Reuna Publishing House

Myllykoski kutsuu kirjailijoita residenssiviikolle

Jaa

Kylä nimeltä Myllykoski pohjoisessa Kymenlaaksossa on viidessä vuodessa muodostunut kirjanystävien keitaaksi. Uusin hanke on kirjailijakylän perustaminen ja uuden konseptin residenssiviikkojen järjestäminen kirjailijoille. Hanketta tukevat Kulturfonden för Sverige och Finland ja Kouvolan kaupunki.

Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa toimii myös kirjailijaresidenssinä.
Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa toimii myös kirjailijaresidenssinä.

Myllykoski sijaitsee Kouvolassa, puolentoista tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Perinteikäs paperitehdaspaikkakunta oli ajautunut taantumaan tehtaan toiminnan lakattua. Kun Reuna-kustantamo muutti kylään vuonna 2017, alkoi tapahtua. Ensin kustantamo perusti kivijalkakaupan ja alkoi järjestää tapahtumia. Kannatusyhdistys Pro Kaakon kirjamessut ry perustettiin koordinoimaan Kaakkois-Suomen kirjamessujen järjestämistä.

Ensimmäiset Kymi Libri -kirjamessut olivat huikeaa kulttuurin ja yhteisöllisyyden juhlaa vuonna 2019. Kulttuurirahaston Kymenlaakson maakuntarahasto valitsi kirjamessut alueen kärkihankkeeksi ja tuki myös vuoden 2021 messuja. Uudenlainen messukonsepti, jossa kirjailijatapaamisiin yhdistyi liikuntaa ja luontomatkailua, alkoi levitä muillekin paikkakunnille, mm. innovatiivisuudestaan tunnetuille Pyhtäälle ja Iittiin.

Reuna-kustantamo sai uudet vetäjät, kun kirjailijat ostivat oman kustantamonsa. Toimitusjohtajaksi valittu Olli Sarpo muutti Helsingistä Myllykoskelle ja nimesi ostamansa talon Villa Kirjavaksi. Tulevana kesänä siellä nähdään paljon kirjailijoita. Talo sijaitsee vain kivenheiton päässä kustantamon tukikohdasta Kulttuuritalo Wanhasta Rautakaupasta ja sen pihapiirin vetonaulasta Wanhasta kirjahallista.

– Kirjakauppakissa Nappi on myös sisäistänyt, että sen työsarka on laajentunut Villa Kirjavaan, naureskelee Sarpo. – Nappi vain tallusteli päivänä muutamana sisään, tutki joka nurkan ja asettui taloksi.

Residenssiviikot alkavat kesällä 2023

Myllykosken kirjailijakylässä aloitetaan heinäkuussa kirjailijoiden residenssitoiminta. Keväällä suunnitellaan viikolle ohjelma, johon sisältyy kirjoittamisen lisäksi mm. päivä kirjakauppiaana ja päivä kustantamossa. Vierailevalle kirjailijalle järjestetään mahdollisuuksia esitellä tuotantoaan lukijoille ja viikko huipentuu Kymi Libri -kirjamessuihin 20. –22.7.2023.

Ohjelma suunnitellaan Kouvolan kaupungin kulttuurin lahjoitusrahaston tuella. Viikon suunnitteluun osallistuvat myös Kouvolan matkailuoppaat.

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto tukee tapahtumaa, joten yksi kesän kirjailijavieraista kutsutaan Ruotsista.

Residensseihin Kultuuritalo Wanhalla Rautakaupalla ja Villa Kirjavassa voivat hakea kauno- ja tietokirjailijat kaikkialta Suomesta 31.3.2023 mennessä. Kirjoitustyön ei tarvitse liittyä Kymenlaaksoon. Demovaiheen kulut saadaan katettua apurahoilla, joten matkat ja majoitus ovat ensimmäisille vieraille maksuttomia.

Jatkossa residenssiviikkojen rahoituksesta voivat vastata kunnat, kustantajat tai kirjailijat itse. Uuden konseptin hanke tarjoaa kunnille tehokkaan ja edullisen tilaisuuden toteuttaa kulttuuritehtäväänsä ja auttaa alueensa kirjailijoita verkostoitumaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa toimii myös kirjailijaresidenssinä.
Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa toimii myös kirjailijaresidenssinä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Reuna Publishing House
Reuna Publishing House
Myllykoskentie 17
46800 Myllykoski

info@reunakirja.fihttps://www.reunakirja.fi

Reuna Publishing House Oy on 2022 Kouvolan Myllykoskella perustettu kustantamo. Jatkamme Reuna-kustantamon perinnettä ja vaalimme reunalaista henkeä. Reunan tapa toimia on avoin ja yhteisöllinen. Edellä mainittujen lisäksi arvojamme ovat rohkeus, iloisuus, moniarvoisuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Joukossamme on yli 100 kirjailijaa, jotka osallistuvat kirjoittamisen lisäksi toimintaan monin tavoin. Julkaisemme koti- ja ulkomaista kauno- ja tietokirjallisuutta. Emme julkaise sarjakuvia, uskonnollista kirjallisuutta emmekä oppikirjoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Reuna Publishing House

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme