Aluehallintovirasto

Omakotitalon varttikatteen pesussa asbestia levisi ympäristöön

Jaa

Oulun käräjäoikeus on tuominnut oululaisen rakennusliikkeen yrittäjän/toimitusjohtajan 40 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta sekä ympäristön turmelemisesta. Käräjäoikeus tuomitsi myös asbestipesua tehneen työntekijän ympäristön turmelemisesta 30 päiväsakkoon.

Käräjäoikeudessa käsitellyt tapahtumat sijoittuvat touko-kesäkuun vaihteeseen 2018. Kyse oli korjaustyöstä, jossa yritys pesi takuutyönä mineriittikaton pintamaalin, jonka pintaan oli muodostunut kuplia.


Maali ei ollut lähtenyt pois lautaspesuna, jolloin työntekijä oli siirtynyt käyttämään painepesuria. Työntekijä pesi noin 300 neliömetriä kattoa kolmen päivän aikana. Pesun aikana asbestia sisältävää varttikattomaalipinnoitetta oli levinnyt sekä pestävän omakotitalon piha-alueelle että naapurin piha-alueelle, puiden lehtiin ja pensaisiin sekä talojen ulkopuolisiin rakenteisiin. Tapahtumiin vaikutti osaltaan kova puuskittainen tuuli.


Työntekijä oli levittänyt pressun maahan sille kohdalle, jota oli pessyt, sekä laittanut vesikouruihin suojalevyt ja pussit syöksytorvien päihin. Pesun jälkeen työntekijä oli vetänyt pressun kaupungin metsäkaistaleelle ja tyhjentänyt sinne pressun päälle jääneet loput vedet, jolloin metsään levisi asbestia sisältäviä maalinpalasia. Työnantaja ei käynyt tarkastamassa työkohdetta katon pesun aikana.


Työsuojeluviranomaisen mukaan yritys ei ollut tehnyt asbestipurkutyöilmoitusta työsuojeluviranomaiselle eikä ollut laatinut kirjallista asbestipurkutyön turvallisuussuunnitelmaa. Työntekijä ei ollut tietoinen turvallisuussuunnitelmasta. Asbestityöaluetta ei ollut osoitettu varoitusmerkein, asbestia sisältävän pinnoitteen leviämistä ympäristöön ei ollut estetty luotettavalla tavalla eikä asbestipitoista purkujätettä otettu hallitusti talteen.


Käräjäoikeus katsoi, että yrittäjä/toimitusjohtaja on laiminlyönyt yrityksen työnantajana velvoitteen huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä sekä jatkuvasti tarkkailla työympäristöä, niin että asbestia sisältävän pinnoitteen leviäminen ympäristöön estetään luotettavalla tavalla. Työnantajan olisi tullut ottaa erityisesti huomioon sääolosuhteet ja se, että pesussa käytetään työmenetelmiä, joilla estetään asbestia sisältäneen pinnoitteen kulkeutuminen työalueen ulkopuolelle ja ympäristöön.

Käräjäoikeus katsoi myös, että työnantaja laiminlöi asiassa työsuojeluviranomaiselle tehtävän ilmoituksen teon, kirjallisen asbestipurkutyön turvallisuussuunnitelman tekemisen ja sen tiedoksi antamisen asbestipurkutyön tekijälle sekä työntekijän riittävän opastuksen ja ohjauksen.

Käräjäoikeuden mukaan työnantajan menettely on ollut törkeän huolimatonta, koska hän on pysyttäytynyt passiivisena asbestipurkutyön suorittamisen ja sen suoritustavan suhteen eikä ole osallistunut siihen mitenkään, vaikka hän on tiennyt varttikatteen sisältäneen asbestia ja hänellä on ollut tieto asbestin vaarallisuudesta ihmisten terveydelle ja ympäristölle.

Käräjäoikeus katsoi, että yhteisösakon määräämistä olisi pidettävä kohtuuttomana, koska yritys oli joutunut jo maksamaan asbestin siivoustöistä sekä maanvaihdoista yhteensä 15 000 euroa. Tuomio on lainvoimainen.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työnantajan on aina tehtävä ilmoitus asbestipurkutyöstä työsuojeluviranomaiselle. Käytettävät työmenetelmät, työvälineet sekä suojavarusteet on aina sovitettava työn ja sen olosuhteiden vaatimuksiin työturvallisuusmääräysten tarkoittamalla tavalla. Lisätietoa asbestityöstä https://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/rakennusala/asbesti


Oulun käräjäoikeuden tuomio 22.12.2020 R 20/1371

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Jussi Hyrkäs, 0295 017 628, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Korjaus aikaisempaan päätökseen – Essoten kuntien alueella turvavälit täytyy taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa2.3.2021 17:04:50 EETTiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, joka velvoittaa Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (Essote) alueen toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätöksen liitteenä olleesta kuntalistasta puuttui Joroisten kunta, minkä takia Itä-Suomen aluehallintovirasto on korjannut päätöstä.

////Lisätty uusi linkki//// KUTSU JA STREEMAUSLINKKI MEDIALLE: Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen2.3.2021 16:45:31 EETTiedote

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen esittää myös oman katsauksen.

KUTSU JA STREEMAUSLINKKI MEDIALLE: Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen2.3.2021 13:17:38 EETKutsu

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen esittää myös oman katsauksen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla pysyy ennallaan – ohjeita terveysturvallisuudesta on kaikkien syytä noudattaa2.3.2021 13:15:00 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, jolla määrätään suljettavaksi tietyt tilat pääkaupunkiseudulla eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueella sekä Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan alueella 1.–14.3.2021 väliseksi ajaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme