Palkansaajien tutkimuslaitos

Mika Maliranta johtajaksi Palkansaajien tutkimuslaitokseen

Jaa

Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori, FT (taloustiede) Mika Maliranta on nimitetty Palkansaajien tutkimuslaitoksen uudeksi johtajaksi 1.8. alkaen.

Maliranta työskentelee parhaillaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tutkimusprofessorina sekä Jyväskylän yliopiston taloustieteen professorina. Maliranta on erikoistunut talouskasvun ja työmarkkinoiden kysymyksiin. 

”Palkansaajien tutkimuslaitoksen päämääränä on tukea ihmisten hyvinvointia. Keinoina tässä ovat riippumaton ja korkeatasoinen tutkimus ja siitä johdettu päätöksenteko. Laitosta kehitetään jatkuvasti, jotta sen rooli olisi entistä näkyvämpi ja vaikuttavampi. On suuri ilo ja kunnia päästä mukaan tähän työhön.”, kommentoi Mika Maliranta.

Maliranta jättää nykyisen työnsä KKV:ssä, mutta jatkaa osa-aikaisessa virassaan Jyväskylän yliopiston taloustieteen professorina.

”Nykyinen työni Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusprofessorina on ollut erittäin kiehtovaa ja antoisaa. Kilpailu, markkinoiden toimivuus ja kuluttajien etu ovat aina olleet teemoina minulle tärkeitä ja sellaisina pysyvät. Lämmin kiitos KKV:n kollegoilleni, jotka avasivat minulle monia näköaloja ja lisäsivät osaamistani.”

Maliranta näkee uuden roolinsa PT:n johtajana aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana, joka edistää dialogia talouspoliittisessa keskustelussa, tuo siihen tutkimuspohjaista sisältöä sekä torjuu kuplia.

”Talouspoliittinen keskustelu koostuu faktoista, teorioista, väitteistä ja huuhaasta. Haluan osaltani selventää mikä on mitäkin ja torjua yhteiskunnallisen keskustelun kuplautumista. Politiikassa kompromissien tarve kasvaa koko ajan, mutta samaan aikaan tarjonta heikkenee. Haluan edistää talouspoliittista dialogia, joka on itsenäistä, ymmärrettävää, ja aina kunnioittavaa.”, Maliranta summaa.

PT:n hallituksen puheenjohtaja ja vt. johtaja Hannu Jouhki iloitsee nimityksestä: ”Olemme erittäin tyytyväisiä saadessamme Mika Malirannan Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajaksi. Mikan vahva tausta taloustieteellisen tutkimuksen ja opetuksen kentällä yhdistettynä hänen johtamiskokemukseensa sekä kattaviin kotimaisiin ja kansainvälisiin verkostoihinsa luovat laitoksellemme erinomaiset lähtökohdat menestyä tämän päivän tutkimus- ja viestintäympäristössä. Uuden johtajan, laitoksen henkilöstön ja hallituksen hyvällä yhteistyöllä tulemme entisestään vahvistamaan PT:n tieteellistä vaikuttavuutta sekä jatkamaan aktiivista yhteiskunnallista keskustelua sidosryhmiemme kanssa.”

Maliranta seuraa PT:n johtajan virassa työ- ja elinkeinoministeriöön 1.6. alkaen alivaltiosihteeriksi siirtynyttä Elina Pylkkästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Palkansaajien tutkimuslaitos
Palkansaajien tutkimuslaitos
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

Palkansaajien tutkimuslaitos eli PT on itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään riippumatonta ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn taloustiede mukaan lukien koulutuksen tutkimus, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Palkansaajien tutkimuslaitos

Reseptiopioidien kasvanut käyttö heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä 22.9.2021 09:59:38 EEST | Tiedote

Reseptiopioidien kasvanut käyttö johtaa työllisyyden heikkenemiseen pitkällä aikavälillä Suomessa. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö pitkällä aikavälillä korostaa niiden haitallisia terveysvaikutuksia ml. addiktion syntymistä, joka murentaa kiinnittäytymistä työmarkkinoille. Lyhyellä aikavälillä reseptiopioidin kasvanut käyttö voi sitä vastoin parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoille osallistumiseen. Vahvat kipulääkkeet helpottavat kroonista kipua, joka voi olla merkittävä este työmarkkinoille osallistumiselle.

Talousennuste vuosille 2021-2023: Kasvu vahvinta ensi vuonna - Suomen talouden dynamiikka mainettaan parempi16.9.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa kuluvalle vuodelle 3,0 prosentin, ensi vuodelle 3,5 prosentin ja vuodelle 2023 1,8 prosentin talouskasvua. Kuluvana vuonna kasvua voimistaa vahvimmin yksityisen kulutuksen ja ensi vuonna myös viennin kasvu. Hallituksen työllisyystavoite tullaan saavuttamaan ensisijaisesti muista syistä kuin hallituksen työllisyystoimien johdosta. Suomen työmarkkinoiden dynamiikka on mainettaan parempi, ja työmarkkinoiden uudistamisessa on syytä edetä vähitellen ja Suomessa toteutettavia huolellisesti suunniteltuja kokeiluja hyödyntäen.

Peruskoulu-uudistus johti masennusoireiden yleistymiseen korkeakoulutetuista perheistä tulevien naisten keskuudessa16.6.2021 09:58:41 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan 1970-luvulla toteutettu peruskoulu-uudistus ei keskimäärin vaikuttanut koulujärjestelmästä valmistuvien henkilöiden mielenterveyteen aikuisuudessa. Uudistus johti masennusoireiden yleistymiseen kuitenkin sellaisten naisten osalta, joiden vanhemmat olivat korkeasti koulutettuja. Masennusoireiden yleistyminen voi johtua siitä, että peruskoulu-uudistuksen jälkeen kilpailu jatko-opiskelupaikoista kiristyi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme