Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Naisvankiselvityksessä Rikosseuraamuslaitoksen kehittämiskohteena johtaminen, naiserityisen työn osaaminen ja naisvankien sijoittelu

Jaa

Selvityksessä kartoitettiin naisvankien turvallisuutta ja toimintojen sopivuutta naisvankien erityistarpeisiin. Kehittämiskohteeksi nousivat naisvankityön johtaminen ja organisointi, naiserityisen työn osaamisen kehittäminen ja naisvankipaikkojen sijoittelu. Selvityksessä tuotettiin toimenpide-ehdotuksia naisvankien tilanteen kehittämiseksi Rikosseuraamuslaitoksessa.

Rikosseuraamuslaitoksessa on käynnissä organisaatiorakenteiden arviointihanke, jonka osana selvitetään rikosseuraamusasiakkaana olevien erityisryhmien huomioimista ja tarpeita. Vanajan vankilan ja Hämeen yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Kaisa Tammi-Moilanen kartoitti naisvankien turvallisuutta ja toimintoja kaikissa vankiloissa, joissa on naisvankeja sijoitettuna eri puolilla Suomea.

Selvityksessä kartoitettiin naisvankien turvallisuuden ja toimintojen lisäksi terveydenhuollon palvelujen saatavuutta sekä sukupuolisen häirinnän tunnistamista ja siihen puuttumista. Tarkastelussa ovat myös henkilökunnan sukupuolijakauma sekä perehtyneisyys naiserityiseen työhön.

Ehdotuksena panostusta johtamiseen, henkilökunnan koulutukseen ja vankien sijoitteluun

Suurimmiksi haasteiksi nousivat puutteet naisvankityön johtamisessa ja organisoinnissa.

– Suomessa, kuten monissa muissakin maissa seuraamusjärjestelmien naisvankityö on ollut jäsentymätöntä. Selvitystä tehdessä tuli selväksi, että naisvangit erityistarpeineen unohtuvat organisaation joka tasolla ja siksi naisten asiat tulee tuoda järjestelmällisemmän johtamistyön piiriin, Tammi-Moilanen sanoo.

Selvityksessä todetaan, että tulevassa Risen organisaatiouudistuksessa tulisi huomioida naisvankityön organisointitarve.

Henkilöstöllä on puutteita naiserityisen työn osaamisesta. Vaikka naisvankien taustoissa on usein väkivallan ja seksuaaliväkivallan kokemuksia, aiheiden systemaattinen puheeksi ottaminen ja selvittäminen nähtiin puutteelliseksi.

Myös terveydenhuollon palveluissa naisvangit ovat jääneet vähemmälle huomiolle, sillä palvelut on suunnattu erityisesti miesvankien tarpeisiin.

– Naisvangit kommentoivat aika kriittisesti saamiaan terveydenhuoltopalveluita. Monilla poliklinikoilla tunnistettiin naisten tarpeet, mutta puuttui keinot vastata naisten tarpeisiin, Tammi-Moilanen kertoo.

Ratkaisuksi ehdotettiin Rikosseuraamuslaitoksen ja Vankiterveydenhuollon yhteistyön tiivistämistä.

Keskeiseksi kehittämiskohteeksi nousi myös naisvankipaikkojen sijoittelu. Nykyinen hajautettu malli todettiin selvityksessä haasteelliseksi ja ratkaisuksi tarjottiin naisvankipaikkojen keskittämistä. Keskittäminen parantaisi naisvankien turvallisuutta ja edesauttaisi toimintojen monipuolistumista. Keskittämisellä olisi lisäksi myönteinen vaikutus henkilökunnan koulutuksen järjestämiseen ja naiserityisen työskentelyn kehittämiseen.

Raportissa tuotettiin kehittämisehdotuksia naisvankien tilanteen kehittämiseksi. Toteutuessaan ne mahdollistavat suomalaisen naisvankien kanssa tehtävän työn päivittämisen kansainvälisten suositusten mukaiseksi ja naiserityiset piirteet huomioivaksi.

Selvityksen julkaisun alla Suomeen aukeaa ensimmäinen, vain naisille suunniteltu ja rakennettu vankila Hämeenlinnaan.

Lisätiedot:
Kaisa Tammi-Moilanen, Vanajan vankilan ja Hämeen yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja, 050 384 9117, kaisa.tammi-moilanen(at)om.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Leijona Catering Ab och Brottspåföljdsmyndigheten stärker sitt strategiska partnerskap – Leijona tar över kiosktjänsterna i fängelserna inom ramen för mathållningstjänsterna25.11.2020 11:03:08 EETTiedote

Brottspåföljdsmyndigheten och Leijona Catering Ab har stärkt sitt partnerskapsavtal genom att utvidga servicehelheten till att även omfatta kiosktjänsterna. Avtalet har undertecknats den 24 november 2020. Målet är att utveckla Brottspåföljdsmyndighetens riksomfattande kioskverksamhet på ett kostnadseffektivt sätt samt att bidra till likabehandling av fångarna och rikta resurserna till kärnfunktionerna.

Leijona Catering Oy ja Rikosseuraamuslaitos vahvistavat strategista kumppanuuttaan - Leijona järjestää jatkossa osana ruokapalvelukokonaisuutta myös kanttiinipalvelut vankiloissa25.11.2020 11:02:45 EETTiedote

Rikosseuraamuslaitos ja Leijona Catering Oy ovat vahvistaneet kumppanuussopimustaan laajentamalla palvelukokonaisuutta käsittämään lisäksi kanttiinipalvelut, joista on allekirjoitettu sopimus 24.11.2020. Tavoitteena on kehittää Rikosseuraamuslaitoksen valtakunnallista kanttiinitoimintaa kustannustehokkaasti, sekä parantaa vankien yhdenvertaista kohtelua ja kohdentaa resursseja ydintoimintoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme