Jyväskylän yliopisto

Metsäteollisuus historiansa suurimmassa murroksessa - väitöstutkimus valottaa globaalia muutosta

Jaa

Metsäteollisuuden murros 1980-luvulta nykypäivään on ollut alan historian suurin. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen väitöskirjatutkimuksen mukaan painopapereiden kysynnän heikkeneminen, Kiinan nousu suureksi markkina-alueeksi ja uudet selluloosan raaka-aineet ovat pakottaneet yritykset joko muuttumaan tai fuusioitumaan. Vain harvat yritykset kykenivät tekemään samalla taloudellista tulosta.

Väitöskirjatutkija Khoa Nguyen analysoi väitöskirjassaan globaalin metsäteollisuuden kilpailun muutosta ja uusien liiketoimintamallien nousua.

”Kaikkien suurten yritysten oli pakko reagoida jollain tapaa toimintaympäristön rajuihin muutoksiin ensin Kiinan markkinoiden avauduttua 1990-luvulla ja sitten painopapereiden kysynnän siirryttyä pakkausmateriaaleihin 2000-luvulla”, kertoo Nguyen.

Neljästä artikkelista koostuvassa väitöskirjassa Nguyen analysoi maailman suurimpien metsäteollisuusyritysten tasapainottelua tehtaiden sulkemisten, uusien liiketoiminta-alueiden löytämisen ja voitollisen liiketoiminnan jatkamisen välillä.

”Vain muutamat yritykset kykenivät selviämään useammasta muutoksesta kuivin jaloin, voitollisuuttaan menettämättä. Osa reagoi ympäristön muutoksiin muuttamalla liiketoimintaansa kannattavuudesta tinkimällä, ja suuri osa joko fuusioitui tai lopetti toimintansa”.

Suomalaisyritykset eivät erotu aineistosta positiivisesti. Innovatiiviset ja varhain muutoksiin sopeutuneet yritykset löytyivät Nguyenin mukaan Yhdysvalloista ja Etelä-Amerikasta.

”Erityisesti kuluttajatuotteisiin keskittyminen oli tie kannattavaan muutokseen, samoin varhainen panostus pakkaustuotteisiin. Avain kannattavaan strategiseen muutokseen oli monialaisuuden hallittu lisääminen. Toimintaansa voimakkaasti 1990-luvulla virtaviivaistaneet suomalaisyritykset eivät verrokkiryhmään verrattuna ymmärtäneet kovin nopeasti tarvetta radikaalille muutokselle”.

Vaikka suomalaisyritykset muuttivat strategiaansa melko myöhään, 2000-luvulle tultaessa, uusi johtajasukupolvi ymmärsi strategisten päätösten ja niistä kertomisen tärkeyden.

”Työssä esitetyt teoreettiset mallit auttavat ymmärtämään yhtäältä suomalaisyritysten hidasta reagointia maailman muuttumiseen 1990-luvulla ja toisaalta muutoksen nopeutta 2000-luvulla”, Nguyen toteaa ja jatkaa:

”Tasapainon löytäminen tuotannon sulkemisen ja uusien liiketoimintojen välillä sekä niistä kertominen sijoittajille ja muille sidosryhmille on haastava prosessi, johon globaalilla tasolla kaikki yritykset eivät kyenneet edes takamatkalta”, kiteyttää väitöskirjatutkija.

KTM Nguyen Ngoc Duy Khoan strategian ja yrittäjyyden väitöskirja 'Adding Context into Competitive Dynamics Research: Strategy and Evolution in the Global Paper and Pulp Industry' tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 27.10.2021. 

Vastaväittäjänä toimii professori Robin Gustafsson (Aalto yliopisto) ja kustoksena professori Juha-Antti Lamberg (Jyväskylän yliopisto).

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä ja tilaisuutta voi seurata verkkovälitteisenä. Yleisöllä on tilaisuuden jälkeen mahdollisuus esittää kysymyksiä ottamalla yhteyttä kustoksen puhelinnumeroon +358505771698.

Lisätietoja (more information in English)

Khoa Nguyen

khoa.n.d.nguyen@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme