Suomen museoliitto

Museoalan Nykydokumentointiteko -tunnustuspalkinto UPM Kaipolan tehdasyhteisölle

Jaa

Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKOn Nykydokumentointiteko-tunnustuspalkinto on myönnetty UPM Kaipolan tehdasyhteisölle. Kunniamaininnan hankkeistaan saivat Suomen kansallismuseo sekä suomalaisten museoiden yhteinen koronatallennus.

Paperikone PK 7:n tukosta selvitetään Kaipolan paperitehtaalla. Kuva: Raisa Nerg / Keski-Suomen museo
Paperikone PK 7:n tukosta selvitetään Kaipolan paperitehtaalla. Kuva: Raisa Nerg / Keski-Suomen museo

Palkintoraati valitsi voittajan yhdeksän ehdokkaan joukosta. Palkittu UPM Kaipolan tehdasyhteisö Jämsässä teki vaikutuksen osallistumalla poikkeuksellisen aktiivisesti ja myönteisesti Keski-Suomen museon toteuttamaan dokumentointiprojektiin.

Hanke käynnistyi, kun paperitehtaan sulkemisesta uutisoitiin elokuussa 2020. Raskaasta tilanteesta huolimatta dokumentoinnilla oli koko tehdasyhteisön tuki takanaan, ja museon kokoelmiin saatiin tallennettua erityisen laadukas kokonaisuus Kaipolan tehtaasta. Tallennus keskittyi tehdasrakennuksiin, paperinvalmistuksen prosessiin ja sen työntekijöihin.

Palkintolautakunta toteaa hankkeen olevan erinomainen esimerkki siitä, miten dokumentoinnin kohdeyhteisö voi omalla panoksellaan parantaa dokumentoinnin tuloksia ja toimia museon rinnalla osallistuvana kulttuuriperinnön tallentajana.

Varsinaisen palkinnon lisäksi raati jakoi kaksi kunniamainintaa erityisen ansioituneille hankkeille. Tunnustuksen saivat Suomen kansallismuseon romanipukukulttuurin tallennushanke sekä yhteisenä tunnustuksena suomalaisten museoiden ponnistelut historiallisen koronapandemian tallentamiseksi.

Palkintoraatiin kuuluivat kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, toimitusjohtaja Leena Tokila Suomen museoliitosta, TAKO-verkoston puheenjohtaja, vt. museonjohtaja Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta sekä erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki Museovirastosta.

”Oli ilo todeta, että nykydokumentointityö museoissa on koronapandemian haasteista huolimatta ollut innovatiivista, kokeilevaa, osallistavaa ja yhteisöllistä”, toteaa TAKO-verkoston puheenjohtaja Johanna Jakomaa.

Nykydokumentointiteko -tunnustuspalkinto myönnetään hankkeelle tai muulle teolle, joka on edistänyt museoissa tehtävää nykyajan dokumentointia ja tallennusta olemalla erityisen ajankohtainen, innovatiivinen, osallistava, näkyvä, innostava tai vaikuttava.

Palkinnon tavoitteena on kannustaa museoita nykydokumentointiin ja sen menetelmien kehittämiseen sekä lisätä nykydokumentoinnin ja kokoelmatyön näkyvyyttä. Suomen museoliitto toimii palkinnon yhteistyökumppanina: tehdasdokumentointiin osallistuneet palkittiin Museokorteilla.

Palkinto ja kunniamaininnat julkistettiin TAKO-verkoston syysseminaarissa Suomen kansallismuseossa 13.10.2021. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi, seuraavaksi vuonna 2023.

Kaipolan tehtaan dokumentointiin liittyviä kuvia on saatavilla Finna-palvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

TAKO-verkoston puheenjohtaja
Johanna Jakomaa
Satakunnan Museo,
p. 044 7011057
johanna.jakomaa@pori.fi

Kuvat

Paperikone PK 7:n tukosta selvitetään Kaipolan paperitehtaalla. Kuva: Raisa Nerg / Keski-Suomen museo
Paperikone PK 7:n tukosta selvitetään Kaipolan paperitehtaalla. Kuva: Raisa Nerg / Keski-Suomen museo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 211 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme