Suomen museoliitto

Museoalan ammattilaiset kohtaavat virtuaalisesti ensi viikolla

Jaa

Valtakunnalliset museopäivät järjestetään virtuaalisesti 26.–27.5.2021. Yli 700 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa kokoavien tapahtumapäivien teemana on tarinat ja tunteet. Päivien yhteydessä palkitaan myös Vuoden museo.

Ohjelmassa on ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia ja Suomen museoliiton 98. vuosikokous. Museopäivät huipentuvat torstaina 27.5. klo 18-19 Museopalkintogaalaan. Vuoden museo 2021 -finalisteja ovat Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Turusta, Helinä Rautavaaran museo Espoosta, Merikeskus Vellamo Kotkasta, Museoalus Pommern Maarianhaminasta, Suomen maatalousmuseo Sarka Loimaalta ja Urheilumuseo Helsingistä. Lisäksi jaetaan Vuoden museoviestintäteko -palkinto, Vuoden museokauppa -palkinto ja Museokortin erikoispalkinto. 

Museopäivien ohjelmassa pohditaan, minkälainen rooli museoilla on yhteiskunnassa, jossa tarinoilla ja tunnereaktioilla on yhä suurempi merkitys. Vetoavalla kerronnalla voi saada aikaan suuria yhteiskunnallisia muutoksia, ja tunteiden merkitys päätöksenteossa ymmärretään yhä paremmin. Millä ja kenen tarinoilla vaikutamme uskomuksiin, arvoihin, ihanteisiin tai maailmankuvaan?

Ensimmäisen päivänä 26.5. teemaan johdattelee FT Tiina Raevaara, jonka otsikkona on ”Mistä kerromme, kun kerromme tarinoita?”. Muita keynote-puhujia ovat professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta ja Pepijn Wilbers content design agency Studio Louterista.   

Toisen päivän 27.5. ohjelmaan kuuluu muun muassa professori Kirsi Vainio-Korhosen puheenvuoro, jossa pohditaan Turun Luostarinmäellä 1800-luvulla eläneiden ihmisten elämänvaiheiden kautta, kenen menneisyys on muistamisen ja tutkimisen arvoista, kenellä on paikka ja ääni historiassa ja ketkä mahdollisesti ovat historian unohtamia. Emmi Nuorgamin vetämässä paneelikeskustelussa museoammattilaiset puolestaan keskustelevat valinnoista päätösten takana. Millä perusteilla museot tekevät päätöksiä esimerkiksi näyttelyiden aiheista tai mikä ohjaa museoiden kokoelmahankintaa?

Ohjelmaa voi seurata verkossa sijainnista riippumatta

Koronatilanteen takia ohjelma lähetetään virtuaalisesti Turun kaupunginteatterista. Museopäivät ja vuosikokous toteutetaan virtuaalitapahtumana Liveto-alustalla. Alustalla on mahdollista katsoa ja kuunnella Turun kaupunginteatterista striimattua ohjelmaa, keskustella muiden osallistujien kanssa kahden kesken tai virtuaalikahvilassa, osallistua digiopastuksille turkulaisiin museokohteisiin sekä tutustua palveluntarjoajiin EXPO-alueella. 

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuramaan ohjelmaa virtuaalisesti sekä haastattelemaan asiantuntijoita ja museoalan vaikuttajia. Osallistuminen on mahdollista miltä tahansa paikkakunnalta. Tiedotusvälineiden edustajia pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 24.5.2021 sähköpostitse osoitteeseen tuuli.rajavuori@museoliitto.fi.

Museopäivien ohjelma


Keskiviikko 26.5.2021

Torstai 27.5.2021

Lisätietoja

Vuoden museo -finalistit valittu

Vuoden viestintäteko -finalistit valittu

Vuoden museokauppa -finalistit on valittu

Tapahtuman järjestää Suomen museoliitto yhteistyössä Turun museokeskuksen ja turkulaisten museoiden kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ohjelma

Koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila
040 534 6232
leena.tokila@museoliitto.fi

Median edustajat

Viestintäpäällikkö Tuuli Rajavuori
0444 300 710
tuuli.rajavuori@museoliitto.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 211 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Finlands lantbruksmuseum Sarka är Årets museum 202128.5.2021 12:22:28 EEST | Tiedote

Museipriserna för år 2021 delades ut 27.5 på Museiprisgalan i Åbo. Titeln Årets museum 2021 fick Finlands lantbruksmuseum Sarka. Priset för Årets museikommunikationsgärning beviljades för marknadsföringen av Helsingfors konstmuseum Ham:s och Helsingfors stadsmuseums utställning Sinnesstämning – Helsingfors 1939-1945. Specialpriset i Årets museum -tävlingen gick till Museiverket. Årets museibutik är Naturcentret Haltias Haltia Shop. Museikortets specialpris gick till Hotell- och restaurangmuseet.

Suomen maatalousmuseo Sarka on Vuoden museo 202127.5.2021 18:54:11 EEST | Tiedote

Vuoden 2021 museopalkinnot jaettiin 27.5. Museopalkintogaalassa Turussa. Vuoden museo 2021 -tittelin sai Suomen maatalousmuseo Sarka. Vuoden museoviestintäteko -palkinto myönnettiin Helsingin taidemuseo HAMin ja Helsingin kaupunginmuseon Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyn markkinoinnille. Vuoden museo -kilpailun Erikoispalkinnon sai Museovirasto. Vuoden museokauppa on Luontokeskus Haltian Haltia Shop. Museokortin erikoispalkinto annettiin Hotelli- ja ravintolamuseolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme