Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Onko työnantajien tavoitteena halvan työn Suomi?

Jaa

Talousennusteita reivataan jo ylöspäin eikä suomalaisen työn kilpailukyky vaadi massiivisia heikennyksiä työehtoihin. Miksi siis työnantajat tuovat neuvottelupöytiin rajuja heikennyslistoja, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kysyi SAK:n edustajistolle pitämässään puheessa.

– Näyttää siltä, että työnantaja haluaa romuttaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan ja työehtosopimuksiin perustuvat työelämäsuhteet. Onhan tätä yritetty jo hyvän aikaa, mutta yritykset käyvät yhä röyhkeämmiksi ja läpinäkyvimmiksi.

Eloranta kummeksui työnantajien intoa irtautua molempia osapuolia huomioivasta ja kunnioittavasta työehtosopimustoiminnasta. Työelämän muutoksen hallinta nimenomaan vaatii hyvää sopimus- ja yhteistoimintaa osapuolten kesken. Tämän totesi viimeksi OECD maanantaina julkaistussa raportissaan.

– Siinä ay-järjestäytymisen ja työehtosopimustoiminnan rapautuminen nähtiin uhkana tasapainoiselle ja taloudellisesti kestävälle työelämälle.

Työllisyyden parantaminen on kaikkien etu ja SAK on sitoutunut hallituksen tavoitteisiin mm. työllisyystyöryhmien kautta. Työryhmissä joissain kysymyksissä on ollut helpompi löytää yhteinen kieli kuin toisissa. Työttömyysturvan heikennyksen suhteen SAK on ollut tiukkana.

– On hyvä muistaa, että SAK:laisen työttömän päiväraha on keskimäärin 1240 euroa kuukaudessa. Jos siitä siivuja leikataan, niin toimeentulo vaikeutuu ja samalla muiden sosiaalitukien kuten asumistuen ja toimeentulotuen käyttö lisääntyy. Se tuskin on kenenkään etujen mukaista.

SAK onkin valmistellut omaa näkemystä työttömyysturvasta, joka perustuu ihmisten kannustamiseen koulutukseen ja työllistymistä edistäviin palveluihin.

Eloranta kiinnitti huomiota yhteiskunnassa laajasti näkyvään ideologiseen vääntöön ay-liikkeen asemasta.

– Vaikka nykyinen hallitus ei hyökkää ay-liikkeen kimppuun, kuten edellinen hallitus teki, on hyvä huomata, ettei kamppailu ole kadonnut, vain rintamasuunta on vaihtunut.

Eloranta kehotti lopettaman ay-liikkeen alasajoon tähtäävät toimet ja keskittämään tarmon tuottavuuden kasvattamiseen. Hän otti esiin yritysten investoinnit, joita on helpotettu viime vuosina.

– Kustannuksia on leikattu niin verojen kuin työvoimakustannusten kautta. Myös toiminta- ja sääntely-ympäristöt ovat vakaat. Lisäksi korkotaso on historiallisen alhainen, eikä radikaalia muutosta ole näköpiirissä.

Myös inhimillisen pääoman kehittäminen pitäisi olla yritysten mielissä, sillä vain kouluttamalla saadaan investoinneista paras hyöty irti.

– Tässä on ilmainen tuottavuusvinkki elinkeinoelämälle – kouluttakaa koko henkilöstöänne ja satsatkaa työntekijälähtöiseen innovaatiotoimintaan. Se tuottaa paljon enemmän tulosta viivan alle kuin työntekijöiden kiusaaminen työehtojen leikkauksilla ja heidän edustajiensa toimintaedellytysten romuttamisella.

Jarkko Elorannan haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Marjo Pihlajaniemi P. 0400969633

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n selvitys: Ilmastotoimet vaikuttavat työllisyyteen ja osaamistarpeeseen, mutta vaikutusten laajuus on edelleen hämärän peitossa2.1.2020 08:30:00 EETTiedote

SAK:n tuoreen selvityksen perusteella ilmastonmuutos ja sen hillintä tuskin tulevat vähentämään työn kokonaismäärää, mikäli ilmastotoimet pannaan toimeen hallitusti. Tiukentuvat päästövähennystavoitteet aiheuttavat kuitenkin monilla aloilla huolta kilpailukyvyn ja työpaikkojen säilymisestä. Työn siirtyminen toimialojen välillä ja sisällä työtehtävästä toiseen lisää tarvetta työntekijöiden osaamisen päivittämiseen.

Arbetsgivarnas ideologiska förhållningssätt gör avtalsrörelsen stelare9.12.2019 14:12:12 EETTiedote

Arbetsgivarna har krävt att man inte ska blanda politik i avtalsrörelsen på arbetsmarknaden, men under de pågående förhandlingarna har arbetsgivarna själva drivit politiska krav när de till exempel har strävat efter att begränsa strejkrätten och avskaffa systemet där arbetsgivarna bär upp fackföreningsavgiften. Det finländska avtalssamhället riskerar att bli överkört av de ideologiska målsättningarna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme