Suomen Monikkoperheet ry

Onnellisen kaksosuuden reseptiä etsitään tiedewebinaarissa Kaksosten päivänä

Jaa

Ainutlaatuinen kaksosaiheinen seminaari toteutetaan etäyhteyksin Kaksosten päivänä 2.2.2021. Onnellisen kaksosuuden resepti? - Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus -webinaarin puhujina ovat muun muassa LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio ja FT, lehtori Kristiina Heinonen. Tapahtuman juontaa toimittaja Maarit Tastula.

Webinaarissa pureudutaan ajankohtaisiin kaksosia ja muita monikkosisaruksia koskeviin aiheisiin.

-Uusia epäidenttisten kaksosten synnyttämiseen liittyviä geenejä on löytynyt. Samalla identtisten kaksosten kohdunaikainen kehitys ja kasvu näyttää jättävän elinaikaisen jäljen perimään. Tämä niin sanottu epigeneettinen profiili erottaa heidät epäidenttisistä kaksosista ja 'yksösistä', paljastaa LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio puheenvuoronsa sisällöstä.

FT, lehtori Kristiina Heinonen puhuu puolestaan siitä, millaisia kokemuksia monikkoperheenä olemisesta on tutkimustiedon valossa.

-Tuoko monikkovanhemmuus mukanaan erityispiirteitä, joita perheen terveyden edistämisessä on huomioitava? Esityksessä tarkastellaan kaksosten vanhemmuutta eri näkökulmista - vanhempien, äitiyden, isyyden ja sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöiden.  Näkökulma on terveyttä edistävä ja yhteisöllinen, Heinonen kuvailee.

Suomen Monikkoperheet ry:n järjestämä webinaari on maksuton ja ilmoittautuminen siihen tapahtuu 28.1.2021 mennessä seuraavan linkin kautta: https://my.surveypal.com/Ilmoittautuminen-Onnellisen-kaksosuuden-resepti--webinaariin-2.2.2021


Webinaarin ohjelma:

2.2.2021 Onnellisen kaksosuuden resepti? - Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus

Webinaarin juontaa toimittaja Maarit Tastula

 

Klo 12.50-13.00
Kirjautuminen sisään webinaariin

Klo 13.00-13.05
Seminaarin avaus
Toimittaja Maarit Tastula ja Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula

Klo 13.05-13.25
Kaksosuuden genetiikasta ja epigenetiikasta
LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio

Vaikka kaksosuus kulkee usein suvussa, sen biologinen peruste on ollut pitkään huonosti tunnettu. Nyt on tunnistettu kaksosuuteen liittyviä geenimuotoja. Samalla on selvitetty, että geneettisesti identtisten kaksosten muodostuminen jättää epigeneettisen jäljen kasvun ja kehityksen jälkeenkin.

Klo 13.30-13.50
Arki kun kuperkeikan heitti, perheen ympäröi onnen seitti - kuulumisia kaksosten vanhemmuudesta
FT, lehtori Kristiina Heinonen

Millaisia kokemuksia monikkoperheenä olemisesta on tutkimustiedon valossa? Tuoko monikkovanhemmuus mukanaan erityispiirteitä, joita perheen terveyden edistämisessä on huomioitava? Esityksessä tarkastellaan kaksosten vanhemmuutta eri näkökulmista - vanhempien, äitiyden, isyyden ja sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöiden.  Näkökulma on terveyttä edistävä ja yhteisöllinen.

Klo 13.55-14.15
Minä haluan olla maailman ainoa minä - Yksilökokemuksen tärkeys monikkosisaruudessa
KM Tiina Jalava

Monikkosisaruus on yksilön elämään kokonaisvaltaisesti vaikuttava asia, jolla on monitahoisia vaikutuksia. Suhdetta kuvaa ristiriitaisuus suhteessa itseen, toiseen ja yhteisöön. Vanhemmilla, muilla oheiskasvattajilla, yhteisöllä ja ympäristöllä on merkittävä rooli siinä, millaiseksi monikkosisaruksen yksilökokemus lopulta muodostuu. Jatkuva viesti samankaltaisuudesta yhteisön ja yhteiskunnan luodessa käsityksiä ja malleja siitä, miten monikkosisaruuden pitäisi todentua yksilön kokemusmaailmassa, voivat luoda ongelman, joka kaikkien olisi hyvä tiedostaa.

Klo 14.20-14.35
Kaksosuus on myös erilaisuutta
Kommenttipuheenvuoro YTL Seppo Aho

Kaksosraskaus on aina jonkinasteinen lääketieteellinen riskitekijä äidille ja lapsille. Mutta riskit eivät pääty synnytykseen. Ne voivat jatkua kaksosten osalta psykososiaalisina riskitekijöinä ja rajoitteina pitkään, jos niitä ei tunnisteta ja tiedosteta.

Klo 14.35-15.00
Keskustelua ja kysymyksiä Maarit Tastulan ohjaamana


Kaksosten päivä näkyy myös somessa

Kaksosten päivä on Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraama juhlapäivä, jota vietetään nyt kahdettatoista kertaa. Vuonna 2021 päivää juhlitaan tiedewebinaarin lisäksi erityisesti sosiaalisessa mediassa. Suomen Monikkoperheet ry:n keskeiset tiedotuskanavat päivään liittyen ovat Facebook-sivut Valtakunnallinen Kaksosten päivä ja Suomen Monikkoperheet ry sekä Instagram-tili Monikkoperheet ja Twitter-tili Suomen Monikkoperheet ry. Kaksosten päivään liittyvissä postauksissa on suositeltavaa käyttää hashtagia #kaksostenpäivä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.monikkoperheet.fi

Suomen Monikkoperheet ry

Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 17 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.

Monikkoperheet

Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 600-700 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Monikkoperheet ry

Monikkoperheet: Kaksosten vanhempien oikeutta pitää samaan aikaan perhevapaita korjattava lausuntokierroksella18.2.2021 10:24:54 EET | Tiedote

Hallitus on antanut esitysluonnoksensa perhevapaauudistukseksi. Uudistuksen tarkoituksena on mm. se, että hoitovastuu jakautuu entistä tasaisemmin ja että se kohtelee tasapuolisesti kaikkia, myös monimuotoisia perheitä. Kaksosten, kolmosten ja nelosten perheitä edustava Suomen Monikkoperheet ry muistuttaa, että myös monikkoisiä / monikkoperheen toisia vanhempia tulee kannustaa hoitovastuuseen.

Kaksosten päivän pulkkamäet vaihtuvat tiedewebinaariin26.1.2021 15:06:41 EET | Tiedote

Kaksosten päivänä 2.2. monikkoperheyhdistykset ovat perinteisesti järjestäneet perhetapahtumia. Tänä vuonna ne vaihtuvat Suomen Monikkoperheet ry:n järjestämään Onnellisen kaksosuuden resepti? - Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus -webinaariin. Puhujina toimivat muun muassa LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio ja FT, lehtori Kristiina Heinonen. Tapahtuman juontaa toimittaja Maarit Tastula.

Kaksosten päivänä 2.2. muistutetaan kaksosten yksilöllisyydestä21.1.2020 17:50:41 EET | Tiedote

Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamaa Kaksosten päivää vietetään 2. helmikuuta. Tänä vuonna monikkoperheiden asialla oleva järjestö täyttää 25 vuotta. Kaksosten päivää juhlitaan teemalla Kohtaa kaksonen yksilönä. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos-, kolmos- tai nelossisarustaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme