Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuuden tuotannon turvaaminen edesauttaa myös energiakysymysten ratkaisemisessa

Jaa

Metsäteollisuus pitää hyvänä sitä, että maamme hallitus on nyt tarttunut toimiin, joilla tavoitellaan kohtuuhintaisen energian saatavuutta ja kotimaista tuotantoa. Puumarkkinoiden kehitystä on tarpeen seurata tarkkaan teollisuuden tuotannon turvaamiseksi.

Varautumisen ministerityöryhmä linjasi tänään energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden vahvistamisen sekä vihreän siirtymän toimenpidekokonaisuudesta.

Metsäteollisuuden mukaan Suomen tulisi lähestyä tilannetta turvaamalla kotimainen puunhankinta nopeasti muuttuneessa tilanteessa. Tuotantolaitosten raaka-aineiden ja energian turvaaminen edesauttaa myös energiahuoltoon liittyvien kysymysten ratkaisemisessa.

- Puun tuonnin loppuminen edellyttää toimenpiteitä, ja kemera-lainsäädäntöön tehtävä asetusmuutos on tervetullut linjaus. Nuorissa metsissä on mittavasti hoitotarpeita ja näihin töihin kannustamalla laitamme metsiä kasvukuntoon. Samalla edistämme myös pienpuun markkinoille tuloa, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo. 

Metsäteollisuus katsoo, että puumarkkinoiden kehitystä on tarpeen seurata tarkkaan. Mikäli puun saatavuutta ei onnistuta turvaamaan, metsäteollisuus joutuu sopeuttamaan toimintaansa. Metsäteollisuuden kilpailukykyä tulee ylläpitää myös energiahuoltovarmuuden näkökulmasta, koska metsäteollisuus tuottaa ja metsäteollisuuden sivutuotteilla tuotetaan merkittävä osa Suomessa tuotetusta uusiutuvasta energiasta. Lisähaaste muodostuu, jos jalostuskelpoinen puu ohjautuu energiantuotantoon.  

Suomea koskevan tulevan lämmityskauden osalta kotimainen energiaturve on tärkeässä roolissa. Valitettavasti hallitus ei ainakaan tässä yhteydessä tehnyt kotimaisen turpeen markkinaehtoista käyttöä edistäviä ratkaisuja. Energiaturpeen edistäminen näyttäisi jäävän Huoltovarmuuskeskuksen toimien varaan.

- Mikäli kotimaista energiaturvetta ei saada tulevan talven polttoainepalettiin mukaan, on olemassa suuri riski, että jalostuskelpoista puuta poltetaan lämmöntuotantoon, Jaatinen muistuttaa.

Kahden uuden raakapuuterminaalin rakentaminen sekä yksityisteiden korjausten lisämääräraha ovat tervetulleita toimia. Liikenteen osalta muuttunut tilanne edellyttäisi lisäksi muun tiestön ja siltojen kunnon merkittävää parantamista. Tämän osalta hallituksella on vielä paljon tehtävää.


Lisätietoja:

Timo Jaatinen, toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry, p. 09 132 6600, 
timo.jaatinen@forestindustries.fi

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 100 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

_______________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 100,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Alkuvuoden puukauppa neljänneksen hiljaisempaa edellisvuoteen verrattuna17.5.2022 12:05:43 EEST | Tiedote

‍Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-huhtikuussa puuta yksityismetsistä 7,4 miljoonaa kuutiota, mikä on 24 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Vuosi Kuitupuu Tukit Muut Kokonaismäärä Muutos 2022 3,8 milj. m³ 3,2 milj. m³ 0,4 milj. m³ 7,4 milj. m³ - 24 % 2021 4,8 milj. m³ 4,6 milj. m³ 0,4 milj. m³ 9,8 milj. m³ ‍Tammi-huhtikuussa kuitupuun ostomäärä oli 20 prosenttia vähemmän ja tukkien 29 prosenttia kuin viime vuoden vastaavana aikana. - Kysyntää kotimaiselle puulle on ja odotamme tarjonnankin loppuvuodesta vilkastuvan merkittävästi, toteaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi. ‍Kantohinnat ennallaan ‍Havutukkien kantohinnat olivat huhtikuussa 2 prosenttia korkeammat kuin maaliskuussa. Koivutukin kantohinta oli samalla tasolla kuin maaliskuussakin. Kuitupuiden kantohinnat olivat 1–2 prosenttia korkeammalla kuin maaliskuussa. 2022 huhtikuu Mäntytukki Kuusitukki Kuitupuu Keskihinta 63 € m³ 67 € m³ 18-20 € m³ Vaihteluväli 40-67 € m³ 40-70

Raportti: Näin Suomi voittaa kilpailun vihreistä investoinneista ja työpaikoista – seuraavalle hallitukselle kuuden kohdan korjauslista5.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Teollisuuspolitiikka on tehnyt näyttävän paluun kansainväliseen keskusteluun viime vuosien aikana. Vientiteollisuuden tilaama raportti kertoo, kuinka Suomi voi pärjätä uudenlaisen teollisuuspolitiikan aikakaudella ja voittaa kilpailun vihreistä investoinneista ja työpaikoista. Risto E.J. Penttilän johdolla valmisteltu raportti esittelee erilaisia skenaarioita, johtopäätöksiä ja kuuden kohdan korjauslistan seuraavalle hallitukselle. Avain menestykseen on huolehtia yritysten toimintaedellytyksistä.

Paperin ja sellun tuotantomäärissä notkahdus, kartongissa edelleen kasvua28.4.2022 12:06:37 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden tuotantomäärät olivat kartonkia lukuun ottamatta tammi-maaliskuussa pienemmät viime vuoden ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna. Alkuvuoden lakkotilanne selittää suuret muutokset kemiallisen metsäteollisuuden tuotantomäärissä. Mekaanisen metsäteollisuuden tuotantomäärissä ei ollut suurta muutosta edellisvuoteen verrattuna. Sahatavaran tuotanto laski 4 prosenttia ja vanerin yhden prosentin. Kemiallisen metsäteollisuuden ensimmäisen neljänneksen tuotantomääriin vaikutti alkuvuonna ollut lakko. Paperin tuotanto laski 63 prosenttia ja sellun tuotanto 31 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kartongin tuotantomäärät jatkavat sen sijaan kasvuaan. Kartongin tuotanto oli ensimmäisellä neljänneksellä 1,1 miljoonaa tonnia, mikä on 5,2 prosenttia suurempi edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. - Pitkä lakko luonnollisesti näkyy paperin ja sellun alkuvuoden tuotantomäärissä. Myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muokannut toimintaympäristöä. Ny

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme