Svenska handelshögskolan

Onko käteisapu todella paras apu humanitaarisessa avustustyössä?

Jaa

Maailmassa, jossa humanitaarisia kriisejä esiintyy jatkuvasti, avun toimittamisesta sitä tarvitseville on tullut haastavampaa kuin koskaan. Kun avustusjärjestöt yhä useammin tarjoavat avuntarvitsijoille käteis- ja arvoseteliapua (cash and voucher assistance, CVA), on ratkaisevan tärkeää ottaa huomioon sen logistiset vaikutukset. Jos tämä laiminlyödään, seurauksena voi olla viivästyksiä, lisäkustannuksia ja mahdollisia haittavaikutuksia juuri niille ihmisille, joita järjestöt pyrkivät auttamaan.

Tämä muutos tavassa, jolla apua toimitetaan, ei ole vailla seurauksia. CVA:ta ei hallinnoida samalla tavalla kuin tavaroina ja palveluina annettavaa apua. Käteisapuun sisältyy oletus, että markkinat toimivat ongelmitta ja että tavaroita on riittävästi saatavilla, Russell Harpring esittää väitöskirjassaan Cash and Voucher Assistance in Humanitarian Contexts: Supply Chain Determinants for Feasibility and Operability. 

CVA merkitsee avunsaajille mahdollisuutta valita sellaisia tavaroita ja palveluita, joita he eniten tarvitsevat.  Se myös tukee paikallisia markkinoita ja yrityksiä sekä lisää avustettavien valinnanvapautta ja omanarvontuntoa. Käteisen ja arvosetelien jakamiseen voi kuitenkin liittyä myös merkittäviä logistisia haasteita, erityisesti tilanteissa, joissa infrastruktuuri on heikko, turvallisuustilanne on huono tai rahoituspalvelujen tarjoajia on vähän.

Käteisavun ongelmallisuutta lisää se, että katastrofeista kärsivillä henkilöillä on tavallisesti useita samanaikaisia tarpeita, joiden vakavuus ja kiireellisyys vaihtelevat. Tapaukset pitäisi arvioida erikseen, jotta voidaan määrittää paras toimintatapa, Harpring toteaa.

Avustusjärjestöjen on siis arvioitava huolellisesti, onko CVA paras tapa auttaa.. Väitöskirjassaan Harpring tutkii, miten apua voidaan antaa tehokkaammin ja vaikuttavammin käsittelemällä humanitaarista järjestelmää kokonaisvaltaisesti.

Kun jatkossa kohtaamme monimutkaisia kriisejä, on olennaisen tärkeää, että ymmärrämme paremmin niitä mekanismeja, joita käytämme avun toimittamiseen.. Avustusohjelmat tulee toteuttaa siten, että ne eivät aiheuta häiriöitä olemassa oleville toimitusketjuille tai rahoitusmarkkinoille ja siten pahenna jo valmiiksi epävakaata tilannetta, Harpring korostaa.

Onko siis käteisapu todella paras apu humanitaarisessa avustustyössä? Russell Harpingin tutkimuksen mukaan tähän kysymykseen vastaamiseksi olisi tutkittava kunkin kriisialueen toimitusketjuja.

Väitöskirja on saatavilla täältä:
Cash and Voucher Assistance in Humanitarian Contexts: Supply Chain Determinants for Feasibility  and Operability 

Russell Harpringin väitöstilaisuus pidetään 4. toukokuuta klo 14.00 Kauppakorkeakoulu Hankenilla.
Tilaisuuteen voi osallistua Teamsin välityksellä.
Vastaväittäjä: Professori Maria Besiou, Kühne Logistics University (KLU)
Kustos: Professori Graham Heaslip, School of Engineering, Atlantic Technological University (ATU), Galway, Irlanti

Lisätietoja:

Russell Harpring 
Kauppakorkeakoulu Hanken
+358 044 977 5832
russell.harpring@hanken.fi

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Stereotypes and a masculine culture keep women in the minority in technology8.5.2023 13:48:04 EEST | Press release

Attempts have been made to increase the number of women in the field of technology for decades. However, the attempts have not been successful: In Finland, only one in five technology professionals is a woman. It is often argued that women lack an innate interest in technology. However, the lack of interest is not the cause but the consequence: the technology industry is structured to be masculine.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme