Jyväskylän yliopisto

Oikeistopopulismi ruokkii rasismia

Jaa

Rasismi on ollut suomalaisessa keskustelussa samanlainen tabusana kuin feminismi. On suljettu silmät sukupuolten epätasa-arvolta ja rasismilta, on ajateltu että niitä ei ole.

Naiset vastustavat oikeistopopulismia Washingtonissa. (Mostphotos)
Naiset vastustavat oikeistopopulismia Washingtonissa. (Mostphotos)

Rasismi kuitenkin elää ja kukoistaa Suomessa samalla tavalla kuin antifeminismi ja suoranainen naisviha. Yksi syy rasismin kasvamiseen on oikeistopopulismi.

Kulttuurintutkijat Tuija Saresma ja Sanna Karkulehto Jyväskylän yliopistosta ja Piia Varis Tilburgin yliopistosta Alankomaista tarkastelevat vastikään ilmestyneessä artikkelissaan oikeistopopulistien levittämää naisvihaa ja rasismia. Tutkimuksen nimi on suomeksi ”Sukupuolittunutta väkivaltaa verkossa: Vihapuhe naisvihan ja rasismin risteämänä”.

– Rasismi on ominaista ”meidän” ja ”toisten” eroa lietsovalle oikeistopopulismille, Saresma kuvaa. Eronteko sukupuolen ja ihonvärin perusteella liittyy populistijohtajien politiikkaan, ja sillä pyritään oikeuttamaan toisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Oikeistopopulismia tapaa yhtä lailla Suomesta ja Saksasta, Unkarista ja Yhdysvalloista.

Oikeistopopulismilla viitataan artikkelissa eri maissa leviävään poliittiseen ideologiaan, nationalismiin, jossa kansakunnan vihollisiksi nimitetään esimerkiksi maahanmuuttajia tai monikulttuurisuuden kannattajia. Oikeistopopulismissa nostetaan valkoisuus luonnolliseksi ja kansaan kuulumista merkitseväksi ominaisuudeksi samaan tapaan kuin mieheys on ollut luonnollinen johtajan ominaisuus – ja on edelleen oikeistopopulistipiireissä.

Artikkelissa tarkasteltiin kahden oikeistopopulistin, Suomen Perussuomalaiset -puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpin sosiaalisen median viestejä. Kävi ilmi, että näiden vaikutusvaltaisten valkoihoisten miespopulistien tunteilla pelaavat some-postaukset pyrkivät lietsomaan rasismia rodullistettuja kohtaan ja ne kohdistuvat erityisesti naisiin. Molempien taktiikkaan kuuluu samanaikainen rasismilla flirttailu ja sen kieltäminen. Kumpainenkin hyökkää sosiaalisen median palveluissa yksittäisiä, nimeltä mainittuja naisia vastaan tarkoituksenaan vahingoittaa ja hiljentää. Kumpikaan ei pyydä anteeksi sanomisiaan.

Tutkijat korostavat, että naisiin ja rodullistettuihin kohdistuva häiritsevä some-viestintä on digitaalista väkivaltaa, ja että se myös lisää muitakin kuin sanallisia väkivallan ilmenemismuotoja. Se tekee tilaa rasistiselle ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle. Rasistisella puheella on seurauksia. Siksi on tärkeää kitkeä tiettyihin ihmisryhmiin kohdistuvaa halventava puhe ja tuomita rasistiset ja naisvihamieliset viestit.

YK:n rasisminvastaista päivää vietetään 21.3.

Lisätietoja:

Yliopistotutkija Tuija Saresma, Nykykulttuurin tutkimuskeskus, Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, e-mail: tuija.saresma@jyu.fi

Viestinnän asiantuntija Anitta Kananen, +358 40 8461395, anitta.kananen@jyu.fi

Julkaisu:

Saresma Tuija, Sanna Karkulehto & Piia Varis (2021) Gendered violence online. Hate speech as an intersection of misogyny and racism. Teoksessa Violence, Gender and Affect. Interpersonal, Institutional and Ideological Practices, s. 221–243. Toimittaneet Marita Husso, Sanna Karkulehto, Tuija Saresma, Aarno Laitila, Jari Eilola & Heli Siltala. Lontoo: Palgrave Macmillan. DOI: 10.1007/978-3-030-56930-3_11

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Naiset vastustavat oikeistopopulismia Washingtonissa. (Mostphotos)
Naiset vastustavat oikeistopopulismia Washingtonissa. (Mostphotos)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vasta yhdeksän pisteen muutos WHO:n toimintakykymittarin kokonaispistemäärässä kertoo todellisesta toimintakyvyn muutoksesta13.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin World Health Organization Disability Assesment Schedule (WHODAS) 2.0 toimintakykymittarin lyhyen version toimivuutta kroonista tuki- ja liikuntaelinkipua sairastavilla ihmisillä. TtM Niina Katajapuun väitöskirjatutkimuksen tuloksena saatiin tieto mittarin pienimmästä havaittavasta muutoksesta.

Avoimen väylän uudistamisen suositukset tukevat yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämistä7.4.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Avoimen väylästä on kehitetty aktiivisesti uskottavaa opiskelijavalintatapaa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle. Vaikka työtä valtakunnallisesti koordinoinut Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) päättyy, tavoitteena on, että yliopistot jatkavat uudistamista. Sen avuksi hanke on laatinut suosituksia avoimen väylän kehittämiseksi. Suosituksia esitellään lähemmin TRY-hankkeen webinaarissa 14.4.2021.

Hubit tarjoavat yhteisöllisyyttä etäopiskeluun Keski-Suomessa6.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Meneillään oleva poikkeusaika on osoittanut, että työn tai opintojen ei tarvitse olla välttämättä samalla paikkakunnalla kuin niiden tekijän. HUBITTAAKO?-hanke kehittää Keski-Suomessa ratkaisuja, jotka tukevat kasvukeskuksista kauempana olevien kuntien elinvoimaa. Näiden ratkaisujen, kuten verkko-opetuksen ja yhteisöllisten työtilojen, tarkoituksena on edistää etätyötä ja -opiskelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme