Software Finland ry

Ohjelmistoala tekee historiaa: ”Meillä on Juniorirekry-tapahtumassa yli 800 osallistujaa, joista ylivoimainen enemmistö on naisia!”

Jaa
Ohjelmistoalan suurin haaste on uusien osaajien löytäminen. ”Tarve on huutava ja toivomme, että Juniorirekry-tapahtumassa mahdollisimman moni koodari-junnu kohtaa tulevan työnantajansa – edellytykset ovat erinomaiset”, visioi Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Roihan mukaan tapahtuma menee varmuudella historiaan: ”Tuskin koko universumista löytyy isoa IT-rekrytapahtumaa, jossa miehet olisivat olleet pieni vähemmistö.” Yrityksiä kaivataan mukaan lisää, vaikka ”23 yritystä on mainio alku.”
Katja Ahonen urakoi itsensä yliopiston tietotekniikka-linjalle ja kohti ohjelmistoalaa lastenhoidon ohessa suorittamillaan opinnoilla.
Katja Ahonen urakoi itsensä yliopiston tietotekniikka-linjalle ja kohti ohjelmistoalaa lastenhoidon ohessa suorittamillaan opinnoilla.

Lehdistötiedote 11.05.2022

Ohjelmistoala tarvitsisi heti yli 10 000 uutta työntekijää. Valtavan koodaripulan helpottamiseen tarvitaan kipeästi uusia osaajia. Suuri Juniorirekry-tapahtuma yhdistää kerralla yli 800 osallistujaa ja 23 uusia työntekijöitä etsivää ohjelmistoyritystä. Tapahtuman järjestävän Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha pitää Juniorirekryä tärkeänä askeleena.

”Meidän on toimialana saatava aivan uutta vauhtia junioriosaajien työllistymiselle. On aivan selvää, etteivät esimerkiksi nuori opiskelija tai itseopiskellut alanvaihtaja voi olla valmiita senioriosaajia. ’Ilman junnuja ei ole sennuja’ on lentävä lauseemme, joka meidän pitää saada yhä useampi ohjelmistoyritys ymmärtämään. 23 yritystä on mainio alku tässä tapahtumassa, mutta jos nyt olisi tarjolla 800 senioriosaajaa, mukaan tulisi yrityksiä kymmenkertainen määrä”, arvioi Roiha.

Juniorirekry on Roihan suureksi iloksi myös vahva viesti ohjelmistoalan muutoksesta.

”Meillä on Juniorirekry-tapahtumassa yli 800 osallistujaa, joista ylivoimainen enemmistö on naisia! Tuskin koko universumista löytyy isoa IT-rekrytapahtumaa, jossa miehet olisivat olleet pieni vähemmistö. Tästä on suuri ansio Mimmit koodaa -ohjelmallamme, joka on tempaissut mukaan jo tuhansia ja tuhansia naisia. Heistä yhä useampi pyrkii nyt tosissaan töihin ohjelmistoalalle, haaveista ollaan tekemässä totta. Ohjelmistoala muuttuu ja hyvään suuntaan”, kiittää Roiha.

Naiset eivät ujostele: Miehiä korkeampi palkkatoive

Juniorirekryn ilmoittautumisen yhteydessä toteutettiin kysely, joka tuotti erittäin mielenkiintoisia tuloksia. Miesten palkkatoiveet ovat perinteisesti olleet naisten toiveita korkeampia – eivät enää.

”Oli iloinen yllätys, että naisten palkkatoiveet sekä harjoittelun että ensimmäisen työpaikan osalta olivat jonkin verran miesten toiveita korkeampia. Tätä osin selittää se, että naisten joukossa on runsaasti alanvaihtajia, joilla on aiemman kokemuksensa perusteella jo terve kuva arvostaan työmarkkinoilla. Silti on ennen kaikkea aivan loistavaa, että naiset eivät palkkatoiveissa ujostele, vaan ohjelmistoalalle on luvassa myös parantuvaa palkkatasa-arvoa”, iloitsee Roiha.

Ohjelmisto- ja e-business ry:n puolesta Mimmit koodaa -ohjelmaa vetävä Milja Köpsi on vähintään yhtä tyytyväinen.

”Olen itse todella onnellinen, koska tässä nähdään Mimmit koodaa -ohjelman neljän vuoden työn konkreettinen tulos. Juniorirekryssä on mukana pyöreästi 600 naista, ’mimmiä’ jotka hakevat ensimmäistä työpaikkaa. Mahtavaa, että Mimmit koodaa -ohjelma on voinut olla mukana muutoksessa”, painottaa Köpsi.

Fiksu yritys tarjoaa junioreilleen vahvan tuen

Kyselyyn vastanneiden 400 ihmisen vastaukset muodostavat ainutlaatuisen aineiston. Viesti työnantajille on selvä: Tukea oppimiseen ja kasvuun toivotaan ja sen puutetta pelätään. Vastaajista löytyy upeita tarinoita, kuten jyväskyläläisen Katja Ahosen urakointi kohti ohjelmistoalaa.

”Koodaus on tosi mielenkiintoista, tykkään ongelmanratkaisusta ja haluan todella alalle. Olin kiinnostunut jo pitkään, mutta vanhempainvapaalla laitoin kaiken peliin. Minulla oli aiempi AMK-tutkinto teollisesta muotoilusta, joten jos saisin erinomaiset arvosanat vapaan yliopiston tenteistä, oli mahdollisuus päästä yliopistoon maisteriohjelmaan. Pusersin sitten lastenhoidon ohessa ne erinomaiset tenttitulokset, ja minusta tulee siksi vielä tietotekniikan maisteri.”

”Tulevalta työnantajalta toivon tukea ja ymmärrystä, että vasta työkokemus antaa valmiudet, joihin opinnot eivät vielä riitä. Siksi harjoittelupaikka on ensimmäinen tavoitteeni”, kertoo Ahonen.

Juniorirekry ei nimenä viittaa ihmisen ikään, vaan vielä puuttuvaan kokemukseen alalta. Sari Hietanen on loistava esimerkki siitä, miten alanvaihto houkuttaa jo pitkän uran tehneitäkin.

”Olen ollut pankkialalla 40 vuotta, ja nyt toivon vain pääseväni junnuna ohjelmistoalalle! Minulla on hyvä tausta myös esimiestyöstä, joten Scrum Master on haaveeni. Pankissa ketterät menetelmät käytössä, niin siihen liittyen asiat ovat tuttuja. CGI:n kanssa on jo puhuttu, heitä kiinnostaa pitkä pankkiurani yhdistettynä koodausopintoihini”, avaa tarmokas Hietanen.

”Pelkoja? Ei minulla sellaisia ole. Olen sen ikäinen, että uskallan sanoa, että ’näytä mulle, en osaa vielä…’ En lähde soveltamaan! En tiedä miksi pitäisi pelätä – askel on vaan otettava jonain päivänä!”

Juniorirekry -tapahtuma järjestetään keskiviikkona 11.5.2022 klo 9–15 (online).

Lisätiedot:

Rasmus Roiha,Ohjelmisto ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi

Milja Köpsi, Mimmit koodaa-ohjelma, vetäjä, 040 152 5154, milja@mimmitkoodaa.fi

Katja Ahonen, opiskelija, 044 042 4672, katja.ahonen@gmx.com

Sari Hietanen, opiskelija, 044 023 6636, sala.hietanen@gmail.com

Avainsanat

Kuvat

Katja Ahonen urakoi itsensä yliopiston tietotekniikka-linjalle ja kohti ohjelmistoalaa lastenhoidon ohessa suorittamillaan opinnoilla.
Katja Ahonen urakoi itsensä yliopiston tietotekniikka-linjalle ja kohti ohjelmistoalaa lastenhoidon ohessa suorittamillaan opinnoilla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Software Finland ry
Software Finland ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://softwarefinland.fi

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

”Iskun paikka Suomelle”, arvioi K3:n Romakkaniemi: Ohjelmistoalan uusi nimi ”Software Finland” kertoo uudesta panostuksesta vientiin24.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan tärkein äänenkannattaja, Ohjelmisto- ja e-business ry on valinnut itselleen uuden nimen ”Software Finland ry” edistämään alan vientiä. ”Yritystemme huipputason osaaminen, luotettavuus ja vastuullisuus ovat jo vientivaltteja. Tässä on iskun paikka Suomelle”, arvioi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Vienti on meille prioriteetti ja odotamme innolla entistä laajempaa kansallista yhteistyötä viennin edistämiseksi”, ennakoi Software Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama.

Paremmat työllistymismahdollisuudet jo 100 koodarinaiselle – kiitos Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin (AWS) yhteistyön15.3.2023 12:05:58 EET | Tiedote

Mimmit koodaa tuottaa yhä konkreettisempia hyötyjä. Jo 100 naista on suorittanut ohjelman kautta AWS Cloud Practitioner -sertifikaatin. Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin yhteistyössä yhteisölle maksutta tarjoama pilvikoulutus pyrkii korjaamaan ohjelmistoalan sukupuolittuneisuutta sekä vastaamaan osaajapulaan.

”Ohjelmistoalalle erityisen lupaavaa, että palkkatoiveet ovat realistisia” – Juniorirekryssä ennätykselliset lähes 1200 osallistujaa, 75 % naisia14.2.2023 12:10:27 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan paraikaa järjestämä Juniorirekry-tapahtuma on murskannut aiemman ennätyksen osallistujamäärällään. ”1200 osallistujaa, joista 900 on naisia kertoo siitä, miten kova imu alallamme on. Ja junnuille todella on tilausta”, iloitsee Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Merkillepantavaa on, että ohjelmistoalalle hakevien työntekijöiden palkkatoiveet osuvat todella hyvin kohdalleen”, kertoo osallistujille tehdyn kyselyn analysoinut rekrytointiekspertti Anna Alppinen Academic Work’istä.

”Junioreille on nyt kova kysyntä” – Talouden möröt eivät estä huimaa kasvua ohjelmistoalalla, yli puolet yrityksistä palkkaamassa junioreja21.12.2022 00:01:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoala jatkaa nopeaa kasvuaan, vaikka muilla aloilla näkymät synkistyvät. ”Yli 80 % yrityksistä on kasvussa ja mikä parasta, töitä on hyvin tarjolla myös softan parissa uraansa aloitteleville”, kiteyttää Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja. ”Uunituore Sykemittari-tutkimuksemme kertoo taas kerran, että ohjelmistoyritykset sopeutuvat nopeisiinkin muutoksiin, jotka muilla toimialoilla vaikuttavat ylivoimaisilta”, analysoi Roiha Sykemittarin tuloksia. SaaS-yritykset kuten Visma ovat erityisessä vauhdissa.

Koodikummit-ohjelma liikkeelle kovin tavoittein: Tuhat nuorta ohjelmistoalalle – ”Kaikkien saatava tasavertaiset mahdollisuudet”13.12.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Tiedekoulu sekä Ohjelmisto- ja e-business ry ovat aloittaneet uuden Koodikummit-ohjelman. ”Vähävaraiset lapset saavat Koodikummi-yrityksiltä hienon mahdollisuuden opiskella koodausta”, kiittää Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Kannattaa lähteä mukaan”, kehottaa itse jo 16-vuotiaana pelin julkaissut Jouni Suutarinen, Oivanin myynti- ja markkinointijohtaja. ”Me tuemme alan monimuotoisuutta”, alleviivaa tyttöryhmää kummittavan Vincitin vastuullisuusjohtaja Niina Mikolanniemi. Tytöille hyvää esimerkkiä tarjoaa myös Mimmit koodaa -palkinnon voittanut Susanna Kyllönen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme