Duunitori Oy

Nämä työpaikat kiinnostivat suomalaisia eniten vuonna 2022 – alanvaihto iso trendi

Jaa
Duunitori selvitti, millaiset työpaikkailmoitukset kiinnostivat työnhakijoita eniten vuonna 2022. Alanvaihto ja etätyömahdollisuudet houkuttelivat suomalaisia.
Duunitorilla julkaistiin vuonna 2022 ennätysmäärä työpaikkailmoituksia.
Duunitorilla julkaistiin vuonna 2022 ennätysmäärä työpaikkailmoituksia.

Työnhakupalvelu Duunitorilla julkaistiin vuoden 2022 aikana ennätysmäärä työpaikkailmoituksia: yhteensä yli 700 000 ilmoitusta. 

Myös kysyntää on riittänyt, ilmoituksia luettiin vuoden aikana yhteensä noin 70 miljoonaa kertaa.

Erityisen suuren yleisön keräsivät tyypilliseen tapaan kesätyöpaikat, sillä niistä kiinnostuneita hakijoita on aina huomattavasti enemmän kuin paikkoja on tarjolla. 

Vuoden 2022 luetuin työpaikkailmoitus olikin IKEAn kesätyöilmoitus, joka keräsi lähes 40 000 lukukertaa. Tutustu vuoden 2022 suosituimpiin kesätyöilmoituksiin täällä.

Entä mitkä asiat tekevät työpaikkailmoituksesta hitin kesätyösesongin ulkopuolella? Duunitori listaa tärkeimmät syyt.

1. Isot brändit ja yllättävät ilmoitukset

Isot ja tunnetut brändit kiinnostavat työnhakijoita. Kun kesätyöt jätetään pois listalta, vuoden 2022 luetuimpien ilmoitusten takaa löytyy kaikille suomalaisille tuttuja työnantajia, kuten Posti, UPM ja Subway.

"Tunnetut brändit herättävät huomiota ja vetävät työnhakijoita puoleensa. Lisäksi monet isot työnantajat rekrytoivat usein työntekijöitä ympäri Suomen samalla ilmoituksella, mikä kasvattaa potentiaalisten hakijoiden määrää", kommentoi Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Anna Mäkelä.

Toisinaan työpaikkailmoituksen suosion taustalla on tuttuuden sijaan yllätyksellisyys. Suosituimpien ilmoitusten joukkoon kiilasi esimerkiksi vuoden 2022 lopulla julkaistu työpaikkailmoitus, jossa vakuutusyhtiö Kaleva etsi viestinnän osaajaa kuolemantaitovalmentajan tehtävään. Ilmoitus keräsi merkittävän määrän lukukertoja ja herätti vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

2. Matalan kynnyksen työpaikat

Suosituimpien ilmoitusten joukkoon nousi useita työpaikkailmoituksia, jotka eivät edellytä aiempaa kokemusta tai koulutusta.

Hyvä esimerkki tästä ovat postinjakelun tehtävät, joissa ei vaadita tiettyä koulutusta, työkokemusta tai suomen kielen taitoa.

Myös Subway ja muut pikaruokaravintolat ovat usein nuorten ensimmäisiä työpaikkoja.

"On yhteiskunnallisesti tärkeää, että esimerkiksi nuoret ja maahanmuuttajat pääsevät kiinni suomalaiseen työelämään. Tällaiset matalan kynnyksen työpaikat voivat tarjota työntekijälle paljon enemmän kuin vain palkan – työkokemus opettaa tärkeitä taitoja, avaa ovia tulevaisuudessa ja antaa osallisuuden kokemuksia", Mäkelä muistuttaa.

3. Koulutusohjelmat ja oppisopimukset

Mahdollisuudet alanvaihtoon ovat kiinnostaneet työnhakijoita jo useamman vuoden ajan.

Trendi näkyy Duunitorilla erilaisten koulutusohjelmien ja oppisopimuspaikkojen suosiossa. Etenkin lyhyessä ajassa ja palkkatyössä tapahtuvien koulutusten ilmoitukset keräävät huomiota työnhakupalvelussa.

Vuonna 2022 kiinnostivat erityisesti oppisopimuspaikat, joita UPM tarjosi eri puolilla Suomea.

It-alalla vuosia vallinnut osaajapula on myös tehnyt alasta kiinnostavan vaihtoehdon alanvaihtajille – etenkin, jos koulutus on nopea ja lupaa varman työpaikan. Moni tavoittelee uutta uraa it-alalta erilaisten alanvaihtajille suunnattujen koulutusohjelmien kautta.

"Enää ei kouluttauduta yhdelle alalle ja pysytä sillä eläkkeelle asti, vaan urapolut ovat entistä yksilöllisempiä. Yhä useampi uskaltaa hypätä uuteen ja etsiä paikkaansa eri aloilta ja toimenkuvista. Toisaalta muuttuva työelämä myös haastaa kehittämään osaamista ja vaihtamaan alaa", Mäkelä sanoo.

4. Mahdollisuus etätyöhön

Etätyö on muuttunut viimeistään koronapandemian myötä monella alalla työsuhde-edusta edellytykseksi. Suosituimpien työpaikkailmoitusten joukkoon nousi useampi työpaikkailmoitus, joissa etätyömahdollisuudesta kerrottiin jo otsikossa.

Näissä ilmoituksissa haettiin esimerkiksi asiakasneuvojia, mutta tarjolla oli myös haastavia asiantuntijatehtäviä. Suosituimpien työpaikkailmoitusten joukkoon nousi muun muassa it-talo Netum Oy:n ilmoitus, jossa haettiin kokeneita ohjelmistokehittäjiä.

"Etenkin osaajapulasta kärsivillä aloilla on fiksua ottaa rekrytoinneissa kaikki keinot käyttöön. Monet niistä ovat hyvin yksinkertaisia – erottumaan auttaa jo se, että kertoo heti ilmoituksessa selkeästi etätyömahdollisuudesta ja palkasta", Mäkelä vinkkaa.

5. Aktiivinen rekrytointimarkkinointi

Luetuimpien työpaikkailmoitusten joukosta löytyy hieman yllättäen useita terveydenhuollon ja it-alan työpaikkoja. Miten vakavan työvoimapulan kanssa kamppailevat työnantajat nousivat suosituimpien ilmoitusten kärkeen?

"Kun osaajista käydään kovaa kilpailua, ei riitä, että työnantaja julkaisee ilmoituksen ja odottaa hakemuksia. Yhä useampi työnantaja haluaa varmistaa oikeiden osaajien tavoittamisen aktiivisella rekrytointimarkkinoinnilla", Mäkelä vastaa.

Työpaikkailmoitusten näkyvyyttä kasvattavat Duunitorin työnantajille tarjoamat rekrytointimarkkinoinnin palvelut.

"Osaajapula-alojen työpaikkailmoitusten nouseminen kärkeen osoittaa, että osaajat voi tavoittaa myös vaikealla markkinalla, kunhan viestii aktiivisesti heitä puhuttelevalla tavalla ja heille relevanteissa kanavissa", Mäkelä sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Duunitorilla julkaistiin vuonna 2022 ennätysmäärä työpaikkailmoituksia.
Duunitorilla julkaistiin vuonna 2022 ennätysmäärä työpaikkailmoituksia.
Lataa
Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Anna Mäkelä. Kuva: Fredrik Bäckman
Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Anna Mäkelä. Kuva: Fredrik Bäckman
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Duunitori Oy
Toinen Linja 7
00530 Helsinki

Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitestipalkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy

Palkka-avoimuus jakaa puolueet ja äänestäjät – kiistelty direktiivi tulossa äänestykseen vaalipäivän alla16.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänestää vaalipäivän alla palkka-avoimuusdirektiivistä, joka ohjaa työnantajia raportoimaan palkkauksesta viranomaisille ja työntekijöille. Aihe jakaa puolueet ja äänestäjät kahteen leiriin, selviää Duunitorin vaalikoneesta. Yli 90 prosenttia SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaista varmistaisi palkka-avoimuuden lainsäädännöllä.

Kokoomuksen Kopra esitti vaalitentissä yli viiden prosenttiyksikön veroalea hyvätuloisille – Timo Harakka: ”Saadaanko rahaa seinästä?”22.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Miltä näyttää työllisyysaste ja hyvätuloisten veroprosentti vuonna 2033? Eturivin poliitikot ja varapuheenjohtajat vastasivat työn tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin Duunitorin vaalitentissä. Näkemyksistä löytyi jyrkkiä erimielisyyksiä ja tunteet kuumenivat erityisesti työperäisestä maahanmuutosta puhuttaessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme