Palkansaajien tutkimuslaitos

Mika Maliranta johtajaksi Palkansaajien tutkimuslaitokseen

Jaa

Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori, FT (taloustiede) Mika Maliranta on nimitetty Palkansaajien tutkimuslaitoksen uudeksi johtajaksi 1.8. alkaen.

Maliranta työskentelee parhaillaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tutkimusprofessorina sekä Jyväskylän yliopiston taloustieteen professorina. Maliranta on erikoistunut talouskasvun ja työmarkkinoiden kysymyksiin. 

”Palkansaajien tutkimuslaitoksen päämääränä on tukea ihmisten hyvinvointia. Keinoina tässä ovat riippumaton ja korkeatasoinen tutkimus ja siitä johdettu päätöksenteko. Laitosta kehitetään jatkuvasti, jotta sen rooli olisi entistä näkyvämpi ja vaikuttavampi. On suuri ilo ja kunnia päästä mukaan tähän työhön.”, kommentoi Mika Maliranta.

Maliranta jättää nykyisen työnsä KKV:ssä, mutta jatkaa osa-aikaisessa virassaan Jyväskylän yliopiston taloustieteen professorina.

”Nykyinen työni Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusprofessorina on ollut erittäin kiehtovaa ja antoisaa. Kilpailu, markkinoiden toimivuus ja kuluttajien etu ovat aina olleet teemoina minulle tärkeitä ja sellaisina pysyvät. Lämmin kiitos KKV:n kollegoilleni, jotka avasivat minulle monia näköaloja ja lisäsivät osaamistani.”

Maliranta näkee uuden roolinsa PT:n johtajana aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana, joka edistää dialogia talouspoliittisessa keskustelussa, tuo siihen tutkimuspohjaista sisältöä sekä torjuu kuplia.

”Talouspoliittinen keskustelu koostuu faktoista, teorioista, väitteistä ja huuhaasta. Haluan osaltani selventää mikä on mitäkin ja torjua yhteiskunnallisen keskustelun kuplautumista. Politiikassa kompromissien tarve kasvaa koko ajan, mutta samaan aikaan tarjonta heikkenee. Haluan edistää talouspoliittista dialogia, joka on itsenäistä, ymmärrettävää, ja aina kunnioittavaa.”, Maliranta summaa.

PT:n hallituksen puheenjohtaja ja vt. johtaja Hannu Jouhki iloitsee nimityksestä: ”Olemme erittäin tyytyväisiä saadessamme Mika Malirannan Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajaksi. Mikan vahva tausta taloustieteellisen tutkimuksen ja opetuksen kentällä yhdistettynä hänen johtamiskokemukseensa sekä kattaviin kotimaisiin ja kansainvälisiin verkostoihinsa luovat laitoksellemme erinomaiset lähtökohdat menestyä tämän päivän tutkimus- ja viestintäympäristössä. Uuden johtajan, laitoksen henkilöstön ja hallituksen hyvällä yhteistyöllä tulemme entisestään vahvistamaan PT:n tieteellistä vaikuttavuutta sekä jatkamaan aktiivista yhteiskunnallista keskustelua sidosryhmiemme kanssa.”

Maliranta seuraa PT:n johtajan virassa työ- ja elinkeinoministeriöön 1.6. alkaen alivaltiosihteeriksi siirtynyttä Elina Pylkkästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Palkansaajien tutkimuslaitos
Palkansaajien tutkimuslaitos
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

Palkansaajien tutkimuslaitos eli PT on itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään riippumatonta ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn taloustiede mukaan lukien koulutuksen tutkimus, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Palkansaajien tutkimuslaitos

Peruskoulu-uudistus johti masennusoireiden yleistymiseen korkeakoulutetuista perheistä tulevien naisten keskuudessa16.6.2021 09:58:41 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan 1970-luvulla toteutettu peruskoulu-uudistus ei keskimäärin vaikuttanut koulujärjestelmästä valmistuvien henkilöiden mielenterveyteen aikuisuudessa. Uudistus johti masennusoireiden yleistymiseen kuitenkin sellaisten naisten osalta, joiden vanhemmat olivat korkeasti koulutettuja. Masennusoireiden yleistyminen voi johtua siitä, että peruskoulu-uudistuksen jälkeen kilpailu jatko-opiskelupaikoista kiristyi.

Suhdannenäkymät: kauppa ja liike-elämän palvelut, matkailu- ja ravintola-ala sekä teollisuus ja rakentaminen10.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisee toimialakatsauksen vuosille 2021–2022. Toimialakatsauksessa käydään läpi teollisuuden, rakentamisen, kaupan, majoitus- ja ravitsemustoiminnan sekä liike-elämän palveluiden suhdannenäkymät. Koronapandemia aiheutti ainutlaatuisen talouskriisin, joka kohteli eri toimialoja eri tavoin. Talouskriisien yhteydessä talousennusteisiin liittyy tavallista enemmän epävarmuutta. Koronakriisin erityispiirteet tekivät toimialoittaisesta ennustamisesta haastavaa.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen nimitetty alivaltiosihteeriksi työ- ja elinkeinoministeriöön15.4.2021 13:29:21 EEST | Tiedote

PT:n johtaja Elina Pylkkänen on nimitetty työ- ja elinkeinoministeriöön alivaltiosihteeriksi 1.6.2021 alkaen viiden vuoden määräajaksi. Valtioneuvosto päätti nimityksestä tänään 15.4. pidetyssä istunnossa. Alivaltiosihteerin virka on uusi. Alivaltiosihteeri johtaa kansliapäällikön apuna erityisesti työllisyyteen ja työvoimapolitiikkaan liittyvien laajakantoisten erillishankkeiden ja uudistusten valmistelua.

Talousennuste vuosille 2021-2023: Kulutusjuhlaa vielä odotellaan - vahvempi kasvu jakaantuu kahdelle vuodelle31.3.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa kuluvalle vuodelle 2,5 prosentin talouskasvua. Ensi vuodelle kasvuennuste on 3,1 prosenttia, joka hidastuu 1,4 prosenttiin vuonna 2023. Yksityinen kulutus on koronapandemian väistyttyä poikkeuksellisen suurta sekä tänä että ensi vuonna. Vienti ja tuonti kasvavat vahvasti, ja kasvua määrittää matkailu- ja palvelualojen toipuminen. Suomen ja sen kauppakumppanimaiden tuleva talouskehitys riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka nopeasti rokotteita kyetään tuottamaan, kuinka suuri osa väestöstä ottaa rokotteen ja kuinka hyvin nykyiset tai tulevaisuudessa kehiteltävät rokotteet suojaavat koronaviruksen mutatoituneilta muodoilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme