Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Meri siistiksi lajitellen -kesäkiertue jatkuu Paraisilla 27.8.

Jaa

Lajittelemalla kotitalouksien jätteet voidaan vaikuttaa Itämeren tilaan. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Finlands Svenska Marthaförbund ja Pidä Saaristo Siistinä (PSS) ry järjestävät kesällä yhteisen neuvontakiertueen ympäri rannikkoa. Seuraavaksi kiertue suuntaa Paraisille, jossa mukana on paikallinen jätehuoltoyhtiö Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Organisaatiot ovat yhdistäneet voimansa, koska samalla kertaa halutaan tavoittaa asukkaat, mökkiläiset, veneilijät ja turistit.

Kesäkiertue jatkuu Paraisilla K-supermarket Reimarin yhteydessä olevalla Rinki-ekopisteellä perjantaina 27.8. klo 14–18.
Kesäkiertue jatkuu Paraisilla K-supermarket Reimarin yhteydessä olevalla Rinki-ekopisteellä perjantaina 27.8. klo 14–18.

Suurin osa suomalaisista asuu Itämeren valuma-alueella, joten kaikilla on vastuu huolehtia sen hyvinvoinnista. Arjen valinnoilla on suuri merkitys meren tilaan. Ilmastonmuutos on yksi suurimmista Itämeren uhista ja muun muassa lajittelemalla pakkausjätteensä voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. 

– Lajittelu ja kierrättäminen ovat osa kuluttamista. Kun käytetyt pakkaukset kierrätetään, saadaan materiaalia uusien tuotteiden ja pakkausten valmistukseen. Tämä säästää ympäristöä, kun neitseellistä materiaalia tarvitaan vähemmän, muistuttaa RINKI Oy:n viestintäpäällikkö Heli Satuli.  

– Toisinaan kotitalouksissa syntyy vähän erikoisempaa tai suurikokoista jätettä, jotka eivät kuulu kierrätyspisteelle. Silloin kuorman kanssa tulee suunnata Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskukseen tai lajitteluasemalle, joita meillä on esimerkiksi Paraisten saaristossa kolme. Näiden lisäksi keskustan kupeessa sijaitsee Rauhalan jätekeskus. LSJH:n lajitteluasemat ja jätekeskukset palvelevat kaikkia asukkaita ja kesävieraita ympäri vuoden, poisluettuna Utön lajitteluasema joka on kiinni syyskuusta tammikuuhun. Etenkin lomakaudella kierrätyspisteiden kuormitus kasvaa. Silloin jätekeskusten ja lajitteluasemien kierrätyspalveluja kannattaa hyödyntää, se ennaltaehkäisee kierrätyspisteiden ylitäyttymistä, vinkkaa ympäristöneuvoja Lotta Salminen LSJH:lta.

Lisäksi kiertueella kiinnitetään huomiota vesistöjen roskaantumiseen ja kerrotaan, miten omalla toiminnalla voi ehkäistä roskaantumista.  

– Merten ja vesistöjen roskaantuminen on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskee Suomeakin. Suurin osa vesistöihin päätyvästä roskasta on muovia. Roska voi päätyä rannalle kaukaakin. Roskia kulkeutuu vesistöön esimerkiksi tuulen, sateiden ja virtaavien vesien mukana. Usein varsinkin kaupunkien läheisyydessä sijaitsevilta rannoilta löytyneet roskat liittyvät pikaruokaan ja kertakäyttökulttuuriin, PSS ry:n Siisti Biitsi -ohjelmasta vastaava Julia Jännäri kertoo. 

– Roskien ja haitallisten aineiden  päätymistä mereen voi välttää jo kaupassa kun tekee päätöksiä siitä, minkälaista tuotetta on ostamassa, neuvoo Marthaförbundetin Östersjön 2.0 -hankkeen projektipäällikkö Roosa Mikkola. 

Neuvonnan lisäksi tapahtumissa jaetaan lajittelukasseja sekä kerrotaan, millaisia roskia ja kuinka paljon löytyy Suomen rannoilta. 

 

Kiertueen tapahtumat: 

Tammisaaren Rinki-ekopiste K-Supermarket Popsin yhteydessä 2.7. klo 11–15

Paraisten Rinki-ekopiste K-supermarket Reimarin yhteydessä 27.8. klo 14–18 

Kokkolan Venetsialaiset 28.8. 

Kotkan kalamarkkinat lokakuussa 

 

Kiertueen tapahtumat järjestetään koronarajoitusten näin salliessa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pidä Saaristo Siistinä ry
Nora Forsman
p. 040 455 7252
nora.forsman@pssry.fi

Finland svenska Marthaförbund rf
Roosa Mikkola
p. 044 740 3144
roosa.mikkola@martha.fi  

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Heli Satuli
p. 044 320 3622
heli.satuli@rinkiin.fi

Kuvat

Kesäkiertue jatkuu Paraisilla K-supermarket Reimarin yhteydessä olevalla Rinki-ekopisteellä perjantaina 27.8. klo 14–18.
Kesäkiertue jatkuu Paraisilla K-supermarket Reimarin yhteydessä olevalla Rinki-ekopisteellä perjantaina 27.8. klo 14–18.
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Tynnyrintekijänkatu 1C
00580 HELSINKI

09 6162 3500, info@rinkiin.fihttps://www.rinkiin.fi

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Yrityksille tuotamme tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten tuottajavastuun toteutukseen. Rinkiin on liittynyt lähes 4 500 pakkausten tuottajavastuunsa hoitavaa yritystä. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen Rinki-ekopisteverkoston pakkausten keräykseen ja lasipakkausjätteen kierrätykseen. Yli 1 850 pisteessä ympäri Suomen kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia, yli 650 pisteessä kerätään myös muovipakkauksia. www.rinkiin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Sommarturnén ”Sortera havet rent” fotsätter i Pargas 27.8.23.8.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Genom att sortera hemmets avfall kan vi påverka Östersjöns tillstånd. Under sommarturnén Sortera havet rent får hushållen råd om avfallssortering för att minska nedskräpningen av våra vattendrag. Finlands Förpackningsåtervinnig RINKI Ab, Finlands svenska Marthaförbund och Håll Skärgården Ren rf organiserar en gemensam rådgivningsturné längs kusten under sommaren. Sommarturnén fotsätter i Pargas med det lokala avfallshanteringsföretaget Sydvästra Finlands Avfllsservice. Med gemensamma krafter vill organisationerna nå ut till invånare, stugägare, båtfarare och turister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme