Turun kauppakamari

Meriverkostot-tapahtuma on vuoden elinkeinopoliittinen kuntateko

Jaa

Turun kauppakamarin elinkeinopolitiikan valiokunta on myöntänyt vuoden 2019 Elinkeinopoliittisen kuntateko -palkinnon Naantalin kaupungille ja elinkeinoasiamies Jorma Rannalle Meriverkostot-tapahtuman järjestämisestä. Palkinto jaetaan vuosittain kunnalle, sen yhteistyöorganisaatiolle tai henkilölle, joka on toiminut erityisen hyvin yritysilmapiirin parantamiseksi tai elinkeinoelämän tai yritysten toimintaympäristön kehittämiseksi.

Tänä vuonna Meriverkostot-tapahtuma keräsi ennätysyleisön: lähes 500 seminaariosallistujaa 150 yrityksestä ja lähes 80 näytteilleasettajayritystä. Kuva: Naantalin kaupunki
Tänä vuonna Meriverkostot-tapahtuma keräsi ennätysyleisön: lähes 500 seminaariosallistujaa 150 yrityksestä ja lähes 80 näytteilleasettajayritystä. Kuva: Naantalin kaupunki

Elinkeinopolitiikan valiokunnan mielestä Meriverkostot-tapahtuma on erinomainen esimerkki nopeasta reagoinnista ongelmaan yritysten toimintaympäristössä. Tapahtuman synty perustui havaintoon siitä, että Turun telakka ja sen kokonaistoimittajat eivät pystyneet yksin kasvattamaan tuotantoaan ja henkilöstöään riittävän nopeasti kysyntää vastaavasti. Ainoa nopea ratkaisu oli saada alihankintaverkostoon lisää kasvuhaluisia yrityksiä.

Tapahtuman merkitys meriteollisuusyrityksille on näkynyt vuosittain kasvavissa osallistujamäärissä. Tänä vuonna tapahtuma keräsi ennätysyleisön: lähes 500 seminaariosallistujaa 150 yrityksestä ja lähes 80 näytteilleasettajayritystä. Lähes 80 prosenttia osallistujista ilmoitti luoneensa tapahtuman avulla uusia yhteistyöverkostoja. Myös alan suuremmat toimijat ovat hyötyneet tapahtumasta, koska he ovat löytäneet tapahtuman avulla itselleen uusia alihankkijoita.

Naantalin kaupungin elinkeinoasiamies Jorma Ranta on vastannut tapahtuman järjestelyistä. Idea tapahtumasta syntyi jo vuosia sitten.

”Kun Turun telakka kertoi ensimmäisestä investointiohjelmastaan, aavistin niiden laajuudesta, että laivatilauksia on tulossa myös lisää. Osa laivateollisuuden yrityksistä oli sitä ennen kuitenkin siirtynyt hakemaan työtä muilta teollisuuden aloilta, ja alihankintaketju tarvitsi uudelleenrakentamista. Entisenä tapahtumatuottajana luontainen ratkaisu asiaan oli järjestää yrityksiä kokoava tapahtuma, jossa myyjät ja ostajat kohtaisivat”, Ranta kertoo.

Meriverkostot-tapahtumalla on myös haluttu edistää sitä, että mahdollisimman suuri osa laivateollisuuden työstä voitaisiin tehdä Suomessa.

”On kunnia saada tehdä omalla pienellä panoksella työtä suomalaisen työn ja osaamisen eteen ja välillisesti jopa viennin hyväksi. Tapahtuman järjestämiseen on eniten motivoinut yrityksiltä saatu kannustus ja kiittävä palaute”, Ranta toteaa.

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen kertoo Naantalin haluavan Meriverkostot-tapahtuman avulla edistää alan yritysten yhteistyötä. Hän muistuttaa, että Meyerin Turun telakka sijaitsee aivan Naantalin naapurissa.

”Telakan ja meriteollisuusyritysten vahvistuminen tuo hyvinvointia myös kaupunkiimme, jossa on yksi Suomen vilkkaimmista satamista ja Pohjois-Euroopan johtavista korjaustelakoista. Naantali tarjoaa meriteollisuusyrityksille myös tonttivaihtoehtoja. Naviren teollisuusalue sijaitsee Luonnonmaalla Turun korjaustelakan läheisyydessä. Naviren alueelta yritysten merikuljetukset sujuvat hyvin”, Mutanen toteaa.

Meriverkostot 2020 -tapahtuma järjestetään ensi vuonna Naantalin kylpylässä tiistaina 21.4.2020.

Turun kauppakamarin elinkeinopoliittisen kuntapalkinnon saajat:

2011: Uusikaupunki
2012: Loimaa
2013: Salo
2014: Kemiönsaaren kunta
2015: Turun kaupunki
2016: tekninen johtaja Antti Korte, Raision kaupunki
2017: Kaupunkifestivaali SHIFT
2018: Salo IoT Campus
2019: Meriverkostot-tapahtuma, Naantalin kaupunki ja elinkeinoasiamies Jorma Ranta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jorma Ranta
elinkeinoasiamies
Naantalin kaupunki
044 733 4691
jorma.ranta@naantali.fi

Kaisa Leiwo
toimitusjohtaja
Turun kauppakamari
040 556 6697
kaisa.leiwo@kauppakamari.fi

Kuvat

Tänä vuonna Meriverkostot-tapahtuma keräsi ennätysyleisön: lähes 500 seminaariosallistujaa 150 yrityksestä ja lähes 80 näytteilleasettajayritystä. Kuva: Naantalin kaupunki
Tänä vuonna Meriverkostot-tapahtuma keräsi ennätysyleisön: lähes 500 seminaariosallistujaa 150 yrityksestä ja lähes 80 näytteilleasettajayritystä. Kuva: Naantalin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Varsinaissuomalaiset organisaatiot sote-uudistuksen linjauksista: “Aito halu kehittää kustannustehokkaita tapoja puuttuu”16.6.2020 12:18:33 EESTTiedote

Varsinaissuomalaiset hyvinvointi- ja terveysalan toimijat ovat huolissaan hallituksen viime viikolla julkistamista sote-uudistuksen linjauksista. Toimijat pelkäävät, että laadukas ja kustannustehokas hoito ei toteudu nyt esitetyillä toimilla. Toisaalta vastaajat kiittelevät esityksen selkeyttä ja pitävät isoja tavoitteita ja päämääriä hyvinä. Turun kauppakamari kysyi toimijoiden näkemyksiä linjauksista viime viikon lopulla.

Kauppakamarin Vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus – Varsinais-Suomessa tilanne odottava30.4.2020 14:00:00 EESTTiedote

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista. Vientiyritykset pelkäävät, että koronakriisin seurauksena vientiä uhkaa romahdus. Tämä selviää tuoreesta kauppakamareiden Vientijohtajabarometristä, johon vastasi yli 328 keskeisen vientiyrityksen toimitusjohtajaa tai viennistä vastaavaa johtajaa kautta Suomen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme