Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry

Onko kuntatyöntekijälle varaa maksaa parempaa palkkaa?

Jaa

Kuntasektorin työtaistelutoimet ovat tällä sopimuskierroksella kiivaampia kuin vuosikausiin. Fysioterapeutit ovat työtaisteluissa mukana, koska palkka on kuntasektorin korkeakoulutetuista sote-ammattilaisista heikoin. Kuntasektorin yli 400 000 palkansaajasta reilu 3 600 on fysioterapeutteja.

Fysioterapeutin keskipalkka on 2 727 euroa kuukaudessa (tilastovuosi 2020). Se on 254 € vähemmän kuin kuntatyöntekijöillä keskimäärin. Fysioterapeuttien palkkakehitys on 2010-luvulla riittänyt juuri ja juuri ostovoiman säilyttämiseen. Olemme palkkakuopan pohjalla ja vaarassa upota yhä syvemmälle.

Yleiskorotus ilman palkkaohjelmaa ei nyt riitä

Työehtosopimusneuvotteluissa sovitaan palkkoihin tehtävistä yleiskorotuksista. Yleiskorotuksen tarkoitus on tasata inflaation vaikutusta, eli säilyttää palkansaajan ostovoima elinkustannusten noustessa. Suomen pankki on arvioinut inflaation olevan 4-5 % vuonna 2022 ja 2-3 % vuonna 2023.  

Ensimmäisessä sovitteluesityksessään valtakunnansovittelija ehdotti 1,0 % yleiskorotusta vuodelle 2022 ja 0,6 % korotusta vuodelle 2023. Tämä olisi tarkoittanut palkansaajan ostovoiman merkittävää heikentymistä. Palkkatason korjaamista sovitteluesitys ei sisältänyt lainkaan.

Fysioterapeuttien heikon palkkatason korjaaminen vaatii palkkaohjelman, jolla palkkaa korotetaan vuosittain sovitulla prosenttimäärällä. Esimerkiksi viiden vuoden ja neljän prosentin palkkaohjelma nostaisi fysioterapeutin palkkaa yli 600 eurolla.

Julkinen talous ei ole nollasummapeliä - se on arvovalintoja

Jos palkkaohjelma ulotettaisiin koko kuntasektorille, lisäisi se henkilöstömenoja arviolta miljardilla eurolla vuodessa viiden vuoden ajan. Työnantajan mielestä palkankorotuksiin ei ole varaa ja ne vaatisivat verojen nostamista. Julkinen talous ei kuitenkaan ole nollasummapeliä, se on arvovalintoja, joita tekevät poliitikot.

Kunnat ja valtio tarvitsevat yhteiskunnan pyörittämiseen noin 100 miljardia euroa vuodessa. Koko kuntasektorin palkkavinouman korjaaminen vaatisi, että yksi prosentti julkisista varoista ohjataan uudelleen.  

Arvovalintoja. Siitä poliitikoille maksetaan.

»  Katso täältä laajempi selvitys

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry
Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry
Rautatieläisenkatu 6 B
00520 Helsinki

Suomen Fysioterapeutit - Finland Fysioterapeuter ry on fysioterapeuttien ja fysioterapeuttiopiskelijoiden ammattiliitto. Suomen Fysioterapeutit muodostaa yhdessä Suomen Toimintaterapeuttiliiton kanssa Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n, joka on korkeakoulutettujen ammattiryhmien etua ajavan keskusjärjestö Akavan jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry

Fysioterapeutti ei tee hoitotyötä22.3.2022 13:36:57 EET | Tiedote

Suomessa on pulaa hoitotyön tekijöistä. Kuntasektorilla 22 % lähihoitajista ja 16 % sairaanhoitajista jää eläkkeelle seuraavan 10 vuoden aikana (1). Työeläkevakuuttaja Kevan arvion mukaan hoitotyöntekijöiden vaje on jo tällä hetkellä lähes 9 000 henkilöä (2). Tilanne ei tule helpottamaan lähivuosina (2). Yksityisellä sektorilla tilanne ei ole kuntasektoria parempi. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimimisen toistensa tehtävissä koulutuksensa, kokemuksensa ja ammattitaitonsa mukaisesti, kun se on perusteltua työjärjestelyjen ja terveyspalvelujen tuottamisen kannalta (3). Useat työnantajat ovat pyrkineet paikkaamaan hoitotyön henkilöstövajetta käyttämällä fysioterapeutteja hoitotyöhön. Suomen Fysioterapeutit ry ei hyväksy hoitotyön teettämistä fysioterapeuteilla työnantajan yksipuolisella määräyksellä. Fysioterapeutti on korkeakoulutettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka ydinosaamista ovat liikkumisen ja toimintakyvyn arviointi, kuntoutus ja te

Kela-korvausten poistaminen uhkaa romuttaa toimivan järjestelmän25.2.2022 14:13:26 EET | Tiedote

Pääministeri Sanna Marinin hallitus aikoo lopettaa fysioterapian Kela-korvaukset. Kevään 2020 kehysriihessä sovitusta leikkauslinjasta pidetään kiinni, vaikka monikanavarahoituksen purkamista selvittänyt parlamentaarinen työryhmä nimenomaan suositteli, että korvausjärjestelmää voidaan uudistaa vasta sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa. Suomen Fysioterapeutit ry pitää hallituksen päätöstä lyhytnäköisenä, kansanterveydellisesti haitallisena ja fysioterapeuttien kannalta erityisen haitallisena.

Lasten Fysioterapia ry:n kannanotto: Toistaako Kela vuoden 2018 vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksen katastrofin?11.2.2022 14:29:13 EET | Tiedote

Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tarjouskilpailu on julkaistu ja tarjoukset annetaan 27.4.2022 mennessä. Lasten Fysioterapia ry:n huoli kohdistuu siihen, ettei kilpailutuksessa huomioida lasten erityistä asemaa kuntoutuksen asiakkaina, jolloin he eivät tule saamaan tarvitsemaansa erityisosaamista. Kilpailutuksessa ei tule ilmi terapeuttien erityisosaaminen, joten Kela ei pysty palveluohjauksessaan erittelemään palveluntuottajia, joiden osaamisalueena lasten ja nuorten kuntoutus on.