Jyväskylän yliopisto

Millaista on työssäkäyvän pienituloisen maahanmuuttajan arki Suomessa? – Pienituloisia maahanmuuttajia kutsutaan haastateltaviksi tutkimukseen

Jaa
Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella toteutettavassa, Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa hankkeessa tutkitaan, millaista on pienituloisten ihmisten arki ja toimeentulo tämän päivän Suomessa. Haastateltaviksi toivotaan työssäkäyviä pienituloisia maahanmuuttajia.

– Tilastojen mukaan maahanmuuttajilla on suuri riski pienituloisuuteen. Tutkimuksissa on todettu, että ulkomaalaisena suomalaisille työmarkkinoille pääsy voi olla vaikeaa, mutta erilaisten taustatekijöiden vaikutuksista ja inhimillisistä kokemuksista tiedetään vielä vähän, maahanmuuttajia käsittelevästä tutkimuksen osahankkeesta vastaava yliopistonlehtori Hanna-Mari Ikonen sanoo.

– Myös toimeentulon kysymyksistä on tärkeää puhua, sillä eri taustoista tulevat maahanmuuttajat ovat pysyvä osa suomalaista työelämää, Ikonen lisää.

Siirtyminen uusille työmarkkinoille, uuden kielen ja kulttuurin omaksuminen, lupakäytännöt, matalapalkkaiset alat ja yrittäjyys, asuinjärjestelyt, monessa maassa sijaitsevat perhesuhteet ja toimeentulon järjestäminen uudessa maassa voivat edelleen vaikuttaa maahanmuuttajan epävarmaan työtilanteeseen.

Haastateltaviksi tutkimukseen toivotaan maahanmuuttajia kertomaan elämästään vähän ansaitsevana työntekijänä, yrittäjänä tai henkilönä, joka tekee useaa työtä samanaikaisesti. Haastattelussa olemme kiinnostuneita arkipäivän kokemuksista ja elämästä laajemmin. Haastattelu voidaan toteuttaa suomen kielen lisäksi englanniksi tai mahdollisuuksien mukaan haastateltavan omalla äidinkielellä tulkin avustuksella.

Lue lisää hankkeen sivuilta: https://r.jyu.fi/ES7

Lisätiedot ja ilmoittautuminen sähköpostilla, soittamalla tai tekstiviestillä/WhatsApp-sovelluksella:

Eeva Heikkinen, apurahatutkija, Jyväskylän yliopisto
eeva.h.heikkinen@jyu.fi, 050 4713102

Lisätietoja:

Osahankkeen vastaava tutkija: Hanna-Mari Ikonen, 0406104082, hanna-mari.p.ikonen@jyu.fi

Tutkimushankkeen johtaja: Mikko Jakonen, 0408054703, mikko.p.jakonen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye