Kuluttajaliitto

Näin valmistat energiapihin ja hävikkivapaan joulumenun

Jaa
MasterChef Suomi -ohjelmastakin tuttu Wellamon keittiömestari Dani Hänninen suunnitteli astetta stressittömämmän joulumenun, jossa on huomioitu ruokahävikin vähentäminen sekä aikaa ja sähköä säästävät valmistustavat – mausta tinkimättä. Joulumenu valmistui osana Motivan ja Hävikkifoorumin Astetta rennompi joulu -kampanjaa. Kurkkaa menu ja Danin tunnelmat tiedotteesta!

Ruokien valmistaminen onnistuu selkeiden ohjeiden ansiosta jokaiselta kotikokilta, eikä keittiössä tarvita ammattikeittiön laitteita tai välineitä. Perinteisistä makunautinnoista ei kuitenkaan tingitä yhtään, vaan resepteissä tuttuja raaka-aineita käytetään uudella tavalla.

“Olen aina ollut laiska kokki", Hänninen naurahtaa. “Haluan tehdä asiat helposti laadusta tinkimättä. Energian ja ajan säästäminen kuuluvat toimintatapoihini.”

Dani Hännisen laatima menu koostuu alkupalana tarjottavasta punajuurikeitosta, patakinkusta lisukkeineen sekä suussasulavasta piparimoussesta ja päärynöistä. Kasvisvaihtoehtona kinkulle on mukulaselleristä valmistettava “mukakinkku”.

Reseptit on mietitty niin, että ruoat ehtii valmistaa päivän aikana jouluaaton aterialle. Jos tekemistä haluaa jakaa kahdelle päivälle, jälkiruoan voi tehdä edellisenä päivänä ja valmistella juurekset ennalta.

Joulumenu on neljälle henkilölle, eikä reseptejä seuraamalla raaka-aineiden hävikkiä juuri synny. Ja jos jotain jääkin yli, tarvitaan vain luovuutta ja ideoita tähteiden käyttöön seuraavan päivän ruoissa, vaikkapa salaateissa.

Osaatko jo misata?

Misaus, eli tarvikkeiden esille nostaminen, mittaaminen ja esivalmistelu on ammattikokin salaisuus sujuvaan ruoanlaittoon. Kotikokkia se auttaa myös hävikin vähentämisessä, kun kaappien sisällöt on tutkittu jo ennen kauppareissua ja ostoksilta tuodaan vain puuttuvat ainekset.

Esimerkiksi patakinkun kasvikset voi tässä reseptissä vaihtaa kaapista löytyviin juureksiin ja vihanneksiin, ja jälkiruokaan kelpaavat hyvin paistaessa tai säilytyksessä murentuneet piparit.

“Reseptit teko-ohjeineen kannattaa lukea ajatuksen kanssa kokonaan läpi ja miettiä, missä järjestyksessä ruokia lähtee tekemään. Kun tarvikkeet ovat valmiina ja esikäsiteltyinä, valmistus on nopeaa ja eri ruokalajeja voi tehdä lomittain”, Hänninen sanoo.

Pienet energiateotkin ovat hänen mukaansa mahdollisia. Kasvikset laitetaan kypsymään jo uunia lämmittäessä ja hyvällä suunnittelulla samalla lämmityksellä paistetaan piparit, paahdetaan porkkanat ja patakinkkuun rapea pinta ennen lämpötilan laskemista. Sähkönsäästön kannalta on tärkeää, että uunia ei lämmitetä jokaisen ruokalajin kohdalla kylmästä.

Tänä vuonna joulu osuu viikonloppuun ja vapaapäiviä on niukasti. Monet jäävät kotiin viettämään joulua ja jättävät pitkänmatkan sukuloinnit väliin. Jos joulua vietetään tavallista pienemmällä porukalla, ruokaakin kuluu vähemmän.

“Tärkeintä on, että hyvän ruoan äärellä ollaan yhdessä ja nautitaan", Hänninen muistuttaa. "Toivotan kaikille stressitöntä joulua ja yhteistä aikaa!”

Ammattikokin astetta paremmat vinkit keittiöön

  1. Lue huolellisesti reseptit alusta loppuun. Järjestele mielessäsi eri tekovaiheet, jolloin voit valmistaa useita ruokia samanaikaisesti ja aikaa kuluu lopulta vähemmän.
  2. Tarkista ennen kaupassa käyntiä mitä aineksia on valmiina ja mitä tarvitset hankkia. Näin vähennät hävikkiä.
  3. Ruokia voi huoletta laittaa kypsymään uuniin jo sen lämmitysvaiheessa, mikä lyhentää tarvetta pitää uuni päällä. Paista kuumassa uunissa kerralla enemmän tai useampia ruokia yhtä aikaa.
  4. Uunin kuumennus vie noin kaksi kertaa niin paljon sähköä kuin sen pitäminen lämpimänä. Älä käytä uunia huippukulutustuntien aikana – siis arkisin aamulla ja klo 16–20 välisenä aikana.

Joulumenun löydät osoitteesta: www.astettaalemmas.fi/joulumenu

Astetta alemmas -kampanja ja Kuluttajaliiton Hävikkifoorumi-hanke jakavat joulunajan vinkkejä, joiden avulla kuluttajat voivat välttää turhaa energiankulutusta ja pitää kotitaloutensa ruokahävikin kurissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Vihdoinkin vihreää valoa viherpesun torjunnassa23.3.2023 12:57:50 EET | Tiedote

Viherpesu vaikeuttaa kuluttajan mahdollisuuksia tehdä arjessaan ympäristön kannalta kestävämpiä valintoja. Viherpesua on perusteettomien vastuullisuusväitteiden ja -merkkien esittäminen ja käyttäminen myyntitarkoituksessa. Asiaan on vihdoin tulossa parannuksia tuoreen direktiiviehdotuksen myötä. Samaan aikaan saatiin myös muita kuluttajan kannalta hyviä uutisia: suunnitteilla on parannuksia kuluttajan oikeuteen saada rikkoontunut tuote korjattua.

10 ehdotusta ylivelkaantumisen ratkaisemiseksi2.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Taloudenhallinnan toimijat yhdistivät voimansa ja kokosivat korjauspaketin kuluttajien ylivelkaantumisongelman ratkaisemiseksi tulevaa hallitusohjelmaa silmällä pitäen. Kymmenen toimenpidekokonaisuuden lista sisältää konkreettisia parannusehdotuksia muun muassa velkajärjestelyn, perinnän ja ulosoton prosessien kehittämiseen. Diakonissalaitos, Kuluttajaliitto, Takuusäätiö ja Solidate muistuttavat, että velkaongelman selättämiseksi tarvitaan nyt aktiivisia tekoja ja ennakkoluulottomia, rohkeita ratkaisuja.

Eduskunta päätti parannuksista kuluttajan asemaan sähkömarkkinoilla28.2.2023 14:09:21 EET | Tiedote

Kuluttajaliitto katsoo, että moni eduskunnan hyväksymistä muutoksista sähkömarkkinoiden toimintaa koskevaan lainsäädäntöön tuo parannuksia kuluttajien asemaan. Lakiehdotukset väliaikaisesta, takautuvasta sähköhyvityksestä ja maksuajan pidennyksestä, sekä sähkömarkkinalain muutoksista muun muassa toimitusvelvollisuussähkötuotteen määrittelyn osalta saatiin tällä viikolla valmiiksi.

Pörssisähkösopimus ei saa olla kuluttajan ainoa vaihtoehto26.1.2023 15:41:14 EET | Tiedote

Eduskunta on parhaillaan käsittelemässä muutoksia sähkömarkkinalakiin. Kuluttajaliitto on huolissaan, että ehdotusta voidaan tulkita siten, että pörssisähkösopimus voisi olla ainoa kuluttajalle tarjottu toimitusvelvollisuuden piiriin kuuluva sähkösopimus. Liitto katsoo, että pörssisähkön ajoittain erittäin korkea hinta saattaa vaarantaa erityisesti pienituloisten kotitalouksien toimeentulon.

Kuluttajien valitusväylä kohtuuttomista sähköhinnoista tukossa4.1.2023 13:36:24 EET | Tiedote

Viime aikoina monet sähköyhtiöt ovat ilmoittaneet tuntuvista hinnankorotuksista toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin. Joidenkin kuluttajien sähköenergian hinta on voinut nousta kerralla jopa satoja prosentteja. Korotus voi olla laiton, mikäli se tapahtuu ilman riittäviä perusteita. Tällöin hinnankorotuksen voi viedä arvioitavaksi kuluttajariitalautakuntaan, joka on kuluttajalle maksuton ja riskitön riidanratkaisuelin. Kuluttajaliitto on huolissaan kuluttajariitalautakunnan pitkistä käsittelyajoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme