HKL

Metron opasteet uusiutuneet

Jaa

Helsingin metron kiinteiden opasteiden uusimis- ja vaihtotyö on saatu päätökseen: kaikille nykymetron asemille on vaihdettu uudet opasteet, ja sama järjestelmä on jo rakennusvaiheessa toteutettu länsimetron asemille. Näin länsimetron avautuessa liikenteelle koko metrolinjan asemilla opastetaan matkustajia yhtenäisesti ja koko matkaketju huomioiden.

Uusia opasteita Myllypuron metroasemalla. Kuva: HKL/Miska Engström
Uusia opasteita Myllypuron metroasemalla. Kuva: HKL/Miska Engström

HKL on julkaissut metron opastusjärjestelmän suunnitteluohjeen, joka kokoaa suunnittelun tavoitteet, graafisen ilmeen ja tekniset määrittelyt yhteen ja toimii siten suunnittelun apuna niin HKL:lle itselleen että ohjeistoa tarvitseville yhteistyökumppaneille kuten HSL:lle tai metroasemiin liittyville kauppakeskuksille.

- Metron käynnistymisen alusta asti hienosti palvellut opastusjärjestelmä oli tarpeen uusia, jotta metron kasvavat matkustajamäärät ja monia liikennemuotoja entistä enemmän yhdistelevät matkustajat saataisiin opastettua tarpeensa mukaisesti, kertoo HKL:n infra- ja kalustoyksikön johtaja Artturi Lähdetie.

Suunnitteluohjeisto löytyy HKL:n verkkosivulta osoitteesta www.hkl.fi >Tämä on HKL >Julkaisut.

Opastusjärjestelmän uudistamisen tavoitteena on tarjota matkustajalle tarpeellista informaatiota oikein sijoitettuna matkan eri vaiheissa: päällekkäistä informaatiota on karsittu olennaisen tiedon erottumiseksi.

- Uudistamistyön yksi tavoite on ollut selkeyttää ja yksinkertaistaa matkustajille tarjottavaa informaatiota, kertoo Lähdetie.

Opasteissa käytettävä HSL:n kirjasin ja piktogrammit tukevat yhtenäisen matkaketjun tavoitetta koko Helsingin seudulla.

Staattista opastusjärjestelmää täydentävät niin metroasemilta kuin HKL:n verkkosivuiltakin löytyvät kunkin metroaseman opaskartat sekä yleiset metromatkustusohjeet kokoava Mukavaa metromatkaa -juliste. Metroasemien opaskartoista on laadittu myös erityisesti näkövammaisten avuksi tarkoitetut, 3D-tulostettavat kohokartat. Kohokarttatiedostot löytyvät HKL:n verkkosivuilta (www.hkl.fi >Metrolla >Metroasemat), ja kartan voi joko tilata tulostuspalvelusta tai tulostaa itse vaikkapa kirjaston 3D-tulostimella.

Opasteiden vaihtotyön yhteydessä myös opasteiden ilme on kohentunut, kun opastekotelot on uusittu ja valaistut opasteet vaihdettu energiaa säästäviksi ja valoteholtaan nykyistä paremmiksi led-valaistuiksi opasteiksi.

Metroasemien uuden opastuskonseptin on suunnitellut Ramboll Finland Oy ja Roban Konna Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
HKL, infra- ja kalustoyksikön johtaja Artturi Lähdetie: p. 040 673 1602

Kuvat

Uusia opasteita Myllypuron metroasemalla. Kuva: HKL/Miska Engström
Uusia opasteita Myllypuron metroasemalla. Kuva: HKL/Miska Engström
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HKL
HKL
PL 1400
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

(09) 310 1071http://www.hkl.fi

HKL vastaa raitiovaunujen ja metrojen liikennöinnistä, kaupunkipyöristä sekä joukkoliikenneinfran eli ratojen, asemien ja varikoiden hoidosta ja kehittämisestä. HKL – kaupungin paras liike.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HKL

Raide-Jokerin tavoitekustannuksesta on valmistunut uusi arvio – lopullinen hinta selviää ensi keväänä20.6.2018 12:00Tiedote

Raide-Jokerin rakentamisprojektissa on parhaillaan käynnissä kehitysvaihe, joka kestää ensi kevääseen asti. Kehitysvaiheessa tehdään kesällä 2016 hyväksyttyä hankesuunnitelmaa tarkemmat suunnitelmat sekä määritellään rakentamisen aikataulu ja kustannukset. Kustannusarviota lasketaan moneen kertaan kehitysvaiheen aikana, ja lopullinen hinta täsmentyy sitä mukaa, kun suunnitelmat tarkentuvat. Nyt valmistuneen arvion mukaan rakentamiskustannus on 355 M€ vuoden 2015 hintatasossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme