Kiinteistömedia Oy

Mitä kuuluu isännöitsijän työtehtäviin taloyhtiössä?

Jaa

Taloyhtiö hankkiessa isännöintipalveluita voi hallituksella mennä sormi suuhun, kun ei oikein tiedetä, millaista palvelua ollaan hankkimassa ja isännöintiyritykset toimittavat erisisältöisiä tarjouksia. Avuksi taloyhtiöille on tähän laadittu Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelo (Kiinteistöalan Kustannus Oy), josta on juuri ilmestynyt 16. uudistettu painos.

Asunto-osakeyhtiölaissa on ainoastaan hyvin yleisluontoisia määräyksiä isännöitsijän tehtävistä. Tehtävistä kannattaa näin ollen sopia tarkemmin isännöintisopimuksessa.  Yhtä lailla asunto-osakeyhtiölaki ei ota kantaa tehtävistä maksettavaan korvaukseen (kiinteä hinta ja erillisveloitukset), joten korvauksestakin on syytä sopia sopimuksessa.

Asunto-osakeyhtiölaissa todetaan isännöintitehtävistä vain näin: ”Isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Isännöitsijä vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. Isännöitsijän on annettava hallitukselle ja sen jäsenelle tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävien hoitamiseksi.” (§7:17) Pykälän tarkempi avaaminen käytännön tasolla tilaajalle eli taloyhtiölle on siis tarpeellista, ellei välttämätöntä.

Isännöintisopimus määrittää sopimussuhteen ehdot

Käytännössä isännöitsijän tehtävät ja niistä maksettavat palkkiot määritellään isännöintisopimuksessa. Isännöintitehtäväluettelossa annetaan esimerkki, mitkä tehtävät luontevasti voitaisiin sisällyttää kiinteään palkkioon ja mistä taas saattaisi kannattaa sopia erilliskorvaus. Jokainen taloyhtiö tietenkin tekee oman ratkaisunsa. Isännöintiyritys voi tarjota lakisääteisten tehtävien lisäksi konsulttityyppisiä asiantuntijapalveluita.

"Kun tarjouspyynnöt ja sopimukset tehdään tehtäväluettelon pohjalle, syntyy sekä taloyhtiölle että isännöinnille yhtenäinen käsitys sovittujen isännöintitehtävien kokonaisuudesta ja tehtävistä suoritettavista korvauksista", kertoo apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta.

"Korostamme kuitenkin, että Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelo on vain malli, ja taloyhtiön on tärkeää pyrkiä solmimaan riittävän konkreettinen isännöintisopimus, jonka molemmat osapuolet ymmärtävät samalla tavalla ja joka vastaa taloyhtiön tarpeita", toteaa Kiinteistöalan Kustannus Oy:n liiketoimintajohtaja Maria Kangasluoma.

Ennen isännöinnin hankintaa tulee selvittää palvelutarve

Aluksi taloyhtiön olisi hyvä kartoittaa palvelutarve ja laatia palvelukuvaukset. Palvelukuvaus on kuvaus halutuista palveluista eli siitä, mitä tilaaja haluaa ostaa. Isännöintitehtäväluetteloon onkin koottu mahdollisimman tarkka listaus isännöintitehtävistä.

"Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelo antaa hyvän avun palvelutarpeiden arviointiin. Luettelo antaa myös ohjeet tarjouspyyntöihin liitettäviin palvelukuvauksiin sekä auttaa solmimaan omalle taloyhtiölle parhaiten soveltuvan isännöintisopimuksen", Kangasluoma kertoo.

Asunto-osakeyhtiön isännöintitehtäväluettelon liitteenä ovat Isännöintipalvelujen yleiset sopimusehdot (ISE 2007) sekä isännöinnin eettiset ohjeet. Luettelossa on huomioitu kaikki lakimuutokset, kuten tietosuoja-asetus sekä huoneistotietojärjestelmä, ja niihin liittyvät isännöinnin tehtävät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arvostelukappaleet: asiakaspalvelu@kiinkust.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömedia Oy
Kiinteistömedia Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591https://www.kiinteistomedia.fi

Kiinteistömedia Oy on kiinteistöalan johtava sisältötalo, joka tuottaa alan tietopalveluja, kirjoja, oppimateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä. Yritys julkaisee myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiön vastuunjako -tuoteperheen palveluja, kirjoja ja oppaita. Kiinteistömedia Oy on Suomen Kiinteistöliiton kokonaan omistama kustannusyhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas tiivistää nykyaikaisen avain- ja tunnistehallinnan5.8.2020 15:01:06 EEST | Tiedote

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas (Kiinteistömedia Oy) on tehokas ja tiivis kokonaisuus, joka soveltuu kaikille avain- ja tunnistehallinnan parissa työskenteleville henkilöille sekä oppimateriaaliksi ammatilliseen koulutukseen. Mirva Viljakaisen kirjoittama opas sisältää käytännön ohjeita ja mallinnuksia erilaisten avainten käsittelyyn, hallintaan ja säilytykseen.

Yhtiökokous onnistuu myös etänä2.6.2020 09:17:08 EEST | Tiedote

Kevät on vilkasta yhtiökokousten aikaa taloyhtiöissä, mutta tänä keväänä fyysisiä kokouksia ei ole kokoontumisrajoitusten vuoksi voitu järjestää. Ratkaisuina ovat olleet kokouksen siirtäminen odottamaan parempia aikoja ja kokouksen järjestäminen etäyhteyksin. Nyt kun etäkokoustamisen makuun on monessa taloyhtiössä päästy ja perusasiat opeteltu, on hyvä tilaisuus ottaa etäosallistuminen pysyväksi osaksi taloyhtiökokoustamisen keinovalikoimaa. Etäkokouksen järjestämisessä opastaa uusi Etäkokoukset taloyhtiössä -kirja (Kiinteistöalan Kustannus).

Turvallisin mielin hallitustyöhön19.5.2020 10:35:06 EEST | Tiedote

Lupauduitko taloyhtiön hallitukseen, mutta et oikein tiedä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja miten taloyhtiön toimintaa pyöritetään? Ei hätää, uutuusopas Taloyhtiön hallituksen ABC (Kiinteistöalan Kustannus) selvittää kootusti kaiken tarvittavan, jotta pääset alkuun. Oppaan luettuasi osaat tehdä päätöksiä, seurata taloudenpitoa, opastaa osakkaita kunnossapitotöissä, ottaa kantaa energiansäästöön ja paljon muuta. Kun kokonaisuus on hallussa, on paljon helpompaa lähteä hankkimaan myös lisätietoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme