Software Finland ry

”Meillä muhii mielenterveyden aikapommi” – Ohjelmistoala herännyt koko Suomen ongelmaan: ”On kysyttävä, pitääkö meidän palata toimistoille?”

Jaa
Mielenterveysongelmat ovat kasvava ongelma jopa vapaista työoloistaan tunnetulla ohjelmistoalalla. ”Heikentynyt mielenterveys vie informaatio- ja viestintäalalla työkyvyttömyyseläkkeelle jo kymmeniä työntekijöitä vuodessa. Tämä tarkoittaa, että ongelmista kärsiviä on alalla vähintään satoja”, kertoo Varman asiantuntijalääkäri Tiia Reho. ”Tilanne on hälyttävä ja meidän on ryhdyttävä toimiin. Ihmiset tarvitsevat yhteisöllisyyttä ja siksi on kysyttävä, pitääkö meidän oikeasti palata toimistoille ainakin osittain?”, pohtii Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
Ohjelmistoala on herännyt alalla lisääntyneisiin mielenterveysongelmiin.
Ohjelmistoala on herännyt alalla lisääntyneisiin mielenterveysongelmiin.

Lehdistötiedote 2.5.2022

Uuteen nousuun lähteneet mielenterveysongelmat ovat vakava haaste koko Suomelle. Erityisesti oireilevat asiantuntijatyötä tekevät. Tämä ilmenee eläkevakuutusyhtiö Varman tuoreista tilastoista.

”Mielenterveysperustaiset työkyvyttömyyseläkkeet ehtivät pitkään laskea, mutta kääntyivät uudelleen nousuun viisi vuotta sitten. Korona-ajan alussa tilanne näytti ensin paranevan, mutta viime vuonna nähtiin taas uusi nousu sairauspoissaoloissa. Asiantuntija-ammateissa mielenterveysongelmien osuus uusista työkyvyttömyyseläkkeistä on jo noin puolet. Meillä muhii mielenterveyden aikapommi, työkyvyttömyyseläkkeet ovat vain ongelmien jäävuoren huippu”, varoittaa Varman asiantuntijalääkäri Tiia Reho.

”Eläkettä jopa 10 vuotta edeltäviä merkkejä ongelmista ovat muun muassa lisääntyneet sairaspoissaolot, puutteet työn jäljessä, presenteismi sekä työn ja muun elämän epätasapaino.”

Uudet tiedot saavat herätyskellot soimaan myös ohjelmistoalan osalta.

”Heikentynyt mielenterveys vie informaatio- ja viestintäalalla työkyvyttömyyseläkkeelle jo kymmeniä työntekijöitä vuodessa. Tämä tarkoittaa, että ongelmista kärsiviä on alalla vähintään satoja”, valottaa Reho. Ohjelmistoala muodostaa selkeän enemmistön ammattiluokituksen informaatio- ja viestintä työntekijöistä.

Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha ottaa tiedot erittäin vakavasti.

”Alalla ei ole varaa hukata yhtään työntekijää. Tilanne on hälyttävä ja meidän on ryhdyttävä toimiin. Ihmiset tarvitsevat yhteisöllisyyttä ja ryhmään kuulumista ja siksi on kysyttävä, pitääkö meidän oikeasti palata toimistoille ainakin osittain? Olemme tottuneet alalla ajattelemaan hajautettua tiimiä vahvuutena, mutta se on nyt ainakin johonkin mittaan kyseenalaistettava”, toteaa Roiha.

Yhteisöllisyyden parhaat keinot jakoon

Ohjelmistoala perustaa ensitöikseen HR-klubin, joka julkistetaan tiistaina 3.5. järjestettävässä tilaisuudessa. Kysyntä mukaan on ollut kova, ohjelmistoalan johtajat tiedostavat kehitystarpeet.

”Ohjelmistoalaa on usein ja hyvästä syystä pidetty ideaalialana työntekijöille, koska työnantajat tarjoavat niin paljon vapautta. Kokemus yksin jäämisestä on kuitenkin kasvanut, kun ajasta ja paikasta riippumaton työ on yleistynyt. Ymmärrämme, että yhteisöllisyys eli rakentavat ihmissuhteet työpaikalla ovat korvaamattoman arvokkaita.”

”Tarvitsemme kaikki parhaat kokemukset tästä jakoon, jotta kehittäjät ja koko ohjelmistoalan väki voisivat mahdollisimman hyvin tulevaisuudessa. Parhaiden työpaikkojen palkintoja on alallamme voitettu pilvin pimein, mutta se ei riitä”, analysoi Roiha.

Monet kansainväliset jätit kuten Alphabet (Google), Amazon ja Apple ovat jo komentaneet ihmiset takaisin työpaikoille koronan aiheuttaman massiivisen etätyöbuumin jälkeen.

”Ensinnäkin pitää firmoissa päästä kartalle siitä, miten ihmiset oikeasti voivat. Sitten pitää löytää parhaat ratkaisut siihen, miten ihmisten hyvinvointia tuetaan juuri siinä tilanteessa, mikä heillä on. Tässä on paljon tekemistä ja tulemme tekemään kaikkemme, jotta tieto onnistuneista tavoista leviää yritysten kesken. Tälle on ennen kaikkea valtava inhimillinen tarve, mutta myös suuri taloudellinen vaikutus työkyvyn parantumisen kautta – ja suuri kansallinen merkitys hyvinvoinnillemme”, painottaa Roiha.

Ongelmia ehkäistävä ennalta, syntyneet ongelmat hoidettava

Rakettitiede Oy on ollut ohjelmistoalan etulinjassa työntekijöidensä työkyvyn tukemisessa. Toimitusjohtaja Juha Huttunen on rakentanut yhtiölle toimintatapoja, jotka sekä ehkäisevät ongelmia ennalta että hoitavat jo aiheutuneita.

”Pyrimme jo oman myyntiprosessimme aikana varmistamaan, että tilattu työ on meidän tekijöillemme kiinnostavaa ja ympäristö, jossa työ tehdään, on työntekijällemme mahdollisimman sopiva. Käymme myös asiakkaiden kanssa ennalta läpi työn kuormittavuutta työntekijöidemme kannalta ja pyrimme varmistamaan, että asiakkaamme kohtelevat meidän työntekijöitämme yhtä hyvin ja huomaavaisesti kuin omiaan. Panostamme siis erityisesti siihen, että yksittäisen työntekijämme työympäristö olisi mahdollisimman hyvin soveltuva ja työkykyä tukeva.”

Jos ongelmia on silti päässyt syntymään, niiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

”Olemme ottaneet käyttöön lyhytterapian, johon voi hakeutua matalalla kynnyksellä. Meillä on myös laaja terveysvakuutus, joka kattaa pitkäkestoisemmankin terapian. Näillä korjataan jo syntyneitä ongelmia – tietysti ennen kaikkea toivomme, ettei niitä pääsisi edes syntymään.”

Verkkotilaisuus ”Bugi, joka on pakko ratkaista – mielenterveyden häiriöt alallamme”, järjestetään 3.5. klo 09.00-10.30. Mukana Tiia Rehon, Rasmus Roihan ja Juha Huttusen lisäksi myös Mielenterveyden Keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Lisätiedot:

Rasmus Roiha, toimitusjohtaja, Ohjelmisto- ja e-business ry, 0400 180434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi

Tiia Reho, asiantuntijalääkäri, Varma, 050 311 5149, tiia.reho@varma.fi

Juha Huttunen, toimitusjohtaja, Rakettitiede Oy, 040 756 2892, juha@rakettitiede.com

Avainsanat

Kuvat

Ohjelmistoala on herännyt alalla lisääntyneisiin mielenterveysongelmiin.
Ohjelmistoala on herännyt alalla lisääntyneisiin mielenterveysongelmiin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Software Finland ry
Software Finland ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://softwarefinland.fi

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

Paremmat työllistymismahdollisuudet jo 100 koodarinaiselle – kiitos Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin (AWS) yhteistyön15.3.2023 12:05:58 EET | Tiedote

Mimmit koodaa tuottaa yhä konkreettisempia hyötyjä. Jo 100 naista on suorittanut ohjelman kautta AWS Cloud Practitioner -sertifikaatin. Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin yhteistyössä yhteisölle maksutta tarjoama pilvikoulutus pyrkii korjaamaan ohjelmistoalan sukupuolittuneisuutta sekä vastaamaan osaajapulaan.

”Ohjelmistoalalle erityisen lupaavaa, että palkkatoiveet ovat realistisia” – Juniorirekryssä ennätykselliset lähes 1200 osallistujaa, 75 % naisia14.2.2023 12:10:27 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan paraikaa järjestämä Juniorirekry-tapahtuma on murskannut aiemman ennätyksen osallistujamäärällään. ”1200 osallistujaa, joista 900 on naisia kertoo siitä, miten kova imu alallamme on. Ja junnuille todella on tilausta”, iloitsee Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Merkillepantavaa on, että ohjelmistoalalle hakevien työntekijöiden palkkatoiveet osuvat todella hyvin kohdalleen”, kertoo osallistujille tehdyn kyselyn analysoinut rekrytointiekspertti Anna Alppinen Academic Work’istä.

”Junioreille on nyt kova kysyntä” – Talouden möröt eivät estä huimaa kasvua ohjelmistoalalla, yli puolet yrityksistä palkkaamassa junioreja21.12.2022 00:01:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoala jatkaa nopeaa kasvuaan, vaikka muilla aloilla näkymät synkistyvät. ”Yli 80 % yrityksistä on kasvussa ja mikä parasta, töitä on hyvin tarjolla myös softan parissa uraansa aloitteleville”, kiteyttää Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja. ”Uunituore Sykemittari-tutkimuksemme kertoo taas kerran, että ohjelmistoyritykset sopeutuvat nopeisiinkin muutoksiin, jotka muilla toimialoilla vaikuttavat ylivoimaisilta”, analysoi Roiha Sykemittarin tuloksia. SaaS-yritykset kuten Visma ovat erityisessä vauhdissa.

Koodikummit-ohjelma liikkeelle kovin tavoittein: Tuhat nuorta ohjelmistoalalle – ”Kaikkien saatava tasavertaiset mahdollisuudet”13.12.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Tiedekoulu sekä Ohjelmisto- ja e-business ry ovat aloittaneet uuden Koodikummit-ohjelman. ”Vähävaraiset lapset saavat Koodikummi-yrityksiltä hienon mahdollisuuden opiskella koodausta”, kiittää Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Kannattaa lähteä mukaan”, kehottaa itse jo 16-vuotiaana pelin julkaissut Jouni Suutarinen, Oivanin myynti- ja markkinointijohtaja. ”Me tuemme alan monimuotoisuutta”, alleviivaa tyttöryhmää kummittavan Vincitin vastuullisuusjohtaja Niina Mikolanniemi. Tytöille hyvää esimerkkiä tarjoaa myös Mimmit koodaa -palkinnon voittanut Susanna Kyllönen.

”Verovarojen käytön on oltava tiedossa” – Ohjelmistoala vaatii: Inhouse-yhtiöt pitää saada pikimmiten julkisuuslain piiriin18.11.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Julkisyhteisöjen omistamat ns. inhouse-yhtiöt on saatava pikimmiten julkisuuslain piiriin, vaatii Ohjelmisto- ja e-business ry. ”Suomessa on saatava voimaan vastaava lainsäädäntö kuin Ruotsissa, jotta verovarat käytetään tehokkaasti ja läpinäkyvyys ehkäisee väärinkäytöksiä”, peräänkuuluttaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Ruotsissa julkisomisteiset inhouse-yhtiöt kuuluvat julkisuuslain piiriin silloin, kun ne saavat yli 50 % tuloistaan kunnan, valtion tai muun julkisyhteisön ”omistaja-asiakkaaltaan”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme