HUS

Monogen diabetes bör alltid identifieras eftersom användningen av insulin inte alltid är nödvändig

Dela
Diabetesforskarna rekommenderar gentester som avslöjar monogen diabetes för de barn och ungdomar som inte har antikroppar som har kopplingar till typ-1 diabetes vid insjuknandet.

Vissa barn och ungdomar som har fått diagnosen typ-1 diabetes har en sällsynt monogen diabetes som vanligtvis behandlas med tabletter och inte insulin. Forskarna rekommenderar gentester som avslöjar monogen diabetes för de barn och ungdomar som inte har antikroppar som har kopplingar till typ-1 diabetes vid insjuknandet.

”Antikropparna undersöks i blodet hos alla barn och ungdomar som konstateras ha diabetes. Om man inte kan hitta dem ska en genpanel för monogen diabetes genomföras. Vi anser att detta bör beaktas i hela Finland vid diagnostiseringen av diabetes”, säger avdelningsöverläkare, endokrinolog Tiinamaija Tuomi vid HUS Gastrocentrum.

Den rätta diagnosen kan ändra behandlingen på ett betydelsefullt sätt eftersom man kan avsluta behandlingen av diabetes helt eller byta ut insulinet mot tabletter vid vissa former av monogen diabetes.

”Hos de barn och unga som har en genmutation som leder till monogen diabetes kan bytet av läkemedelsbehandling förbättra vårdbalansen, minska komplikationer i anknytning till sjukdomen samt underlätta patientens och familjens vardag”, säger Minna Harsunen, specialistläkare inom barnsjukdomar och barnendokrinolog vid Nya barnsjukhuset.

En sällsynt diabetes som kan hittas genom ytterligare undersökningar

Diabetesforskarnas rekommendation att ta i bruk gentesten för monogen diabetes grundar sig på en artikel som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia. Första författare är Minna Harsunen och medicine doktor Jarno Kettunen från FINNMODY-diabetesstudien.

I barnens diabetesregister som omfattar hela Finland fanns 200 barn och unga som hade fått diagnosen typ-1 vid insjuknandet, men till skillnad från de flesta av dem som har typ-1 diabetes konstaterade man inte avsevärt förhöjda mängder antikroppar med kopplingar till diabetes hos dem. I genundersökningen framkom att över 10 procent av dem hade monogen diabetes, i vilken en störd funktion hos en gen orsakar en störning i bukspottskörtelns insulinproduktion.

Resultaten från den finländska undersökningen överensstämmer med undersökningar som har gjorts i bland annat Sverige och Norge. Det har framkommit i olika undersökningar att ett par procent av alla barn och ungdomar som har diabetes har en genförändring som leder till monogen diabetes, men att andelen är större bland barn och ungdomar som inte har antikroppar med koppling till diabetes.

Tablettbehandlingen vid diabetes korrigerar ofta insulinbristen

Symtomen vid monogen och typ-1 diabetes är ofta desamma men orsakerna till dem är olika.

Vid typ-1 diabetes förstör det egna försvarssystemet de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln och antikropparna i blodet är ett tecken på det. Händelsekedjan leder till insulinbrist och därför behöver personer som har typ-1 diabetes insulinbehandling.

Däremot producerar bukspottskörteln vanligtvis insulin vid monogen diabetes, men kan vid behov inte utsöndra det i blodomloppet. Tablettbehandlingen hjälper att få insulinet från bukspottskörteln ut i blodomloppet och en person som har monogen diabetes kan ofta behandlas med vissa tablettläkemedel som används vid behandlingen av typ-2 diabetes.

Studien är en del av det omfattande gemensamma projektet för FINNMODY-studien och Barnens diabetesregister som leds av docent Tiinamaija Tuomi samt professor Mikael Knip. Den genomfördes som ett samarbete mellan HUS, Folkhälsans forskningscentrum och Helsingfors universitet.

Artikeln publicerad i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia: 
https://doi.org/10.1007/s00125-022-05834-y

Studien har kommenterats i publikationen Nature Reviews Endocrinologys granskning:
https://www.nature.com/articles/s41574-022-00800-5 

För mer information:
specialistläkare i endokrinologi och avdelningsöverläkare Tiinamaija Tuomi, HUS Gastrocentrum tiinamaija.tuomi@hus.fi +358 50 427 9013
Forskningsledare, Institutet för molekylärmedicin i Finland, Helsingfors universitet
Folkhälsans forskningscentrum

specialistläkare inom barnsjukdomar och barnendokrinolog, MD Minna Harsunen, HUS Sjukvård för barn och unga, minna.harsunen@hus.fi+358 50 4284954
Folkhälsans forskningscentrum, FINNMODY-studien

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Hyvällä synnytyksenaikaisella hoidolla voidaan vähentää vastasyntyneiden aivovaurioita12.5.2025 08:39:29 EEST | Tiedote

Vastasyntyneen vakava aivovaurio voi syntyä huomaamatta, mutta se ei ole aina väistämätön. Tuore HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että puolessa tapauksista, joissa synnytyksen alussa sikiön sykekäyrärekisteröinti oli normaali, olisi aivovaurio ollut mahdollisesti vältettävissä. Arvion mukaan noin viidesosa kaikista aivovauriotapauksista olisi voinut hyötyä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.

HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 12 april9.5.2025 09:39:55 EEST | Pressmeddelande

Sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 12 april för att behandla HUS budgetförslag för 2026. På sitt möte behandlar sammanslutningens styrelse också verksamheten och ekonomin i januari–mars, färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040 samt en eventuell försäljning av en del av HUS Fastighetstjänster Ab. HUS Fastighetstjänster Ab är en del av koncernen HUS Fastigheter. Föredragningslistan för mötet finns här. Sammanslutningens styrelse leder HUS verksamhet, förvaltning och ekonomi. Sammanslutningens styrelse har 17 ledamöter och av dem är två företrädare för Helsingfors universitet. Sammanslutningens styrelse sammanträder cirka en gång per månad.

HUSin yhtymähallitus kokoontuu 12.5.9.5.2025 09:39:55 EEST | Tiedote

Yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 12.5. käsittelemään HUSin talousarvioesitystä vuodelle 2026. Yhtymähallitus käsittelee kokouksessaan myös tammi-maaliskuun toimintaa ja taloutta, HUSin Psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n mahdollista liiketoiminnan osan myyntiä. HUS Kiinteistöpalvelut Oy on osa HUS Kiinteistöt -yhtiöryhmää. Kokouksen esityslistan voi lukea täältä. Yhtymähallitus johtaa HUSin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä, joista kaksi on Helsingin yliopiston edustajia. Yhtymähallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye