HUS

OIKAISU tiedotteeseen: Painehaavojen ennaltaehkäisy osa laadukasta hoitoa

Jaa

Tehokas painehaavojen ennaltaehkäisy parantaa hoidon laatua ja vähentää potilaan kipuja. HUSissa tämä tärkeä asia kuuluu hoitotyön strategisiin tavoitteisiin. Kehitteillä on muun muassa ambulanssikäyttöön soveltuva painehaavapotilaan erikoispatja

Oikaisu. HUS julkaisi 22.11.2019 tiedotteen, jossa kerrottiin muun muassa uuden ambulanssikäyttöön suunnitellun minipainepatjan kehittämisestä. Tiedotteessa puhuttiin patjan "koekäytöstä", joka ei pitänyt paikkaansa. Tämän korjatun tiedotteen viimeisessä kappaleessa käytetään oikeita termejä vielä kesken olevasta ambulanssipatjan tuotekehityksestä.

Vuodepotilaan saamat painehaavat ovat sairaalasyntyisiä vaurioita, jotka lisäävät kustannuksia, pidentävät sairaalassaoloaikaa sekä vievät henkilöstön aikaa ja resursseja. Terveydenhuollossa jää havaitsematta jopa yli 60 % painehaavoista, vaikka niiden ehkäisy on halvempaa kuin niiden hoito.

Kansainvälisenä Stop painehaavoille -päivänä 21.11. HUS Helsingin yliopistollinen sairaala esitteli toimintaansa painehaavojen ennaltaehkäisemiseksi useissa eri sairaaloissa. Päivän aikana toteutettiin myös jokavuotinen laaja sairaaloiden painehaavakartoitus eli prevalenssi.

Hyvän hoidon strategisena tavoitteena HUSissa on, että 80 prosenttia vuodehoitopotilaista arvioidaan normaalin hoidon aikana myös painehaavariskin osalta. Arvioinnin kattavuus on tällä hetkellä noin 50 prosenttia ja kattavuus on noussut noin 5 prosentin vuosivauhtia.

Painehaavoja ehkäistään muun muassa poistamalla tai keventämällä painetta sekä huolehtimalla ihon kunnosta ja hyvästä ravitsemuksesta. Painehaava voi syntyä nopeasti, jopa alle puolessa tunnissa, esimerkiksi ambulanssikuljetuksen aikana. HUS on sen vuoksi kehittämässä maailman ensimmäistä ambulanssikäyttöön soveltuvaa minimipainepatjaa.

Kehitystyö ei ole aivan helppoa, sillä ambulanssissa patjan on kestettävä muun muassa suurempia mekaanisia rasituksia ja lämpötilan vaihteluita kuin vuodeosastolla. Patjaa kehittävät yhdessä HUS ja MediMattress Oy ja sen tuotekehitys on vielä kesken. Tällä hetkellä on meneillään ambulanssipatjan käytön toiminnallisuus- ja käytettävyysvaatimusten selvitys. Ambulanssipatjaa esiteltiin Stop painehaavoille -päivänä Espoon sairaalassa.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme