Kiinteistöalan Kustannus Oy

Mitä kuuluu isännöitsijän työtehtäviin taloyhtiössä?

Jaa

Taloyhtiö hankkiessa isännöintipalveluita voi hallituksella mennä sormi suuhun, kun ei oikein tiedetä, millaista palvelua ollaan hankkimassa ja isännöintiyritykset toimittavat erisisältöisiä tarjouksia. Avuksi taloyhtiöille on tähän laadittu Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelo (Kiinteistöalan Kustannus Oy), josta on juuri ilmestynyt 16. uudistettu painos.

Asunto-osakeyhtiölaissa on ainoastaan hyvin yleisluontoisia määräyksiä isännöitsijän tehtävistä. Tehtävistä kannattaa näin ollen sopia tarkemmin isännöintisopimuksessa.  Yhtä lailla asunto-osakeyhtiölaki ei ota kantaa tehtävistä maksettavaan korvaukseen (kiinteä hinta ja erillisveloitukset), joten korvauksestakin on syytä sopia sopimuksessa.

Asunto-osakeyhtiölaissa todetaan isännöintitehtävistä vain näin: ”Isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Isännöitsijä vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. Isännöitsijän on annettava hallitukselle ja sen jäsenelle tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävien hoitamiseksi.” (§7:17) Pykälän tarkempi avaaminen käytännön tasolla tilaajalle eli taloyhtiölle on siis tarpeellista, ellei välttämätöntä.

Isännöintisopimus määrittää sopimussuhteen ehdot

Käytännössä isännöitsijän tehtävät ja niistä maksettavat palkkiot määritellään isännöintisopimuksessa. Isännöintitehtäväluettelossa annetaan esimerkki, mitkä tehtävät luontevasti voitaisiin sisällyttää kiinteään palkkioon ja mistä taas saattaisi kannattaa sopia erilliskorvaus. Jokainen taloyhtiö tietenkin tekee oman ratkaisunsa. Isännöintiyritys voi tarjota lakisääteisten tehtävien lisäksi konsulttityyppisiä asiantuntijapalveluita.

"Kun tarjouspyynnöt ja sopimukset tehdään tehtäväluettelon pohjalle, syntyy sekä taloyhtiölle että isännöinnille yhtenäinen käsitys sovittujen isännöintitehtävien kokonaisuudesta ja tehtävistä suoritettavista korvauksista", kertoo apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta.

"Korostamme kuitenkin, että Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelo on vain malli, ja taloyhtiön on tärkeää pyrkiä solmimaan riittävän konkreettinen isännöintisopimus, jonka molemmat osapuolet ymmärtävät samalla tavalla ja joka vastaa taloyhtiön tarpeita", toteaa Kiinteistöalan Kustannus Oy:n liiketoimintajohtaja Maria Kangasluoma.

Ennen isännöinnin hankintaa tulee selvittää palvelutarve

Aluksi taloyhtiön olisi hyvä kartoittaa palvelutarve ja laatia palvelukuvaukset. Palvelukuvaus on kuvaus halutuista palveluista eli siitä, mitä tilaaja haluaa ostaa. Isännöintitehtäväluetteloon onkin koottu mahdollisimman tarkka listaus isännöintitehtävistä.

"Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelo antaa hyvän avun palvelutarpeiden arviointiin. Luettelo antaa myös ohjeet tarjouspyyntöihin liitettäviin palvelukuvauksiin sekä auttaa solmimaan omalle taloyhtiölle parhaiten soveltuvan isännöintisopimuksen", Kangasluoma kertoo.

Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelon liitteenä ovat Isännöintipalvelujen yleiset sopimusehdot (ISE 2007) sekä isännöinnin eettiset ohjeet. Luettelossa on huomioitu kaikki lakimuutokset, kuten tietosuoja-asetus sekä huoneistotietojärjestelmä, ja niihin liittyvät isännöinnin tehtävät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arvostelukappaleet: asiakaspalvelu@kiinkust.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöalan Kustannus Oy
Kiinteistöalan Kustannus Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591http://www.kiinkust.fi

Kiinteistöalan Kustannus Oy on Suomen Kiinteistöliiton omistama, alan johtava kustannusyhtiö, joka tuottaa kiinteistöalan kirjallisuutta, lomakkeita, verkkopalveluita ja -kursseja. Julkaisemme myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiö Nyt -lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöalan Kustannus Oy

Uudistalon virheistä reklamoitava heti rakennuttajalle22.8.2019 14:30:00 EESTTiedote

Oletko ostanut tai ostamassa asuntoa uudiskohteesta? Tiedätkö, miten voit vaikuttaa omaan asumiseesi jo ennen kuin pääset muuttamaan uuteen kotiisi? Tai tiedätkö, miten ja milloin reklamoidaan mahdollisista puutteista ja virheistä? Avuksi uuden taloyhtiön osakkaille, hallituksen jäsenille, isännöitsijälle, asuntosijoittajille, rakennuttajalle ja kiinteistönvälittäjälle on kirjoitettu Koti uudistalosta –opas (Kiinteistöalan Kustannus Oy).

Paperiset asunto-osakekirjat historiaan20.2.2019 09:30:00 EETTiedote

Taloyhtiöiden arjessa tapahtuu suuri muutos. Vuoden alussa perustettiin sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK), johon kerätään vähitellen kaikkien asunto-osakkeiden tiedot ja omistajamerkinnät. Tietojen siirto vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta aloitetaan tämän kevään aikana. Taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelo itse rekisteriin. Uutuusopas ASREK ja sähköinen osakehuoneistorekisteri -opas taloyhtiölle (Kiinteistöalan Kustannus Oy) neuvoo taloyhtiöitä muutoksen läpiviennissä.

Kenellä on vastuu taloyhtiön putkiremontissa?5.2.2019 14:13:54 EETTiedote

Putkiremontti on yleisin korjaushanke taloyhtiöissä – vuosittain sellainen tehdään 20 000 suomalaisessa asunnossa. Valitettavan usein putkiremontin vastuut ovat kuitenkin taloyhtiöissä epäselviä. Tietämättömyys voi aiheuttaa lisäkustannuksia, aikatauluviiveitä ja laatuvirheitä, joista kärsivät eniten taloyhtiön osakkaat ja asukkaat. Uutuusopas Putkiremontin vastuunjako taloyhtiössä (Kiinteistöalan Kustannus Oy) auttaa taloyhtiöitä onnistumaan putkiremonttihankkeessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme