Duunitori Oy

Nämä asiat pännivät suomalaisia töissä – tuore raportti: eniten korjattavaa johtamisessa

Jaa

Taloustutkimuksen ja Duunitorin uusi raportti paljastaa, mitä suomalaiset arvostavat työpaikalla ja missä he näkevät eniten parannettavaa. Lue tärkeimmät tulokset ja asiantuntijan analyysi työntekijöiden kokemuksista.

Data auttaa työnantajia kehittämään työntekijäkokemusta ja työnantajakuvaa. Duunitorin työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto kommentoi henkilöstökokemusraportin tuloksia.
Data auttaa työnantajia kehittämään työntekijäkokemusta ja työnantajakuvaa. Duunitorin työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto kommentoi henkilöstökokemusraportin tuloksia.

Mikä on suomalaisille tärkeintä työssä? Entä missä asioissa on eniten kehitettävää? Näihin kysymyksiin vastaa Taloustutkimuksen ja työnhakupalvelu Duunitorin Henkilöstökokemusraportti, joka perustuu yli 3 600 työssäkäyvän suomalaisen vastauksiin. He arvioivat työtään ja työpaikkaansa esimerkiksi johtamisen, työilmapiirin ja palkitsemisen kannalta.

Nämä asiat saavat suomalaisen viihtymään työpaikalla

  1. Johtaminen ja toimintatavat
  2. Oma työ
  3. Työilmapiiri

Yllättäen kokemus oman työpaikan johtamisesta vaikuttaa työntekijöiden tyytyväisyyteen jopa enemmän kuin oman työn sisältö.

Millä tolalla raportissa nousseet asiat sitten ovat suomalaisessa työelämässä? Joukosta erottuu yksi vahvuus ja yksi heikkous ylitse muiden.

Parhaalla tolalla on oma työnkuva – tärkeintä innostus

Kaikkien tyytyväisimpiä suomalaiset ovat omaan työhön. Sillä tarkoitetaan raportissa esimerkiksi sitä, onko innostunut työstään, onko työ riittävän haasteellista, onko työllä työntekijän mielestä tarkoitus ja vaihtelevatko työtehtävät tarpeeksi. Näistä tekijöistä ylivoimaisesti tärkein työntekijöille on tunne siitä, että oma työ innostaa.

”Työssäkäyvä kuluttaa huomattavan osan ajastaan töissä. Työn täytyy olla sen verran kiinnostavaa, että jaksaa ja viihtyy. Innostus on siksi keskeistä. Kaikki eivät silti innostu samoista asioista. Yksi innostuu työn yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta, kun toinen saa intoa kädentaitojen käyttämisestä. Innostus voi olla myös epäsuoraa, kuten syntyä siitä, mitä työnteko mahdollistaa vapaa-ajalla”, sanoo Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto.

Näihin asioihin suomalaiset ovat tyytymättömiä töissä

  1. Johtaminen ja toimintatavat
  2. Sisäinen tiedonkulku
  3. Palkitseminen

Henkilöstökokemusraportista käy selvästi  ilmi, että suomalaiset toivovat muutosta johtamiseen. Se on vastaajien mielestä huomattavasti tärkeämpi kehityskohde kuin seuraavaksi eniten nousevat sisäinen tiedonkulku ja palkitseminen.

Johtaminen muuttuu, mutta se ei vielä näy isossa kuvassa

Liittyen johtamiseen ja työpaikan toimintatapoihin suomalaisille merkitsee eniten luottamus työpaikan johtoon, jossa he myös näkevät johtamisen osalta eniten petrattavaa. Muita työntekijöille tärkeitä johtamisen osa-alueita ovat esimerkiksi henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen, työntekijöiden oikeudenmukainen kohtelu ja johdon ammattitaitoisuus.

”Tyytymättömyys liittyy varmasti siihen, että johtaminen on itseä koskeva asia, joka on usein jonkun muun käsissä. Lisäksi monelle hyvälle asiantuntijalle on tehty karhunpalvelus, kun työnantaja on palkinnut ammatillisesta osaamisesta johtajan pestillä. Johtaminen edellyttää substanssiosaamista, mutta siinä on kyse myös organisaatiotaidoista. Kaikilla ei ole niitä, eivätkä kaikki ole kiinnostuneita niiden kehittämisestä”, Vaisto pohtii

”Johtaminen on murroksessa, mutta yhä vain pieni etujoukko harjoittaa jaettua, palvelevaa tai kontekstilla johtamista, eivätkä nämä periaatteet vielä kuvaa suomalaista työelämää laajemmin.”

Moni työpaikka kompastuu sisäiseen viestintään

Sisäinen tiedonkulku on usein vaikea rasti, ja tyytymättömyys organisaatioiden sisäiseen viestintään näkyy raportin tuloksissa. Työntekijät peräänkuuluttavat varsinkin avointa, oikea-aikaista ja ymmärrettävää viestintää – ja näkevät kaikkien kolmen osalta kehitettävää.

”Ihminen tarvitsee työssä onnistuakseen tietoa työhön vaikuttavista tekijöistä. On tarpeetonta ja kohtuutonta pitää työntekijää pimennossa asioista, jotka auttavat oman työn ja elämän suunnittelussa. Toisaalta viestintä ja tiedonkulku ovat kyselytutkimuksissa kehittämiskohteiden vakiokalustoa”, Vaisto huomauttaa.

Palkkaus puhuttaa, mutta ei ole niin tärkeä tekijä kuin luulisi

Moni vastaaja on myös tyytymätön palkkaukseen. Tärkeimpänä suomalaiset pitävät hyvien työsuoritusten huomioimista. Siihen he myös toivovat eniten parannusta, mitä tulee palkkoihin.

”Palkitsemiseen kohdistuu äänekästä nurinaa, mutta tilastollinen analyysi paljastaa, ettei palkka vaikuta tyytyväisyyteen niin paljon kuin voisi kuvitella. Tässäkin on ala- ja yksilökohtaisia eroja, mutta keskimäärin palkkaus ei vaikuta olevan Suomessa tärkeimpiä tekijöitä hyvän työntekijäkokemuksen takana.”

”Eri kysymysten tuloksia yhdistelemällä voi silti päätellä, että kokemus oikeudenmukaisuudesta on suomalaisille tärkeä työelämässä ja että he näkevät siinä parannettavaa, esimerkiksi palkkojen osalta”, Vaisto lisää.

Lataa Henkilöstökokemusraportti 2021 ≫

Kaipaatko lisätietoa?

Haluatko tietää lisää työmarkkinoista, työelämästä, rekrytoinnista tai työnantajakuvasta tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä, niin autamme mielellämme! Tutustu myös Duunitorin kaikille avoimeen työmarkkinapalveluun, joka kertoo esimerkiksi, mitkä alat kiinnostavat hakijoita ja millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Data auttaa työnantajia kehittämään työntekijäkokemusta ja työnantajakuvaa. Duunitorin työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto kommentoi henkilöstökokemusraportin tuloksia.
Data auttaa työnantajia kehittämään työntekijäkokemusta ja työnantajakuvaa. Duunitorin työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto kommentoi henkilöstökokemusraportin tuloksia.
Lataa
Duunitorin johtava työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto. Kuvat: Duunitori / Fredrik Bäckman
Duunitorin johtava työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto. Kuvat: Duunitori / Fredrik Bäckman
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Duunitori Oy
Hämeentie 15
00500 Helsinki

Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitestipalkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme