Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Miten tuotevalikoiman muutos vaikuttaa yritysten kasvuun?

Jaa
  • Mikä merkitys yrityksen tuottavuuteen on sillä, että tuotevalikoima muuttuu?
  • Mitkä tekijät aikaansaavat tuotevaihdoksia?
  • Millaisia yhteyksiä tuotevalikoiman muutoksella on yrityksen taloudelliseen menestymiseen?

Innovaatioita ja uusien teknologioiden levittämistä pidetään perinteisesti keskeisinä tekijöinä tuottavuuden kasvussa. Aiemmat tuottavuustutkimukset ovat keskittyneet yritysten markkinoille tuloon ja poistumiseen sekä yritysten markkinaosuuksien uudelleenallokoimiseen. Yritykset voivat kuitenkin uudistua myös tuotevalikoiman muutosten kautta, jolloin valikoimaan lisätään uusia tuotteita tai yhdistetään tuotantolinjoja aiempaa harvempiin tuotteisiin.

Etla julkistaa tuoreen, yritysten tuotevalikoiman muutoksiin keskittyvän työpaperin perjantaina 21.4. Tutkimus tarjoaa täysin uutta tietoa, sillä tuotteen vaihdon vaikutuksia tuottavuuteen ei ole aiemmin tutkittu tuotetason datan avulla. Tutkimus on osa laajempaa Business Finlandin rahoittamaa monivuotista hanketta, jossa selvitetään uusia innovaatiovetoisen talouskasvun lähteitä.

Tuloksia käsitellään syvemmin taustoittavassa webinaarissa perjantaina 21.4. klo 11–12.

Webinaarin ohjelma:

11.00    Tilaisuuden avaus / viestintäjohtaja Tytti Sulander, Etla

11.05    Tutkimushankkeen ja -teeman esittely / tutkimusjohtaja Heli Koski, Etla

11.10    Tutkimustulosten esittely

  • tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen, Etla
  • tutkija Nelli Valmari, Etla

11.35    Kommenttipuheenvuorot

  • finanssineuvos Markku Stenborg, valtiovarainministeriö
  • johtava tutkija ja tutkimusohjaaja Marita Laukkanen, VATT & Tampereen yliopisto

11.45    Yleisökysymyksiä ja keskustelua

12.00    Tilaisuus päättyy

Ilmoittautuminen webinaariin viimeistään perjantaina 21.4. klo 9 mennessä sähköpostitse tilaisuudet(at)etla.fi. Osallistujille lähetetään Teams-linkki tilaisuuteen ilmoittautumisajan päätyttyä.

Lämpimästi tervetuloa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?5.6.2023 10:23:03 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia ja se on toteut

Kutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?30.5.2023 10:18:47 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia. Tuloksia käsit

Etla ennustaa: Suomen kilpailukyky pysyy vakaana lähivuosina29.5.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen tuotannon kustannuskilpailukyky on vakaa tänä ja ensi vuonna, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys parantaa kilpailukykyä tänä vuonna, kun taas valuuttakurssit heikentävät sitä. Kilpailijamaihin verrattuna Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde tänä vuonna paranee, mutta vastaavasti heikkenee ensi vuonna. Etla arvioi, että kustannuskilpailukyvyn paraneminen yhdellä prosentilla nostaa Suomen tavaraviennin määrää keskimäärin 0,95 prosenttia.

Etla: Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä päästöjen nopeampaan vähenemiseen22.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. Lisäksi taloudelliset kannustimet ovat yhteydessä päästöjen vähenemiseen, ilmenee tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan korkeampi työn tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Näin tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme