HUS

Nya barnsjukhuset tillfrågar familjer om deras villighet att låta sina barn hjärtopereras i de nordiska länderna

Dela
HUS Helsingfors universitetssjukhus erbjuder en möjlighet till operation i de nordiska länderna för de barn som står i kö för hjärtoperation. De första breven skickas ut denna vecka, i vilka det tillfrågas om viljan att resa till Köpenhamn för att opereras.
Nya barnsjukhuset tillfrågar familjer om deras villighet att låta sina barn hjärtopereras i de nordiska länderna.
@HUS Ville Männikkö
Nya barnsjukhuset tillfrågar familjer om deras villighet att låta sina barn hjärtopereras i de nordiska länderna. @HUS Ville Männikkö

Tillgången till vård för barn som väntar på hjärtoperation i Finland har fördröjts på grund av vårdarbristen, och vården har inte förverkligats lagenligt för ett flertal barn. Nya barnsjukhuset vid HUS påbörjade diskussioner om möjligheter till köptjänster gällande barns hjärtoperationer med nordiska universitetssjukhus efter att den nationella intensivvårdsarbetsgruppen för barn vid årsskiftet hade lämnat in sitt åtgärdsförslag.

Då samarbetsmöjligheterna nu konkretiseras på Köpenhamns barnsjukhus, närmar man sig familjer som för tillfället väntar på hjärtoperation på Nya barnsjukhuset och tillfrågar dem om villigheten till hjärtoperation i Köpenhamn, Danmark. Senare blir det troligen också möjligt att låta utföra operationen i Göteborg, Sverige. Alla nordiska länder har enhetliga vårdmetoder och utmärkta vårdresultat gällande barns hjärtoperationer. Att ta emot utländska patienter är normal vardag för alla universitetssjukhus.

”Vi behöver detta alternativ, för att få kontrollen över kön av barn som väntar på hjärtoperation till den funktionssäkra nivå som krävs under rådande förhållanden. Vi är tacksamma för den konkreta kontakten till Köpenhamns och Göteborgs barnsjukhus som nu öppnats.Våra diskussioner har hittills speciellt präglats av ömsesidig hjälp”, berättar verksamhetsdirektör för sjukvård för barn och unga Jari Petäjä.

Möjlighet till operation i Köpenhamn erbjuds barnpatienter, som har hjärtfel eller en hjärtsjukdom som kräver hjärtoperation men inte är omedelbart livshotande. Med hjälp av åtgärder har operationskön nyligen förkortats på Nya barnsjukhuset och 85 hjärtbarn står för närvarande i kö. Av dem har 50 operationspatienter väntat längre än de 180 dygn som står i den lagstadgade vårdgarantin.

På Nya barnsjukhuset främjar man som bäst andra åtgärder som den nationella intensivvårdsarbetsgruppen för barn föreslagit i samarbete med andra universitetssjukhus.

För mer information:

verksamhetsdirektör Jari Petäjä, HUS Sjukvård för barn och unga, tfn 050 428 66 30 jari.petaja@hus.fi

Ordföranden för intensivvårdsgruppen, linjechef för barnkirurgi Jukka Salminen, HUS Sjukvård för barn och unga, tfn 050 427 2316 jukka.salminen@hus.fi

chefsöverläkare Markku Mäkijärvi, HUS, markku.makijarvi@hus.fi

Intensivvårdskapaciteten för barn och samarbetet mellan universitetssjukhusen bör ökas| HUS

HUS selvittää lasten tehohoidon saatavuuden yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa | HUS (på finska)

Nyckelord

Bilder

Nya barnsjukhuset tillfrågar familjer om deras villighet att låta sina barn hjärtopereras i de nordiska länderna.
@HUS Ville Männikkö
Nya barnsjukhuset tillfrågar familjer om deras villighet att låta sina barn hjärtopereras i de nordiska länderna. @HUS Ville Männikkö
Ladda ned bild

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet. 

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss. 

HUS – Den främstavården 

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Medicinering med blodförtunnande läkemedel är bra att påbörja snabbare efter en hjärninfarkt hos personer som lider av förmaksflimmer2.6.2023 08:15:13 EEST | Tiedote

En snabbare påbörjad medicinering med blodförtunnande läkemedel än brukligt efter en hjärninfarkt kan minska risken för en ny infarkt hos patienter som lider av förmaksflimmer. HUS medverkade i en internationell multicenterprövning som publicerades i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum