Jyväskylän yliopisto

Neljä alansa huippua Jyväskylän yliopistosta valittiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi

Jaa

Suomalainen Tiedeakatemia valitsi Jyväskylän yliopistosta kaikkiaan neljä uutta jäsentä. Informaatioteknologian tiedekunnasta valittiin tietojärjestelmätieteen professori Pekka Abrahamsson ja Junior Visiting Professor Nikolay Kuznetsov, joka on ulkomainen jäsen ja Pietarin yliopiston kybernetiikan professori. Matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta valittiin kemian professori Karoliina Honkala ja matematiikan professori Mikko Salo.

Jyväskylän yliopistosta valittiin neljä alansa kärkinimeä Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi.
Jyväskylän yliopistosta valittiin neljä alansa kärkinimeä Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi.

Ensimmäinen ohjelmistotuotannon professori Tiedeakatemiassa

Tietojärjestelmätieteen professori Pekka Abrahamsson on laajalti tunnustettu akateemisesta saavutuksistaan ja tehnyt mittavan kansainvälisen uran. Abrahamsson on pioneeri ja uranuurtaja ohjelmistokehityksen menetelmien ja -prosessien tutkimuksen saralla. Hän on luonut yhteistyötä teollisuuden ja tieteentekijöiden välillä sekä Suomessa että ulkomailla. Abrahamsson on viitatuin suomalainen tutkija alallaan.

Abrahamsson on sijoitettu kaikkien aikojen tietojenkäsittely- ja sähkötekniikan tieteentekijöiden listalla Suomessa sijalle 13. Vuonna 2016 Arnetminer nimesi hänet 100 vaikuttavimman ohjelmistotuotannon tutkijan joukkoon maailmassa. Abrahamssonille myönnettiin Nokian säätiön tunnustuspalkinto 2007. Samaisena vuonna hänen laaja kansainvälinen eurooppalainen tutkimusprojekti palkittiin myös arvostetulla ITEA-Achievement -palkinnolla.

Ratkaisuja katalyyttimateriaalien ja ilmastonmuutoksen haasteisiin

Kemian professorin Karoliina Honkalan erikoisalana on laskennallinen nanokatalyysi. Honkala on keskittynyt tutkimaan, mitkä erilaiset tekijät vaikuttavat katalyyttisten reaktioiden aktiivisuuteen ja valikoituvuuteen. Tietoa tarvitaan aiempaa taloudellisempien ja tehokkaampien katalyyttimateriaalien kehittämisessä teollisuuden ja kuluttajien tarpeisiin sekä vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin. Honkalan tieteellinen julkaisutuotanto käsittää noin 80 kpl kansainvälisiä vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joukossa on useita huippujulkaisuja.

Honkala on saanut muun muassa Suomen Akatemialta useita merkittäviä tutkimusrahoituksia vuosille 2017–2023 hiilidioksidin ja biomassa-pohjaisten molekyylien muuntamiseen korkeamman jalostusarvon tuotteiksi. Karoliina Honkala on Suomen edustajana European Federation of Catalysis –neuvostossa. Hän on Surface Science -tiedejulkaisun neuvoa-antavan toimikunnan sekä Euroopan fyysikkoseuran kiinteiden pintojen ja rajapintojen jaoston jäsen. Honkala sai pohjoismaisen katalyysiseuran Berzelius-palkinnon vuonna 2015.

Tiedeakatemian nuorin ulkomainen jäsen

Professori Nikolay V. Kuznetsov on Pietarin yliopiston kybernetiikan professori, jonka dynaamisten systeemien tutkimusala sijoittuu matematiikan, mekaniikan ja tietotekniikan poikkileikkausalueelle. Hän on luonut maailmanlaajuisen tutkimusverkoston ja saavuttanut useita läpimurtotuloksia (WoS Top 1 % vuonna 2019). Hänen tutkimusryhmällään on Venäjän Center of Excellence -status ja tiedeyhteydet Suomeen ovat monipuoliset ja merkittävät.

Kuznetsovin tutkimusaloina ovat dynaamiset systeemit ja soveltava matematiikka. Hän on työssään kehittänyt analyyttisiä ja numeerisia menetelmiä, jotka parantavat aiemmin tunnettuja tekniikoita vaativien ongelmien ratkaisuissa ja modernin teknologian mallinnusongelmissa. Kuznetsovin tutkimusryhmä on tehnyt alalla useita maailmanlaajuisesti huomioituja läpimurtotuloksia. Kuznetsov on ollut kutsuttuna puhujana yli 20 kansainvälisessä konferenssissa.

Palkittu professori tutkii differentiaaliyhtälöitä ja geometrian inversio-ongelmia

Matematiikan professorin Mikko Salon matemaattiset tutkimukset kohdistuvat differentiaaliyhtälöiden ja geometrian inversio-ongelmiin ja näiden sovellutuksiin tomografiassa ja aaltoliikkeen käyttäytymisessä. Hän on myös tutkinut ratkaisujen stabiilisuuskysymyksiä. Salo on julkaissut 90 tutkimusta, joista yli 60 erittäin korkeatasoisissa vertaisarvioiduissa tieteellisissä lehdissä. Salo on vieraillut useissa tutkimuslaitoksissa Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Salo sai Suomen Akatemian palkinnon tieteellisestä rohkeudesta 2011, Calderón -palkinnon (Inverse Problems International Association) 2013 sekä Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinnon 2014. Hän oli Suomen Akatemian akatemiatutkijana vuosina 2008–2013 ja kuuluu inversio-ongelmien huippuyksikön ryhmään. Hän on saanut Euroopan tutkimusneuvostolta ERC Starting Grant -rahoituksen 2012–2017 ja ERC Consolidator Grant -rahoituksen 2018–2023.

Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita ja yleisesti arvostettuja kotimaisia ja ulkomaisia tieteentekijöitä laajasti tieteen eri aloilta. Jäsenyys on elinikäinen. Tiedeakatemialla on yli 700 kotimaista ja 180 ulkomaista jäsentä, jotka on kutsuttu jäseniksi tieteellisten ansioidensa perusteella. Akatemia on yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta sekä toimia korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden yhdyssiteenä. Se on perustettu vuonna 1908.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Pekka Abrahamsson, pekka.abrahamsson@jyu.fi, puh. 040 541 5929
Professori Karoliina Honkala, karoliina.honkala@jyu.fi, puh. 040 805 3686
Professori Nikolay Kuznetsov, nikolay.kuznetsov@jyu.fi
Professori Mikko Salo, mikko.j.salo@jyu.fi, puh. 040 805 4476

Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija

Kuvat

Jyväskylän yliopistosta valittiin neljä alansa kärkinimeä Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi.
Jyväskylän yliopistosta valittiin neljä alansa kärkinimeä Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi.
Lataa
Professori Pekka Abrahamsson, informaatioteknologian tiedekunta
Professori Pekka Abrahamsson, informaatioteknologian tiedekunta
Lataa
Professori Karoliina Honkala, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Professori Karoliina Honkala, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Lataa
Professori Nikolay V. Kuznetsov, informaatioteknologian tiedekunta
Professori Nikolay V. Kuznetsov, informaatioteknologian tiedekunta
Lataa
Professori Mikko Salo, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Professori Mikko Salo, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taloustieteen professori kannustaa siirtymään riskiperusteiseen päätöksentekoon koronakriisin hoidossa25.9.2020 09:37:24 EESTTutkimus

Vuoden 2008 finanssikriisi jätti arpensa maailmantalouteen vuosikausiksi. Jylläävä koronakriisi tulee epäilemättä tekemään saman. Suomessa talouskasvun tuomaa hyvinvointia häviää tänä vuonna arviolta 10 miljardin euron verran. Taloustieteen professori Jaakko Pehkonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kehuu ripeyttä, jolla Eurooppa ja Suomi edellisestä finanssikriisistä viisastuneina ryhtyivät koronakriisin hoitoon. Ekonomisti antaa tuen riskiryhmäläisten suojelulle, mutta kertyvä terveydenhuollon lasku jäänyt vähälle huomiolle.

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme