminaari klo 13.00-14.15

  • Seminaarin avaus - Tutkimusohjaaja Teemu Lyytikäinen / VATT
  • Tutkimuksen ja tulosten esittely - Tutkimusprofessori Tuomas Kosonen / VATT
  • Kommenttipuheenvuorot
    • Kehityspsykopatologian professori Essi Viding / University College London
    • Sosiologian professori Jani Erola / Turun yliopisto
  • Yleisökeskustelua ja -kommentteja

Keskustelu aiheesta jatkuu seminaarikahveilla klo 14.15-15.00

Ilmoittaudu seminaariin: https://link.webropol.com/s/kotihoidontuki-media

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Arkadiankatu 7
00100 HELSINKI

https://vatt.fi

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa.

Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Datahuone: Suurituloisimmat kotitaloudet käyttävät moninkertaisesti enemmän sähköä kuin pienituloiset16.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Asuntokunnat, joiden bruttotulot ylittävät 100 000 euroa, käyttävät keskimäärin viisi ja puoli kertaa enemmän sähköä kuin vähiten, alle 10 000 euroa, ansaitsevat asuntokunnat. Niinpä myös valtion tukitoimet, kuten arvonlisäveron alentaminen, kohdistuvat pääosin hyvätuloisiin asuntokuntiin. Tiedot perustuvat ensimmäistä kertaa käyttöön saatuihin Fingridin Datahubin käyttöpaikkakohtaisiin tietoihin sähkönkäytöstä, jotka on yhdistetty Tilastokeskukselta saatuihin asuntokuntien taustatietoihin.

Talouspolitiikan arviointineuvoston taustaraportti: EU-maiden velkakestävyys etusijalle – talouspolitiikasta neuvoteltava jatkossa komission kanssa14.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Marraskuussa 2022 EU:n komissio julkaisi linjauksen, jonka pohjalta EU:n finanssipoliittisia sääntöjä uudistetaan jäsenmaiden velkakestävyyden turvaamiseksi. Linjauksen taustalla on maiden lisääntynyt velkaantuminen. Uutta on komission ehdotus siitä, että kunkin jäsenmaan finanssipolitiikkaa käsiteltäisiin komission ja jäsenmaan kesken eikä kaikille maille yhteisen sääntökirjan mukaan.

Uusi tutkimus: Lasten kotihoidon tuen vaikutukset ovat negatiivisia1.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan lasten kotihoidon tuen vaikutukset ovat negatiivisia erityisesti äideille, mutta myös lapsille. Tämä vaikutus syntyy siitä, että kotihoidon tuki ei ole pelkästään tulonsiirto vaan myös ohjaa vanhempien päätöksiä pidempiin kotihoitojaksoihin ja pois työelämästä. Jos lapsiperheitä halutaan erityisesti tukea, olisi joku muu tukimuoto, joka ei ohjaa niin voimakkaasti kotihoitoon, vaikutuksiltaan vähemmän negatiivinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme