Finanssiala ry

Olisitko osannut? Talousguru-kilpailussa analysoitiin Arttu Wiskarin taloussanoituksia

Jaa
Lukiolaisten Talousguru-kilpailun alkuosa on pidetty tänään 11.1. ympäri Suomen. Alkukilpailu käydään ylioppilaskirjoitusten tapaan kaikkialla yhtä aikaa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 120 lukiota. Arvioiden mukaan kilpailuun osallistuu noin tuhat lukiolaista. Talousosaamista ja -ymmärrystä mittaava lukiolaisten tietokilpailu järjestetään jo 25. kerran. Talousguru-kilpailussa menestyneille on tarjolla opiskelupaikkoja peräti 8 yliopistossa. Osallistuneiden joukosta valitaan loppukilpailuun 14 kilpailijaa. Kustakin lukiosta finaaliin voi päästä vain yksi oppilas. Finaali käydään 1.3. ja sen suullista osuutta, pariväittelyitä, voi seurata suorana Kauppalehdestä.

Kahvitunnilla, kun pistän silmät kii, silmät kii
Pyörittelen mielessä rivariunelmii, unelmii
Nukahdan, nään unii noista naisten lehtien asunnoista
Unohdan et ajat nää ei oo lihavii, lihavii

laulaa Arttu Wiskari kappaleessaan Rivariunelmii. Kappaleen sanoitukset piirtävät kuvaa ajastamme taloudellisessa mielessä – lukiolaisten tämän vuotisessa Talousguru-kilpailussa piti analysoida Wiskarin kappaleen sanoituksia talousmielessä ja pohtia, saako kappaleen näkemys tukea myös talouden tunnusluvuista kertovista kuvaajista.

Vaativaksi tarkoitetun esseetehtävän lisäksi mukana oli myös ajan hengen mukainen laskutehtävä inflaatiosta. Siinä vertailtiin kahden eri kotitalouden inflaatiovauhteja. Olisitko osannut laskea inflaatiot?

Kilpailijoiden piti lisäksi selittää muutamia talouden termejä. Mitä tarkoittavat stagflaatio, kannustinloukku, pörssisähkö, pyramidihuijaus ja päästökauppajärjestelmä?

Kilpailijoiden tehtävänä oli myös kertoa, mitä ovat Bitcoinin kaltaiset virtuaalivaluutat, miten niitä käytetään ja miksi niihin liittyy tavallista valuuttaa enemmän riskejä.

Opiskelupaikkoja palkintona

Talousguru on vakiinnuttanut paikkansa lukioissa perinteikkäänä taloustaitokilpailuna. Moni opettaja käyttää koetta osana yhteiskuntaopin kursseja. Se toimii myös hyvänä preppauksena ylioppilaskirjoituksiin. Osallistujia kilpailu houkuttaa kovan luokan palkinnoillaan: peräti kahdeksan suomalaista yliopistoa tarjoaa opiskelupaikkoja kilpailussa menestyneille lukiolaisille.

Finaaliin valitaan 14 opiskelijaa siten, että 5 kilpailijaa valitaan alueidensa parhaina ja 9 absoluuttisesti parhaiden tulosten mukaan. Kustakin lukiosta finaaliin voi päästä vain yksi oppilas.

Talousguru valitaan jo 25. kerran – valinta suorana Kauppalehdessä

Talousguru viettää tänä vuonna juhlavuotta, sillä tänä keväänä valitaan järjestyksessään 25. Talousguru. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 1997. Kilpailulle on tullut kahdesti välivuosi: toissa vuonna korona esti kilpailun ja 2007 silloisen kilpailujärjestäjän Suomen Pankkiyhdistyksen fuusioituminen muiden finanssialan edunvalvojien kanssa nykyiseksi Finanssiala ry:ksi pakotti jättämään kilpailun väliin.

Kilpailun voittaja valitaan Kauppalehden suorassa lähetyksessä maaliskuun 1. päivä. Suorassa lähetyksessä nähdään finaalin huipentava noin tunnin mittainen suullinen osuus, jossa 14 finalistia mittelevät keskenään pariväittelyissä. Finalisteille on arvottu vastakkaiset väitteet, joita on puolustettava omista mielipiteistä huolimatta. Esimerkiksi viime vuonna yksi väittelyaiheista oli, onko vastuullinen sijoittaminen yliarvostettua vai ei – toinen pareista joutui puolustamaan toista ja toinen toista näkökantaa.

Kilpailua järjestävät Finanssiala ry, HYOL ry ja FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailun tukijoita ovat Talous ja nuoret TAT, Kauppalehti, Taloustoimittajat ja Suomen Lukiolaisten liitto.

Ketkä laativat Talousgurun kysymykset?

Talousguru-kilpailun kysymykset laatii useasta asiantuntijasta koostuva raati. Raadin jäsenistä muodostetaan myös loppukilpailun tuomaristo. Tänä vuonna raadin kokoonpano oli seuraava:

  • Hannu Nummiaro, ekonomisti, LähiTapiola
  • Minna Kuusisto, pääanalyytikko, Danske Bank
  • Anton Rinta-Jouppi, uutispäällikkö, Kauppalehti
  • Sasu Heino, asiantuntija, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
  • Riitta Mikkola, historian ja yhteiskuntaopin opettaja
  • Veli-Matti Mattila, pääekonomisti, Finanssiala ry
  • Mariia Somerla, johtava asiantuntija, Finanssiala ry
  • Jussi Karhunen, kehityspäällikkö, Finanssiala ry

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Fivan asettama lisäpääomavaatimus pankeille odotetun kaltainen – perustelut jättävät toivomisen varaa30.3.2023 12:59:48 EEST | Tiedote

Finanssivalvonnan (Fiva) pankeille asettama yhden prosenttiyksikön suuruinen järjestelmäriskejä koskeva lisäpääomavaatimus oli pitkälti odotusten mukainen, vaikkakin sen ajoitus on ongelmallinen. Fiva julkisti päätöksen 30.3.2023. Aiemmin voimassa ollut lisäpääomavaatimus poistettiin koronapandemian takia keväällä 2020. Fiva ilmoitti jo viime joulukuussa, että se valmistautuu päättämään lisäpääomavaatimuksen asettamisesta vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.

Finanssiala: Suomen EU-vaikuttamista terävöitettävä23.3.2023 17:00:00 EET | Tiedote

Seuraavaan hallitusohjelmaan on sisällytettävä vahva ja selkeä linjaus, jossa määritellään Suomen EU-politiikan tavoitteet ja prioriteetit. Vaalikeskustelussa EU-asiat ovat jääneet harmillisesti taka-alalle. Suomalaisten päättäjien ja viranomaisten on aktiivisesti puolustettava suomalaisen työn ja tuotannon, mukaan lukien suomalaisen finanssialan ja sen asiakkaiden, etua EU-pöydissä, Finanssiala ry:n (FA) hallituksen puheenjohtaja, LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen korosti Finanssi-illassa 23.3.2023 Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme