Jyväskylän yliopisto

Nuorten ammattilaisten työidentiteetit ovat joustavia

Jaa

Työelämään liittyvissä keskusteluissa on vallalla kaksi keskeistä teemaa: työn murros ja uusi työntekijäsukupolvi. Globaalien muutosdiskurssien ja nuorten työntekijöiden uratarinoiden välissä rakentuu myös työhön liittyvä identiteetti.

Kirsi-Marja Toivanen, kuvaaja: Arto Piiroinen/ Helios
Kirsi-Marja Toivanen, kuvaaja: Arto Piiroinen/ Helios

FL Kirsi-Marja Toivanen tutki väitöstyössään diskursiivisesti rakentuvaa työidentiteettiä havainnoimalla työpaikan vuorovaikutusta ja haastattelemalla kuutta kansainvälisissä yrityksissä toimivaa nuorta ammattilaista. Tulokset vahvistavat näkemystä nuorten työidentiteeteistä moniulotteisina, joustavina ja tilanteisina.

Nuoret työntekijät pyrkivät vastustamaan yleistäviä kategorioita kuten etniskielellistä identiteettiä, mutta toisaalta samaistuivat kansainväliseen hybridi-identiteettiin, johon voitiin liittää useita positiiviseksi koettuja piirteitä. Identiteettiä rakennettiin siis erottautumisen ja samaistumisen välillä.

Esihenkilöiden asemaa ei haastettu edes silloin, kun heidän koettiin toimivan rooliodotusten vastaisesti, kun taas vertaissuhteissa identiteeteistä neuvoteltiin monin tavoin. Kasvokkaisissa kohtaamisissa keskustelijat käyttivät toiseuttavaa tai samaistavaa huumoria, kömpelöitä kohteliaisuuksia tai sanatonta viestintää. Työpaikan vuorovaikutustilanteiden ulkopuolella eroa sukupuolittuneiden ammattiryhmien välillä tuotettiin suorasanaisesti.

Työidentiteetti- ja muutosdiskurssi näyttivät nuoret ammattilaiset aktiivisina toimijoina ja itsenäisinä omien, joskus epätavallisten urapolkujen rakentajina. Toisaalta muutostarinat heijastelivat ammatillisten kasvojen menettämisen pelkoa suhteessa perinteisiin nousujohteisiin uriin. Tutkimuksessa erottautui ‘jonglööri’, jolle rajat työn ja muun elämän välillä olivat läpäiseviä. Toisaalta ‘eristyneen työntekijän’ diskurssi tuotti selvärajaisimman eron yksityis- ja työelämän välille.

Tutkimus lisää ymmärrystä nuorten ammattilaisten työidentiteeteistä monimuotoisessa ja muuttuvassa työelämässä. Vuorovaikutuksen näkökulmasta milleniaalit eivät näytä muodostavan yhtenäistä työntekijäryhmää, vaan heidän työidentiteettinsä ja identiteettipositionsa muotoutuvat jatkuvasti työhön liittyvissä ja työn ulkopuolisissa vuorovaikutussuhteissa sekä laajemmissa organisatorisissa ja yhteiskunnallisissa diskursseissa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kansainvälisten organisaatioiden sisäisen viestinnän ja liiketalouden alan viestintäopintojen kehittämisessä.

FL Kirsi-Marja Toivasen viestinnän väitöskirjan "Multiple Identities at Work – Discursive Construction of Work Identity of Young Business Professionals" tarkastustilaisuus on 6.2.2021 verkkovälitteisenä. Vastaväittäjänä apulaisprofessori Heidi Hirsto (Vaasan yliopisto) ja kustoksena professori Anu Sivunen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-toivanen-060221.

Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358 40 735 4279.

Julkaisutiedot Jyväskylä: University of Jyväskylä, 2021, 191 p. JYU Dissertations

ISSN 2489-9003; 352, ISBN 978-951-39-8520-2 (PDF)

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8520-2

Lisätietoa: Kirsi-Marja Toivanen, +358 44 2351 723, kirsi-marja.k.toivanen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kirsi-Marja Toivanen, kuvaaja: Arto Piiroinen/ Helios
Kirsi-Marja Toivanen, kuvaaja: Arto Piiroinen/ Helios
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.

Juuri se oikea kumppani: Harvinainen ilokaasun metallikompleksi avaa uusia näkökulmia tehokkaan kasvihuonekaasun muuntamiseen vaarattomiksi aineiksi23.2.2021 10:19:43 EETTutkimus

Ilokaasu eli dityppioksidi (N2O ) on sukulaismolekyylinsä hiilidioksidin (CO2) kanssa huomattava kasvihuonekaasu sekä pääasiallinen ilmakehän otsonikerrosta heikentävä aine 2000-luvulla. Sen päästöjen hillitsemiseen etsitään uusia keinoja. Tuore kemian alan tutkimus osoitti, että dityppioksidi pystyy sitoutumaan riittävän vahvasti metalleihin, mikä puolestaan auttaa suunnittelemaan uusia metallikomplekseja, joissa sitoutuminen olisi vielä vahvempaa. Tämä voisi mahdollistaa dityppioksidin laajemman käytön synteesikemiassa ja sen katalyyttisen hajottamisen ilmakehän kannalta vaarattomiksi aineiksi. Tutkimusartikkeli aiheesta julkaistiin Angewandte Chemie International Edition -julkaisusarjassa erittäin tärkeän julkaisun statuksella 17.2.2021.

Sairaanhoitajasta yleislääketieteen erikoislääkäriksi, kokista kasvatustieteen tohtoriksi – Urapolku on harvoin suoraviivainen18.2.2021 09:00:00 EETKutsu

”Olemme hieno kansakunta, kun olemme sallineet kaikille oppimisen ja kehityksen polun riippumatta lähtökohdista”, Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo. Tavoitteellinen urasuunnittelu, resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky ja voimaantuminen ovat puheenaiheena tiistaina 23.2.2021 klo 13–14 Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa, jonka järjestää Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto.

Ensimmäiset löydetyt kutupesät antavat toivoa järvilohen ja -taimenen elvytystoimien onnistumisesta Pielisjoen Laurinvirrassa18.2.2021 08:30:00 EETTutkimus

Pielisjoen Laurinvirrasta Pohjois-Karjalassa on saatu ensimmäisiä lupaavia tietoja uhanalaisten järvilohen ja järvitaimenen elvytystoimien onnistumisesta Vuoksen päävesistöalueella. Tutkijaryhmä löysi Laurinvirrasta pieneltä alueelta viisi kutupesää ja Joensuun koskista kaksi pesää. Ryhmä tutki pesiä sukeltamalla ja kahluutähystämällä viime vuoden lopulla. Kartoitusta vaikeutti Laurinvirran suuri virtaama tutkimuspäivinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme