HSY

Näin vältät hajoavat biojätepussit ja hajuhaitat

Jaa

Poista biojätteestä neste, minimoi kosteus ja tyhjennä biojätepussi riittävän usein. Näin vältät biojätteen hajuhaitat ja saat jätepussin säilymään ehjänä.

Biojätteen lajittelun tärkeys korostuu kesällä. Moni käyttää paljon tuoreita kasviksia ja marjoja, joista syntyy perkuutähdettä. Biojätteet ja ruoantähteet kuuluu lajitella kiinteistön biojäteastiaan. Biojäte tulee viedä astiaan kompostoituvassa pussissa tai muussa kompostoituvassa pakkauksessa. Biojätettä ei saa laittaa astiaan irrallisena. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että usein kodista löytyy jo valmiiksi lajitteluun sopivia helppoja ja ilmaisia ratkaisuja.

- Käytetyt kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho- tai sokeripussit toimivat erinomaisesti biojätteelle. Myös sanomalehdestä voi itse askarrella pussin, HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen ehdottaa.

Biojätepussi kestää, kun viet jätteet usein keräykseen

Pussin tai astian koko kannattaa suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään. Jos biojätettä syntyy vain vähän, valitse pienempi biojätepussi. Kesällä, ja etenkin helteellä, on tärkeää muistaa viedä biojätteet jäteastiaan riittävän usein.

- Taloyhtiön biojäteastia on yleensä jokaisen asukkaan päivittäisen reitin varrella. Kannattaakin ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä. Näin vältät hajuhaitat sekä kukkakärpäset, Tukiainen sanoo.

Myös kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja. Siksi ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Lisäksi pussin pohjalle on hyvä laitaa esimerkiksi tyhjä munakenno tai käytetty talouspaperi imemään kosteutta.

- Munakenno pohjalla imee jätteestä kosteuden ja saa pussin kestämään pidempään. Tämä niksi yhdistettynä riittävän tiheään tyhjentämiseen ennaltaehkäisee biojätepussin hajoamista, Tukiainen vinkkaa.

HSY:n keräämä biojäte käsitellään biojätteen käsittelylaitoksessa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Biojätteestä tuotetaan sähköä ja lämpöä sekä kompostia, jota käytetään mullan raaka-aineena. Näin biojätteen sisältämä energia ja arvokkaat ravinteet saadaan takaisin kiertoon.

Lisätietoja:

Ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen hanna.tukiainen(at)hsy.fi, puh 045 139 4035 (1.-2.7.2020)

Ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen, elina.mattero-meronen(at)hsy.fi, puh 050 381 5445 (3.7.2020)

Logistiikkasuunnittelija Saara Valtonen saara.valtonen(at)hsy.fi, puh 045 657 6126 (6.7.2020->)

www.kiitoskunlajittelet.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Kiinteistöillä on tärkeä rooli jätevesiylivuotojen torjunnassa22.6.2020 11:42:27 EESTTiedote

Vantaanjoen valuma-alueen vesilaitokset ovat asettaneet visiokseen jätevesiylivuotojen loppumisen. Tavoitteen eteen on tehty yhteistyötä jo vuodesta 2012, ja pitkäjänteisen työn tuloksena jätevesiylivuotojen määrää on saatu vähennettyä merkittävästi. Laitosten yhteisessä VIPPA-hankkeessa on valmistunut kiinteistönomistajille suunnattuja videoita, jotta kiinteistöjen toimenpiteillä pystyttäisiin vähentämään jätevesiylivuotoja entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme