HUS

Mitä uutta rytmihäiriöiden hoidossa?

Jaa

Rytmihäiriö tarkoittaa sydämen tavanomaisesta toiminnasta poikkeavaa liian hidasta, nopeaa tai epäsäännöllistä lyöntitaajuutta. Suuri osa rytmihäiriöistä on kiusallisia, mutta vaarattomia. Vakavat rytmihäiriöt liittyvät yleensä sydänsairauksiin. Rytmihäiriöiden hoito on viime vuosina kehittynyt huimasti.

”Rytmihäiriöt voidaan jakaa kahteen ryhmään, hitaisiin ja nopeisiin rytmihäiriöihin. Molempien kohdalla tärkeää on riskitekijöiden hoito sekä elämäntapojen korjaus. Liian hitaaseen, vaikeita oireita aiheuttavaan rytmiin ei ole olemassa hyvää lääkettä, vaan potilaalle joudutaan asentamaan pysyvä sydämen tahdistin. Nopeita rytmihäiriöitä hoidetaan lääkkeiden lisäksi myös katetriablaatiolla ja joskus harvoin kirurgisesti”, sanoo HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksen rytmikardiologian ylilääkäri Pekka Raatikainen.

Rytmihäiriön diagnosoinnissa viitteellistä tietoa rytmihäiriön tyypistä, mekanismista ja hoitovaihtoehdoista saadaan esitietojen, kliinisen tutkimuksen, laboratoriokokeiden ja kuvantamistutkimuksen kautta. Rytmihäiriön tarkka diagnoosi edellyttää kuitenkin aina rytmihäiriön aikana rekisteröityä sydänfilmiä eli EKG:ta.

Tahdistinhoito on viime vuosina kehittynyt paljon. Uusia sydämen tahdistustapoja ovat johdoton tahdistin ja sydämen johtoratatahdistus. Henkeä uhkaavien rytmihäiriöiden hoidossa rytmihäiriötahdistin on avainasemassa. Nykyään on käytössä myös laitteita, jotka voidaan asentaa kokonaan ihon alle eikä sydämeen tarvitse viedä johtoja.

Myös katetriablaatiohoito on kehittynyt huimasti. Katetriablaatiossa rytmihäiriötä aiheuttava rakenne hoidetaan verisuoniteitse erityistä hoitokatetria käyttäen. Käytössä on myös laitteita, joiden avulla hoitokatetria voidaan ohjata etänä toimenpidesalin ulkopuolelta.

HUSissa otettiin pari vuotta sitten ensimmäisenä maailmassa käyttöön toisen sukupolven magneettinavigointilaite. Sen avulle voidaan hoitaa monia rytmihäiriöitä, joiden hoito ei tavanomaisilla käsin ohjattavilla hoitokatetreilla onnistu.

Tulevaisuudessa rytmihäiriöiden hoidossa voidaan todennäköisesti hyödyntää myös geeniterapiaa esimerkiksi biologisen tahdistimen muodossa.

Katso tästä aiheesta myös Suorana HUSista -info 8.9.2022. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.


Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Den svenska versionen av nyhet publiceras inom kort.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme