Vaasan kaupunki - Vasa stad

Nu kan du påverka planeringen av enhetsskolan i centrum 

Dela

I centrum av Vasa bildas fram till år 2026 en ny skolhelhet för klasserna 1–9 inom den finska grundläggande utbildningen. Vasaborna har nu möjlighet att föra fram sina åsikter om byggprojektet gällande den nya skolan.

Bild: Vasa stad / Susanna Saari
Bild: Vasa stad / Susanna Saari

I den nya skolhelheten ingår fastigheten på adressen Handelsesplanaden 22, en nybyggnad som ska uppföras på adressen Rådhusgatan 33 samt Keskuskoulus åk 1–6.

Den nya enhetsskolan bildas av Merenkurkun koulu, Keskuskoulu samt av Suvilahden koulus klasser inom den tvåspråkiga och engelskspråkiga undervisningen.

-Det är fint att vi nu får det värdefulla huset på adressen Handelsesplanaden i skick och i användning samt naturligtvis också helt nya lokaler för den nya skolan. Dessutom får vi i centrum en stor gymnastiksal, som är mycket efterlängtad och som också kan användas kvällstid av föreningarna, säger skoldirektör Kari Nummela.

Enligt den preliminära tidtabellen tas lokalerna i bruk år 2026.

Webbenkäten kan besvaras till 10.10 på adressen https://link.webropolsurveys.com/S/050B21680A1AAA1D.

Den nya enhetsskolan bildas av tre fastigheter

Till den nya skolhelheten hör tre byggnader 

  • värdefastigheten på adressen Handelsesplanaden 22 som ska genomgå en grundlig renovering,
  • en nybyggnad som uppförs i stället för den fastighet på adressen Rådhusgatan 33 som ska rivas
  • byggnaden där Keskuskoulus skola med åk 1–6 finns och vars grundliga renovering blev klar år 2020 bevaras som sådan. 

I den nya enhetsskolan i Keskuskoulus lokal studerar elever i årskurserna 1–5. Till nybyggnaden och den byggnad som ska genomgå en grundlig renovering koncentreras undervisningen av elever i klasserna 6–9. 

När de nya lokalerna blivit klara kommer den engelskspråkiga undervisningen i de lägre klasserna vid Suvilahden koulu samt Merenkurkun yläkoulu i sin helhet att flytta till lokalen vid enhetsskolan i centrum. Sedan skolcampus i centrum blivit klart tas Merenkurkun koulus fastighet ur skolbruk. 

Medborgarinstitutet Almas verksamhet fortgår som normalt på adressen Rådhusgatan 31. 

Nya motionslokaler som också kan användas kvällstid

Den nya skolbyggnaden på adressen Rådhusgatan 33 innehåller också en 600 kvadratmeter stor gymnastiksal. Vidare finns i fortsättningen i den fastighet som ska genomgå grundlig renovering på Handelsesplanaden en mindre gymnastiksal (150 m2).

-Gymnastiksalarna kommer att kunna bokas av föreningarna för kvällsanvändning med samma principer som övriga gymnastiksalar i stadens skolor, säger Nummela.

I byggprojektet gällande centrumcampus pågår just nu en projektplaneringsfas som leds av stadens hussektor. Projektplanen blir klar under hösten 2021 och den framskrider härnäst till stadsfullmäktige för godkännande. Efter beslutsfattandet kan byggplaneringen inledas. Ändringen kräver också en detaljplaneändring, och den processen inleds i slutet av år 2021. 

Kontakter

Bilder

Bild: Vasa stad / Susanna Saari
Bild: Vasa stad / Susanna Saari
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum