Säteilyturvakeskus (STUK)

OL3:n tehoa saa lisätä

Jaa

Säteilyturvakeskus (STUK) on myöntänyt luvan Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin (OL3) tehon nostolle yli 60 prosentin sen täydestä tehosta. STUK hyväksyi Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) lupahakemuksen tänään 6.9.2022.

Luvan saatuaan TVO nostaa reaktorin tehon portaittain 60 prosentista täyteen 4300 megawatin lämpötehoon. Tehon noston aikana laitostoimittaja ja TVO varmistavat, että laitos toimii suunnitellusti myös näillä tehoilla. STUK valvoo tehon nostoa paikan päällä.

STUKissa OL3:n valvonnasta vastaavan projektipäällikkö Essi Vanhasen mukaan tähän asti tehdyt käyttöönottokokeet ja selvitykset ovat osoittaneet, että Suomen uusin ydinvoimalaitosyksikkö on toiminut turvallisesti ja laitoksen tehon nostoa voi jatkaa koekäyttösuunnitelmien mukaisesti.

Käyttöönottokokeet viivästyivät, kun reaktorin turbiinipuolen välitulistimesta löydettiin toukokuussa höyryn ohjauslevyistä irronneita osia. Korjausten ja tarkistusten jälkeen TVO toimitti STUKille selvityksen, jonka mukaan ydinturvallisuus ei tapahtuman takia ole vaarantunut ja laitoksen käyttöönottoa on turvallista jatkaa. Kun reaktorin tehoa oltiin nostamassa korjausseisokin jälkeen, TVO ja laitostoimittaja havaitsivat, että laitoksen käyttöautomaation ohjelmisto piti vielä päivittää. TVO toimitti STUKille selvityksen asiasta, ja päivityksen jälkeen TVO ja laitostoimittaja jatkoivat koekäyttöjä suunnitelmien mukaisesti.

Yksityiskohtaisempaa tietoa STUKin valvonnan havainnoista on esitetty Valvonnan kuulumisia ‑sivulla stuk.fi-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Essi Vanhanen, puh. (09) 759 88 242

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää.


Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda.

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Strengthening the Nuclear Material Control Systems in Africa4.11.2022 09:40:00 EET | Press release

The African Commission on Nuclear Energy (AFCONE) is preparing to launch an ambitious five-year programme “Strengthening the Nuclear Material Control Systems in Africa” in 2023, that aims to collectively uplift nuclear safeguards in Africa. This programme will be implemented with the expert support of the Radiation and Nuclear Safety Authority of Finland (STUK) and will be financed by the European Union and the Republic of Finland.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme