Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Mika Maliranta Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusprofessoriksi

Jaa

Etlan pitkäaikainen tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Mika Maliranta siirtyy Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) palvelukseen. KKV ryhtyy kehittämään kilpailu- ja kuluttajapolitiikan vaikuttavuuden arviointia ja vahvistaa organisaatiotaan.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa vuodesta 1991 työskennellyt Mika Maliranta (s. 1968) aloittaa kevään 2019 aikana Kilpailu- ja kuluttajavirastossa.

- Tulin ensimmäisen kerran Etlaan liki 28 vuotta sitten. Sen jälkeen olen tullut vielä kaksi kertaa uudestaan ja ollut Etlassa yhteensä reilut 20 vuotta. Kun kuulin uudesta tutkimusprofessorin tehtävästä ja KKV:n suunnitelmista ryhtyä kehittämään kilpailu- ja kuluttajapolitiikan vaikuttavuuden arviointia, tuli tunne, että nyt on sopiva hetki lähteä kolmannen kerran, tekemään jotain puoliksi uutta ja puoliksi tuttua, hän sanoo.

Maliranta muistuttaa, että pääosa hänen tutkimustyöstään on käsitellyt tuottavuuden ja talouden kasvua tavalla, jossa on ollut vahva kytkös kilpailuun ja markkinoiden toimintaan.

- On innoittava tilaisuus saada jatkaa näiden teemojen äärellä. Suomi on noussut lähelle globaalia teknologista eturintamaa, jossa kilpailupolitiikalla on aiempaa merkittävämpi rooli talouspolitiikan strategiassa. Toisaalta teknologinen murros näyttää nyt olevan sen luonteista, että se asettaa kilpailu- ja kuluttajapolitiikalle ratkottavaksi kovempia haasteita kuin koskaan. Uhattuna on itse kilpailukin, kun voittaja uhkaa viedä kaikki markkinaosuudet.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju kiittää Mika Malirannan mittavaa työpanosta Etlan tutkimustyössä. Maliranta on toiminut Etlan tutkimusjohtajana vuodesta 2009 lähtien ja vetänyt nykyistä ”Kasvu, kansainvälinen kauppa ja kilpailu” -tutkimusohjelmaa.

- Mikan vankka asiantuntemus, dynaamisuus ja taito selittää asiat ymmärrettävästi ovat olleet ratkaisevan tärkeitä Etlalle erityisesti pyrkiessämme ymmärtämään tuottavuuteen ja markkinoiden toimintaan vaikuttavia tekijöitä ja välittämään tätä koskevaa tietoa. Samalla kun toivotamme Mikalle parhainta menestystä jatkossa, jäämme kaipaamaan hänen panostaan ja energiaansa Etlan tutkimustyössä, Kangasharju toteaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on aloittanut prosessin tehtävän täyttämiseksi kevään aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Työ automaation rattaissa hämmentää - lisää tukea tarvitsevat niin alaiset kuin johtajatkin27.3.2019 14:00:00 EETTiedote

Automaatio ja robotiikka tuovat vaihtelua työn rutiineihin ja tarjoavat mahdollisuuksia uuden oppimiseen. Tuore tutkimus tuo esiin myös kääntöpuolen: peräkkäiset ja jatkuvat muutokset tekevät työntekijöistä epävarmoja ja hämmentyneitä. Uusia taitoja opitaan innokkaasti, mutta uudistusten määrä ja vauhti kasvavat helposti niin suuriksi, että uuden oppiminen hidastuu. Niin johto kuin työntekijätkin tarvitsevat tukea ja konkreettisia työkaluja digitalisaation aiheuttamaan työn muutokseen, jotta ihmisen ja koneen yhteinen, hybridimuotoinen palveluntuotanto voidaan toteuttaa mielekkäästi.

Muistutuskutsu medialle: Etlan ja Paulon säätiön kasvukirjan julkistus huomenna 26.3.25.3.2019 10:29:15 EETTiedote

”Suomen kasvu - mikä määrää tahdin muuttuvassa maailmassa?” – kirja tarkastelee yleistajuisesti Suomen talouskasvuun vaikuttavia tekijöitä teknologian kehittyessä, kilpailun koventuessa ja ilmasto- ja kauppapolitiikan muuttuessa. Kysymys kuuluu, mitkä tekijät määrittävät Suomen tulevaa kasvua 10-15 vuoden kuluessa. Kirjoittajina laaja joukko ekonomisteja niin Etlasta kuin muualtakin.

Kutsu medialle: Etlan ja Paulon Säätiön kasvukirjan julkistustilaisuus 26.3.22.3.2019 12:33:12 EETTiedote

”Suomen kasvu - mikä määrää tahdin muuttuvassa maailmassa?” – kirja tarkastelee yleistajuisesti Suomen talouskasvuun vaikuttavia tekijöitä teknologian kehittyessä, kilpailun koventuessa ja ilmasto- ja kauppapolitiikan muuttuessa. Kysymys kuuluu, mitkä tekijät määrittävät Suomen tulevaa kasvua 10-15 vuoden kuluessa. Kirjoittajina laaja joukko ekonomisteja niin Etlasta kuin muualtakin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme