Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

On aika avata museotoiminta rajatusti

Jaa

Kansallisgallerian vetoomus museoiden avaamisen puolesta.

Ateneumin taidemuseo 2020 / Konstmuseet Ateneum
Ateneumin taidemuseo 2020 / Konstmuseet Ateneum

Lähes vuoden kestänyt koronapandemia on osoittanut suomalaisten vahvan tahdon taistella yhdessä kaikkia uhkaavaa virusta vastaan. Laajamittaiset yhteiskunnan toimintojen rajoitukset ja sulut sekä terveydenhuollon selkeät ohjeet ovat hillinneet viruksen leviämistä niin hyvin kuin on ollut mahdollista. Kansainvälisesti katsottuna olemme suoriutuneet erinomaisesti. Hinta, jonka tästä maksamme on talouden nopea hidastuminen ja jatkuvasti lisääntyvä paine verovaroin katettavien menojen kasvusta.

Me, Kansallisgallerian pääjohtaja ja museoiden johtajat, toivomme, että tartuntatautilain uudistuksen myötä alakohtaiset päätökset olisivat mahdollisia, ja maamme museot voitaisiin avata terveysturvallisia sääntöjä noudattaen.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan 5.2.2021 julkaiseman, tartuntatautilain uudistukseen liittyvän lausunnon mukaan tapahtuma- ja kulttuurialalla on jäänyt työllistämättä 136 000 tilapäistä työntekijää. Lomautukset ovat väistämättömiä toimenpiteitä sulkujen jatkuessa. Niiden negatiiviset vaikutukset ovat suuret niin työntekijöille, työnantajille kuin yhteiskunnalle.

Sivistyslakivaliokunta mainitsi lausunnossaan myös, että ”…useilla toimialoilla, esimerkiksi museoissa ja kirjastoissa, on erityisjärjestelyin päästy hyvinkin turvalliseen toimintaan.” Yhdymme tähän mielipiteeseen ja lisäämme, että jo kesäkuussa 2020, kevään sulkuajan jälkeen, pystyimme avaamaan toiminnan rajatusti, hallitusti ja terveysturvallisuutta noudattaen. Museovierailla on käytettävissään useita käsidesipisteitä, olemme edellyttäneet maskin käyttöä museon tiloissa ja asiantunteva asiakaspalveluhenkilöstömme on ohjannut vieraita turvaetäisyyksien ylläpitämisessä. Museoissamme vierailevat taiteen ystävät ovat noudattaneet terveyssuosituksia kiitettävästi.

Covid-19 -viruksen herkkä tarttuminen on koko yhteiskunnan haaste. Myös taloudellisen toiminnan voimakas hidastuminen on koko yhteiskunnan haaste. Molemmilla on kauaskantoiset vaikutukset. Koronatilanteen pitkittyessä on syytä harkita taloudellisen toiminnan mahdollistamista myös muussa kuin elinkeinoelämän toiminnassa. Se on Suomessa asuvien mielenterveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja taloudellisen tulevaisuuden näkökulmasta välttämätöntä. Pienistä puroista kasvaa se elpymisen joki, jota nyt tarvitsemme.

Risto Ruohonen
Kansallisgallerian pääjohtaja
050 556 7169

Marja Sakari
Ateneumin taidemuseon museonjohtaja

Leevi Haapala
Nykytaiteen museo Kiasman museonjohtaja

Kirsi Eskelinen
Sinebrychoffin taidemuseon museonjohtaja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ateneumin taidemuseo 2020 / Konstmuseet Ateneum
Ateneumin taidemuseo 2020 / Konstmuseet Ateneum
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kaivokatu 2
00100 HELSINKI

0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi

Kansallisgallerian muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kansallisgallerian vastuulla on valtion taidekokoelma, jonka ylläpitämisestä huolehtii Kansallisgallerian kokoelmahallintaosasto. Kansallisgalleriaan kuuluu lisäksi Valtion taideteostoimikunta kokoelmineen. www.kansallisgalleria.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Finnish National Gallery to close its museums from 30 December 2021 to 20 January 202229.12.2021 11:30:18 EET | Press release

The Finnish Government has made the decision on 28 December 2021, to restrict the use of COVID-19 passports between the dates of 30 December 2021 and 20 January 2022. Without the possibility to check the COVID-19 passport from visitors, it is impossible to safeguard the health safety of visitors in the museums. As a result, the Ateneum Art Museum and Sinebrychoff Art Museum will be closed from 30 December 2021 to 20 January 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme