YTK

Nuorilla naisilla työn henkistä kuormitusta muita enemmän

Jaa
Työn henkinen paine tuntuu etenkin 25–34-vuotiailla naisilla, kertoo kyselytutkimus. Samalla ryhmällä on myös eniten aikeita vaihtaa työpaikkaa. Varmuus työn jatkumisesta olisi tärkeää etenkin 55–64-vuotiaille miehille, mutta asia koskettaa nuorempiakin.

Yleinen työttömyyskassa YTK kysyi jäseniltään maaliskuussa, mikä olisi ensimmäinen asia, jonka he haluaisivat parantuvan nykyisessä työssään. Asiaa tiedusteltiin osana laajaa Jäsenpulssi-kyselytutkimusta, johon vastasi lähes 20 000 YTK:n jäsentä.   

Kysyttäessä, mikä olisi ensimmäinen asia, jonka haluaisit parantuvan nykyisessä työssäsi, 25–34-vuotiaista naisista 23 % valitsi vaihtoehdon ”työn henkinen kuormittavuus”. Saman ikäryhmän miehistä tämän vaihtoehdon valitsi 13 %. Alle 25-vuotiailla tulos oli samansuuntainen.  

Vanhemmilla vastaajilla erot tasoittuvat. Yli 35-vuotiaat naiset ja miehet kertovat työn henkisen kuormituksen olevan samoissa määrin ongelma. 

Nuorilla naisilla työn henkinen kuormitus on siis suurempaa kuin nuorilla miehillä, mutta myöhemmin työuralla ero tasoittuu.  

"Ihmiset, jotka ovat hyviä ja osaavia työssään, saattavat kuitenkin epäillä omaa osaamistaan tai omia ansioitaan työssään menestymisessä eli potea ns. huijarisyndroomaa. Varmasti hyvin monessa organisaatiossa pohditaan, miten työyhteisöissä voitaisiin purkaa näitä paineentuntoja tai luoda turvallisuutta”, pohtii YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.  

Varmuus työn jatkumisesta tärkeää etenkin keski-ikäisille miehille 

Naisilla on läpi ikäryhmien hieman miehiä enemmän aikeita vaihtaa työpaikkaa. Ero ei ole iso, kyse on muutamista prosenteista.  

Selkeimmin tämä näkyy nuorissa aikuisissa. Kysyttäessä “harkitsetko tällä hetkellä työpaikan vaihtoa?” 25–34-vuotiaista naisista 38 % vastasi kyllä, mikä on kaikista ikä-sukupuoliryhmistä eniten. Saman ikäisistä miehistä näin vastasi 34 %.  

Työpaikan vaihtoaikeet pienenevät vanhemmissa ikäryhmissä. 55–64-vuotiaista vastaajista enää 19 % harkitsee työpaikan vaihtamista, eikä tuloksessa ole tässä ikäryhmässä sukupuolten välillä enää eroa. 

“Työn kuormittavuus ja työpaikan vaihtoaikeet ovat molemmat korkealla tasolla nuorilla, työuransa alkupuolella olevilla naisilla. Meillä on huutava työntekijäpula esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla. Nyt on oikea aika pohtia tulevien hyvinvointialueiden organisoimista ja johtamista ja rakentaa se niin, että se tukee työssä menestymistä ja työhyvinvointia”, Auli Hänninen sanoo. 

Varmuus työn jatkumisesta olisi tärkeää etenkin työuran loppupuolella, mutta myös alkutaipaleella oleville miehille. 55–64-vuotiasta miehistä 25 % ja 18–24-vuotiaista 23 % valitsi tämän vaihtoehdon keskeisimpänä. 

Jäsenpulssi-kyselytutkimus lähetettiin kaikille YTK:n jäsenille. Vastauksia kertyi yhteensä 19 797 kappaletta. Kyselyn vastausaika oli 4.-13.3.2022.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytk.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme