Oulun yliopisto

Monirakkulainen munasarjaoireyhtymä yhteydessä naisten työkykyongelmiin keski-iässä  

Jaa

Työstä poissaolot ja työkyvyttömyys ovat yleisempiä naisilla, joilla on monirakkulainen munasarjaoireyhtymä eli PCOS (Polycystic ovary syndrome). Yhteys havaittiin Oulun yliopiston tutkimuksessa, jossa ensimmäistä kertaa selvitettiin väestötasolla PCOS:n vaikutusta keski-iässä koettuun työkykyyn, poissaoloihin työelämästä sekä työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Tutkimukseen osallistui 1 853 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvaa naista, joista 280:lla eli 15 prosentilla oli todettu PCOS. Naisten terveyttä ja työkykyä selvitettiin kyselyillä, minkä lisäksi poissaoloja työelämästä ja ennenaikaista eläköitymistä tutkittiin rekisteritietojen avulla.

Kyselyn mukaan PCOS:ää sairastavat naiset kokivat työkykynsä yleisesti huonommaksi kuin verrokkinsa. Työkykyä heikentävinä tekijöinä naiset mainitsivat erityisesti sairaudet sekä työhön liittyvät fyysiset vaatimukset.

Kahden vuoden seurannassa PCOS:ää sairastaville naisille kertyi keskimäärin kuukauden verran enemmän sairauspoissaoloja ja työttömyyspäiviä kuin verrokeille. Lisäksi heillä havaittiin kaksinkertainen riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle 52 vuoden ikään mennessä.

PCOS on lisääntymisikäisten naisten yleisin hormonaalinen häiriö. Diagnostisiin kriteereihin kuuluvat epäsäännöllinen kuukautiskierto, mieshormonien liikatuotanto sekä monirakkulaiset munasarjat. Aiemmin PCOS:n ajateltiin liittyvän lähinnä lisääntymisterveyteen, mutta nykyään tiedetään, että sen vaikutus terveyteen on huomattavasti laajempi. Oireyhtymään liittyy kohonnut riski useille liitännäissairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle, metaboliselle oireyhtymälle, lihavuudelle, mielenterveyden häiriöille ja tuki- ja liikuntaelinten ongelmille. ”Yleisyydestään huolimatta PCOS ja sen merkitys naisen terveydelle tunnistetaan edelleen huonosti”, huomauttaa tutkimusta johtanut naistentautien professori Terhi Piltonen.

PCOS:n vaikutuksia naisten työterveyteen ja työkykyyn on tutkittu vasta vähän. ”Tutkimuksemme merkittävä havainto oli, että PCOS:stä kärsivillä naisilla on selvästi kohonnut työkyvyttömyysriski jo nuorella iällä”, kertoo väitöskirjatutkija Linda Kujanpää. Työterveyden professori Leena Ala-Mursulan mukaan tulokset ovat ymmärrettäviä, sillä liitännäissairauksien tiedetään lisäävän erilaisten työkykypulmien riskiä.

Tutkijat ehdottavat yhdessä, että tietoa PCOS:sta hyödynnettäisiin terveydenhuollossa esimerkiksi silloin, kun arvioidaan terveydentilan kokonaisuutta ja työkyvyttömyysriskiä tai kun laaditaan liitännäissairaudet huomioivia suunnitelmia työkyvyn tukemiseksi.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa European Journal of Endocrinology -lehdessä.

Tutkimusjulkaisu: Kujanpää L, Arffman R, Vaaramo E, Rossi H-R, Laitinen J, Morin-Papunen L, Tapanainen J, Ala-Mursula L, Piltonen T. Women with polycystic ovary syndrome (PCOS) have poorer work ability and higher disability retirement rate already in midlife – a Northern Finland Birth Cohort 1966 study. Eur J Endocrinol, July 2022. Doi: 10.1530/EJE-22-0027

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija, LL Linda Kujanpää
Oulun yliopisto
Puh. 050 353 86 11
linda.kujanpaa@oulu.fi

Professori Terhi Piltonen
Oulun yliopisto
Puh. 040 500 82 66
terhi.piltonen@oulu.fi

Professori Leena Ala-Mursula
Oulun yliopisto
Puh. 040 672 41 89
leena.ala-mursula@oulu.fi

 

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Autojen jakohihnojen rikkoutumisen taustalla ferrokromikuonan eli OKTO-murskeen aiheuttama kuluminen20.9.2022 12:30:00 EEST | Tiedote

Uudet tutkimustulokset selventävät, miksi Oulun seudulla autojen jakohihnoja rikkoutuu useammin kuin muualla maassa. Tutkimuksessa oli mukana useita tutkimusorganisaatioita, ja tutkimustyössä selvitettiin erilaisia mahdollisia syitä ilmiön taustalla. Lopulta ongelman aiheuttavaksi tekijäksi varmistui Oulun seudulla laajasti tiestössä asfaltin runkoaineena käytetty ferrokromikuona.

EMBARGO 19.9. klo 14.00 Mikroyrittäjyyden professuuriin lahjoituksia 125 000 euroa – Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyystutkijalle19.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

19.9. järjestetyssä Kerttu Saalasti -seminaarissa julkistettiin merkittävät lahjoitukset Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttiin yhteistyössä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa perustettavalle mikroyrittäjyyden professuurille. Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit antoivat yhteislahjoituksen 50 000 euroa ja Nivalan kaupunki saman verran. Lisäksi Raahen kaupunki lahjoitti 25 000 euroa. Seminaarissa jaettiin myös Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyyttä merkittävästi edistäneelle henkilölle. Palkinnon sai yrittäjyyden professori Ulla Hytti Turun yliopistosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme