Tieteentekijöiden liitto

OAJ ja Tieteentekijät perustavat yhteisen yhdistyksen tiivistämään yliopistosektorin edunvalvontaa

Jaa

Akavalaiset ammattiliitot OAJ ja Tieteentekijät perustavat yhteisen järjestön, Tiede ja Opetus ry:n. Sen on tarkoitus edistää ja vahvistaa yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilöstön ja muiden asiantuntijoiden edunvalvontaa sekä tiivistää entisestään yliopistojen akavalaisen keskiryhmän yhteistyötä.

OAJ ja Tieteentekijät solmivat yhteistyösopimuksen edunvalvontayhteistyön lisäämisestä syksyllä 2019. Ne katsoivat, että yhteinen vaikuttaminen ja valmistelu hyödyttäisi molempia niin sopimustoiminnassa kuin koulutus- ja tiedepolitiikassa. Molemmat liitot toimivat neuvottelujärjestö Jukossa ja akateemisten keskusjärjestössä Akavassa.

– Tiede ja Opetus ry:n myötä työehtosopimus-, koulutus- ja tiedepoliittista edunvalvontayhteistyötä tiivistetään ja vahvistetaan entisestään. Yhteistyötä tullaan tekemään korkeakoulusektorilla aiempaa laajemmin, vaikka yliopistosektori on toiminnan varsinaisena painopisteenä. Vaikuttaminen valmistellaan ja toteutetaan vahvasti yhdessä.

– Tieteentekijöiden ja OAJ:n jäsenet ovat yhdessä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suurin akavalainen henkilöstöryhmä. Sen pitää näkyä myös terävämpänä yhteisenä edunvalvontana, ja tätä uusi yhdistys lähtee edistämään. Myös viestintäyhteistyötä tullaan vahvistamaan. Tavoitteena on vaikuttavuuden lisääminen niin sopimusedunvalvonnassa kuin tiede- ja koulutuspolitiikassa, OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltola korostaa, että samalla kun uusi yhdistys tuo voimaa liittotasolle, se tukee paikallisesti toteutettavaa keskiryhmän edunvalvontaa.

– Yhteistyössä erilaiset asiantuntijuudet kootaan yhteen kaikkien eduksi, yhdessä olemme vahvempia ja voimme ajaa jäsentemme asiaa vielä nykyistä monipuolisemmin, hän kiteyttää.

Juko neuvottelee yliopistosektorilla

Uuden yhdistyksen perustaminen ei merkitse muutoksia neuvottelujärjestelmään. Työehtosopimusneuvottelut käydään yhä Jukon nimissä eli neuvotteluosapuolet tai yliopistojen luottamusmiesten asema eivät muutu. Uuden yhdistyksen tehtävänä on tukea neuvottelutoimintaa ja luottamusmiesten työtä.

Juko neuvottelee yliopistojen työehtosopimuksesta Elinkeinoelämän keskusliittoon kuuluvan Sivistystyönantajat ry:n kanssa. Lisäksi OAJ neuvottelee Sivistan kanssa yliopistojen harjoittelukoulujen työehdoista Jukon nimissä. OAJ sopii Sivistan kanssa myös ammattikorkeakoulujen henkilöstön työehdoista.

Tiede ja Opetus ry:n perustamiskokous pidettiin tänään. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimii Olli Luukkainen ja varapuheenjohtajana Maija S. Peltola.

Tästä on kysymys:

  • OAJ ja Tieteentekijät tekivät syksyllä 2019 yhteistyösopimuksen edunvalvontayhteistyöstä
  • yhteistyöllä haettiin lisätehoa sopimusedunvalvontaan sekä korkeakoulu- ja tiedepoliittiseen vaikuttamiseen
  • nyt toukokuussa 2021 liitot perustivat Tiede ja Opetus ry:n
  • uuden yhdistyksen tarkoituksena on edistää korkeakoulu- ja tiedepoliittista edunvalvontaa, vahvistaa yliopistojen keskiryhmän asemaa yliopistoyhteisöissä sekä tehdä työehto- ja palkkaedunvalvontaa
  • uusi yhdistys on yhdistysten yhdistys, joten sillä ei ole henkilöjäseniä
  • kummankin liiton työehtosopimuksen neuvottelee yhä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, myös luottamusmiesten asema pysyy ennallaan
  • Tieteentekijöillä on yli 7 300 jäsentä, jotka toimivat tieteen, tutkimuksen ja korkeakouluopetuksen parissa pääosin yliopistoissa
  • OAJ:ssa on 116 000 jäsentä koulutus- kasvatus- ja tutkimusaloilla. Yliopistojen OAJ:läiset kuuluvat Yliopistojen opetusalan liitto YLL:iin ja harjoittelukoulujen opettajat OAJ:n yleissivistäviin opettajiin

Lisätiedot:

puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ, puh. 0500 652 872

puheenjohtaja Maija S. Peltola, Tieteentekijät, puh. 0400 645 497

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ, puh. 0500 652 872

puheenjohtaja Maija S. Peltola, Tieteentekijät, puh. 0400 645 497

Tietoja julkaisijasta

Tieteentekijöiden liitto
Tieteentekijöiden liitto
Rautatieläisenkatu 6
00520 HELSINKI

https://tieteentekijat.fi/

Tieteentekijät on Suomen johtava tutkitun tiedon puolustaja sekä tiedepolitiikan, tutkimustyön ja tieteentekemisen edunvalvoja. Olemme keskeinen toimija turvaamassa korkeatasoisen tieteen tekemisen edellytysten säilymistä Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tieteentekijöiden liitto

Työtilojen ja yhteisöllisyyden tulevaisuus huolettavat tieteentekijöitä - Yhteisön hiljainen tieto ei siirry virtuaalisissa kohtaamisissa10.8.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Tieteentekijöiden työskentely on sujunut korona-aikana enimmäkseen etätyönä ja pääsääntöisesti hyvin. Isoimpia huolia ovat työtilojen säilyminen työpaikoilla ja siihen liittyvä työyhteisön merkitys työhyvinvoinnille ja jaksamiselle, ilmenee Tieteentekijöiden liiton tekemässä kyselyssä jäsenilleen. Lisäksi etenkin ulkomaalaistaustaisten tieteentekijöiden integroitumista työhön ja työyhteisöön toista vuotta jatkunut etätyö on heikentänyt merkittävästi.

Tieteentekijöiden yhdistykset ja hallitus käsittelevät OKM:n autonomiaselvitystä1.3.2021 16:01:50 EET | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön kesäkuussa 2020 asettaman selvittäjäryhmän raportti yliopistojen hallinnollisen autonomian tilasta on valmistunut ja luovutettu tänään tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle. Tieteentekijät vaikutti vahvasti siihen, että arvioinnin tekeminen kirjattiin Marinin hallitusohjelmaan. Ministeriö kutsui viisihenkiseen selvittäjäryhmään Tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltolan, sekä selvittäjäryhmän työtä tukevaan seurantaryhmään liiton varapuheenjohtaja Tero Karjalaisen. ”Kiitämme selvitysryhmää kattavasta selvityksestä, jossa on tehty laaja aineistopohjainen analyysi, ja huomioitu yhteisön kolmikantainen kuuleminen. Tutustumme raporttiin huolella. Valtakunnallisena liittona kuulemme seuraavaksi jäsenyhdistyksiämme ja käsittelemme sen jälkeen raporttia liiton hallituksessa 19.3., jossa meillä on edustajia eri säätiö- ja julkisoikeudellisista yliopistoista”, toteaa Tieteentekijöiden varapuheenjohtaja Tero Karjalainen. Selvityksessä arvioitiin au

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme