Kiinteistöalan Kustannus Oy

Ongelmat taloyhtiön putkiremonteissa johtuvat useimmiten puutteellisesta suunnittelusta

Jaa

Monilta karikoilta vältyttäisiin, jos remontteja pohtivat tahot käyttäisivät riittävästi aikaa lähtötilanteen selvittämiseen, erilaisten vaihtoehtojen vertailuun ja riskien arviointiin, toteaa Taloyhtiön putkiremonttioppaan kirjoittaja Jari Virta.

Ainoa tapa varmistaa taloyhtiön putkiremontin onnistuminen on käyttää remontin kaikissa vaiheissa ammattilaisia. Silti myös osakkaiden ja hallituksen on tunnettava remontin vaiheet ja korjausvaihtoehdot, jotta todella päästään haluttuun lopputulokseen.

Virta on vuosien saatossa ollut puhumassa sadoissa suunnitelmallisen kiinteistönpidon ja korjausrakentamisen koulutustilaisuuksissa. Tilaisuuksista saadun palautteen pohjalta hän on kirjoittanut aiheesta taloyhtiöille suositun oppaan Taloyhtiön putkiremonttiopas (aikaisemmalta nimeltään Jokaisen putkiremonttiopas), josta ilmestyy nyt jo kolmas painos.

Taloyhtiön putkiremonttiopas antaa taloyhtiön osakkaille ja hallituksille tarvittavat perustiedot taloyhtiön putkiremontista ja auttaa ymmärtämään, miten putkiremontti voidaan omassa taloyhtiössä toteuttaa. Kolme yleisintä virhettä taloyhtiöiden putkiremonteissa ovat: 1. Taloyhtiön putkiston nykytila ja korjaustarve on selvittämättä, 2. taloyhtiössä ei vertailla erilaisia korjausvaihtoehtoja ja 3. taloyhtiön putkiremontin rakennuttaminen on epäpätevissä käsissä.

Kunnolla toteutetun putkiremontin tuloksista nautitaan pitkään

Tässä muutamia Taloyhtiön putkiremonttioppaan neuvoja ongelmakohtiin:

  1. Jos putkiston nykytilaa ja korjaustarvetta ei selvitetä asianmukaisesti, voi tuleva remontti olla katastrofi: putkivauriot voivat esimerkiksi olla luultua laajempia. Putkiston kuntoa ei voidakaan arvioida silmämääräisesti.
  2. Aivan yhtä tärkeää on taloyhtiölle sopivan korjausmenetelmän löytäminen. Opas antaa selkeät kriteerit korjausvaihtoehtojen vertailuun hankesuunnitteluvaiheessa. Se, mikä on ollut toimiva ratkaisu naapuritaloyhtiössä, ei välttämättä sovi omaan taloyhtiöön. Esimerkiksi harkittaessa putkiston sisäpuolisia korjausmenetelmiä, on olennaista tietää, että edellytykset sisäpuoliselle korjaukselle ovat olemassa.
  3. Huolellinen suunnittelukaan ei vielä riitä, jos projektin johtaminen on epäpätevissä käsissä. Taloyhtiön putkiremonttiopas ohjaa taloyhtiöitä käyttämään ammattilaisia remontin kaikissa vaiheissa: projektinjohdossa, suunnittelussa, valvonnassa ja toteutuksessa.

Putkiremontteja tehdään vuosittain tuhansissa suomalaisissa kodeissa. Remonteista päättävät usein maallikot, joilla ei välttämättä ole tietoa erilaisista korjausmenetelmistä tai yleensä remontin kulusta. Taloyhtiön putkiremonttioppaaseen on koottu jokaisen tarvitsemat perustiedot taloyhtiön putkiremontista.

Tiiviissä oppaassa kerrotaan, milloin asuintalon vesi- ja viemäriputket on korjattava, millaisia korjausvaihtoehtoja on tarjolla ja millaisiin kohteisiin eri korjausvaihtoehdot sopivat. Oppaassa kerrotaan myös, miten putkiremontin valmistelu taloyhtiössä käytännössä etenee ja miten päätökset tehdään.

Opas on tarkoitettu jaettavaksi jokaiselle jo putkiremontin suunnitteluvaiheessa – mitä aikaisemmin, sen parempi. Oppaan on kirjoittanut TkT Jari Virta, joka työskentelee kehityspäällikkönä Suomen Kiinteistöliitossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot kirjasta:
Jari Virta, kehityspäällikkö / Suomen kiinteistöliitto, jari.virta@kiinteistoliitto.fi

Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy (p. 044 019 9721, maria.kangasluoma@kiinkust.fi).

Arvostelukappaleet: kirjamyynti@kiinkust.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöalan Kustannus Oy
Kiinteistöalan Kustannus Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591http://www.kiinkust.fi

Kiinteistöalan Kustannus Oy on Suomen Kiinteistöliiton omistama, alan johtava kustannusyhtiö, joka tuottaa kiinteistöalan kirjallisuutta, lomakkeita, verkkopalveluita ja -kursseja. Julkaisemme myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiö Nyt -lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöalan Kustannus Oy

Paperiset asunto-osakekirjat historiaan20.2.2019 09:30:00 EETTiedote

Taloyhtiöiden arjessa tapahtuu suuri muutos. Vuoden alussa perustettiin sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK), johon kerätään vähitellen kaikkien asunto-osakkeiden tiedot ja omistajamerkinnät. Tietojen siirto vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta aloitetaan tämän kevään aikana. Taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelo itse rekisteriin. Uutuusopas ASREK ja sähköinen osakehuoneistorekisteri -opas taloyhtiölle (Kiinteistöalan Kustannus Oy) neuvoo taloyhtiöitä muutoksen läpiviennissä.

Kenellä on vastuu taloyhtiön putkiremontissa?5.2.2019 14:13:54 EETTiedote

Putkiremontti on yleisin korjaushanke taloyhtiöissä – vuosittain sellainen tehdään 20 000 suomalaisessa asunnossa. Valitettavan usein putkiremontin vastuut ovat kuitenkin taloyhtiöissä epäselviä. Tietämättömyys voi aiheuttaa lisäkustannuksia, aikatauluviiveitä ja laatuvirheitä, joista kärsivät eniten taloyhtiön osakkaat ja asukkaat. Uutuusopas Putkiremontin vastuunjako taloyhtiössä (Kiinteistöalan Kustannus Oy) auttaa taloyhtiöitä onnistumaan putkiremonttihankkeessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme