Säteilyturvakeskus (STUK)

Olkiluoto 1:n ja 2:n käyttöä voi jatkaa turvallisesti

Jaa

Säteilyturvakeskus (STUK) puoltaa Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) hakemusta Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ykkös- ja kakkosyksiköiden käyttöluvalle vuoteen 2038 saakka. Laitosyksiköiden nykyiset käyttöluvat päättyvät tämän vuoden lopussa.

STUKin turvallisuusarvio Olkiluodon käyvien laitosyksiköiden käytön jatkamisesta perustuu voimayhtiön toimittamien asiakirjojen tarkastamiseen ja STUKin jatkuvan valvonnan tuloksiin. Turvallisuusarviossa STUK toteaa, että laitosyksiköiden käyttö on turvallista ja täyttää lainsäädännön asettamat vaatimukset. STUK arvioi myös TVO:n käytössä olevat ydinjätehuollon järjestelyt riittäviksi ja asianmukaisiksi.

Näin ollen STUK ei näe estettä myöntää TVO:n hakemuksen mukaista käyttölupaa laitosyksiköille 20 vuodeksi. STUK antoi asiasta lausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) 31.5. Käyttöluvan myöntämisestä päättää valtioneuvosto.

Ydinenergialain mukaan ydinlaitoksen turvallisuutta on arvioitava kokonaisuutena vähintään kymmenen vuoden välein. STUK edellyttää, että jos valtioneuvosto myöntää käyttöluvan hakemuksen mukaiselle ajalle, TVO:n on tehtävä Olkiluoto 1 ja 2 -laitosyksiköille määräaikainen turvallisuusarviointi ja toimitettava se STUKin hyväksyttäväksi vuoden 2028 loppuun mennessä.

Laitosten ikääntyminen on otettava huomioon ja turvallisuuskulttuurista on pidettävä huolta

Jos käyttölupa jatkuu voimayhtiön esityksen mukaisesti 20 vuodella, Olkiluodon vuonna 1978 toimintansa aloittanut ykkösyksikkö voi jatkaa toimintaansa 60-vuotiaaksi. Kakkosyksikkö käynnistettiin vuonna 1980.

TVO on parantanut 1970-luvulla suunniteltujen ydinvoimalaitosyksiköiden turvallisuutta jatkuvasti ja STUK korostaa, että yhtiön on noudatettava tätä periaatetta on myös jatkossa. TVO on omassa turvallisuusarviossaan esittänyt STUKille toimenpidesuunnitelman laitoksen turvallisuuden edelleen kehittämiseksi tulevalla käyttölupajaksolla. STUK pitää esitettyjä suunnitelmia riittävinä varmistamaan laitosyksiköiden turvallisen käytön seuraavaan määräaikaiseen turvallisuusarviointiin saakka.

Laitosyksiköiden alkuperäinen suunnittelu tähtäsi 40 vuoden käyttöön. 20 vuotta pidempi käyttö perustuu laitosyksiköiden ikääntymisen hallintaan, mistä TVO:n täytyy jatkossa pitää erityistä huolta. STUK tarkasteli reaktorien painesäiliöiden ikääntymistä tekemänsä turvallisuusarvioinnin yhteydessä ja puoltaa TVO:n arviota, jonka mukaan reaktoripainesäiliöitä voidaan käyttää suunnitellun 60 vuoden käyttöiän ajan. Edellytyksenä tälle on, että reaktoripainesäiliöille tehdään painekokeet kahdeksan vuoden välein. Ensimmäiset kokeet on määrä tehdä 2019 ja 2020.

STUK kiinnitti arvioinnissaan erityistä huomiota TVO:n organisaation työilmapiirin ja henkilöstövaihtuvuuden kehittymiseen. Turvallisuuskulttuuria, työilmapiiriä ja johtamista parantaakseen TVO on käynnistänyt mittavia ohjelmia ja vuosina 2017 ja 2018 STUK on valvonut TVO:n toimenpiteiden toteutumista ja vaikuttavuutta tehostetusti. Valvonnan perusteella STUK toteaa, että TVO:ssa tehty työ on systemaattista ja turvallisuuskulttuuri yhtiössä on tällä hetkellä hyväksyttävällä tasolla. TVO:n on kuitenkin edelleen jatkettava kehitystyötä, sillä asioiden parantaminen edellyttää pitkäjänteisyyttä.

Säteilyturvakeskuksen lausunto ja turvallisuusarvio TVO:n Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ykkös- ja kakkosyksiköiden käyttöä koskevasta lupahakemuksesta ovat STUKin verkkosivuilla: ydinlaitoksia koskevia päätöksiä.

STUK tuntee laitoksen

Apulaisjohtaja Tomi Routamo vastaa Säteilyturvakeskuksessa Fortumin Loviisan ja TVO:n Olkiluodon käyvien ydinvoimalaitosten valvonnasta. Hänen mukaansa STUK on käyttänyt Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksikön käyttöluvan turvallisuusarvion tekemiseen noin kaksi henkilötyövuotta.

”Työ STUKissa aloitettiin, kun TVO toimitti meille käyttölupahakemukseen liittyvät asiakirjat vuoden 2017 alussa”, hän toteaa. ”Käytännössä STUKin tekemä työ on asiakirjojen tarkastamista ja hyväksyttävyyden arviointia, tarkastusten tekemistä laitospaikalla, luvanhaltijan toiminnan seuraamista – yleensäkin kaikkea, millä varmistumme, että luvanhaltija huolehtii turvallisuudesta asianmukaisesti."

Routamo muistuttaa, että normaalin jatkuvan valvonnan myötä STUKilla on aina ajantasainen käsitys laitosyksiköitten tilasta. Luvanhaltijan raportointi STUKin edellyttämällä tavalla muun muassa laitoksen tilasta ja tapahtumista tukee myös tätä työtä. Käyttöluvan turvallisuusarvion tekeminen ei näin ollen lähtenyt tyhjältä pöydältä, vaan sitä tekivät STUKissa työntekijät, jotka tuntevat laitoksen ja siitä huolehtivan organisaation sekä niiden toiminnan.

Yhteensä turvallisuusarvion tekemiseen osallistui Routamon mukaan noin 60 Säteilyturvakeskuksen asiantuntijaa.

Yhteyshenkilöt

Apulaisjohtaja Tomi Routamo, tomi.routamo@stuk.fi, puh. (09) 759 88 577

Käytönvalvontapäällikkö Niko Mononen, niko.mononen@stuk.fi, puh. (09) 759 88 429

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Kutsu STUKin mediatilaisuuteen Helsingissä 25.2.2019:18.2.2019 10:15:08Kutsu

STUKin turvallisuusarvio Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen käyttölupahakemuksesta Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana toivottaa tiedotusvälineiden edustajat tervetulleeksi mediakahveille 25.2. kello 13.00. Tilaisuudessa kerromme STUKin tekemästä Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön käyttölupahakemuksen turvallisuusarviosta sekä OL3-valvontaprojektin vaiheista. Tilaisuudessa kuulemme kolme lyhyttä alustusta: Ydinvoimalaitosten valvontaprojektit Suomessa Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen käyttölupahakemuksesta Olkiluoto 3:n valvonnan vaiheet ja kehittyvä ydinturvallisuus Alustusten yhteinen kesto on noin 40 minuuttia, minkä jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja haastatteluille. Säteilyturvakeskuksesta ovat paikalla pääjohtaja Petteri Tiippana, ydinvoimalaitosten valvonnasta vastaava johtaja Kirsi Alm-Lytz ja apulaisjohtaja Tapani Virolainen sekä Olkiluoto 3 -valvontaprojektin päällikkö Minna Tuomainen. Tilaisuus järj

STUKin määräys parantaa säteilyturvallisuutta kosmeettisissa hoidoissa21.12.2018 09:46:26Tiedote

Ionisoimattoman säteilyn käyttöön liittyvät Säteilyturvakeskuksen (STUK) määräykset astuivat voimaan 20.12.2018. Säteilylain nojalla annettavat määräykset koskevat ionisoimattoman säteilyn käyttöä kosmeettisessa tai siihen verrattavassa toimenpiteessä sekä suuritehoisten laserlaitteiden käyttöä. Määräysten tarkoituksena on suojella terveyttä ionisoimattoman säteilyn aiheuttamilta haitoilta sekä selkeyttää nykyistä kansallista sääntelyä ja edistää yhdenmukaisia ja läpinäkyviä viranomaiskäytäntöjä.

Perjantaina romumetallin seasta löytyneen säteilylähteen omistaja selvisi13.11.2018 14:29:23Tiedote

Perjantaina romumetallin seasta löytyneen säteilylähteen omistaja selvisi Perjantaina 9.11. Eurajoella löytyi romumetallin seasta säteilylähde, kun romupihan säteilyportit hälyttivät. STUK, romuyrittäjä ja Satakunnan pelastuslaitos totesivat mittausten jälkeen perjantaina, että työntekijöille tai ympäristölle ei tapahtumasta ole aiheutunut vaaraa, ja romujätettä sisältänyt kontti siirrettiin viikonlopun ajaksi suojaan. Maanantaina STUKin tarkastaja kävi tutkimassa lähdettä sekä ja mittaamassa säteilytilanteen. Alustavan selvityksen mukaan säteilylähde on Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) hallussa ollut mittalaite tai sen osa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme