Oulun yliopisto

Opettajapula näköpiirissä Kainuussa ja Ylä-Savossa – helpotusta muuntokoulutuksista ja opetusteknologiasta

Jaa

Kelpoisen opetushenkilöstön saatavuus on heikentynyt Kainuussa ja Ylä-Savossa 2010-luvun loppupuolella, ja kielteinen kehitys tulee todennäköisesti jatkumaan. Opetusalan henkilöstöstä puolet eläköityy 2020-luvun aikana, eikä kelpoisia opetusalan työntekijöitä ole enää juurikaan työttöminä. Oppilasmäärien lasku ensi vuosikymmenellä aiheuttaa vain pienen opettajatarpeen vähenemisen.

Opettajien saatavuutta Kainuussa ja Ylä-Savossa ovat selvittäneet Oulun yliopisto ja Kajaanin kaupunki yhteistyössä. Osapuolten edustajista koottu ohjausryhmä laati myös laajan listan suosituksia siitä, miten alueiden opettajapulaa voitaisiin helpottaa ja ehkäistä ennalta.

Suositusten mukaan on selvitettävä, millaista koulutustarjontaa Kajaanin alueelle voidaan tuoda opettajankoulutuksen monimuotoisia ratkaisuja ja opetusteknologiaa hyödyntäen. Myös ulkopuolisen täydentävän rahoituksen saatavuus selvitetään.

”Olemme sitoutuneet digitalisaation edistämiseen toiminnassamme. Modernit koulutusratkaisut auttavat vastaamaan yliopiston laajan vaikutusalueen osaamistarpeisiin”, Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä toteaa.

Kunnissa tulisi myös edistää opiskelijoiden mahdollisuuksia suorittaa opintoihin kuuluva harjoittelu. Kouluja kannustetaan esittämään kehitysprojekti- ja päättötyöehdotuksia opiskelijoille. Lukioille ehdotetaan Oulun yliopiston kasvatusalan ns. kurkistusopintojen sisällyttämistä niiden korkeakouluyhteistyöhön.

Oulun yliopistossa aloitetaan kasvatustieteiden tiedekunnan opiskelijoille suunnattu rekrytointi, jonka tavoitteena on luoda opiskelijoihin pysyvät rekrytointiviestinnän kanavat. Maaliskuussa Oulun yliopistossa järjestettiin rekrytointitapahtuma, jossa esiteltiin Kainuun ja Ylä-Savon koulujen tarjoamia työmahdollisuuksia.

Uusi lainsäädäntö velvoittaa kuntia rekrytoimaan aiempaa enemmän varhaiskasvatuksen opettajia. Tähän tarpeeseen vastataan muuntokoulutushankkeilla.

”On tärkeää, että Oulun yliopisto on lähtenyt yhteistyöhön kanssamme kelpoisten opettajien saatavuuden edistämiseksi. Selvitys luo perustaa opettajien saatavuushaasteen ratkaisemiselle ja tarjoaa näkökulmaa uudenlaisten monimuotoisten opettajankoulutusmallien kehittämiseksi. Tällä on merkitystä, jos haluamme turvata koulutuksen tasa-arvon toteutumisen maassamme myös tulevaisuudessa”, Kajaanin kaupungin sivistysjohtaja Mikko Saari sanoo.

Selvityksen Kainuun ja Ylä-Savon pätevän opetushenkilöstön saatavuudesta 2020-luvulla toteuttivat Oulun yliopisto ja Kajaanin kaupunki. Selvityksen ohjausryhmän puheenjohtajana toimi Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä ja sen jäseninä olivat yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan, Oulun yliopiston Kajaanin yliopistokeskuksen ja Kajaanin kaupungin edustajat. Selvityshenkilönä toimi Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläinen.

Selvityksen tilastoaineisto perustuu Tilastokeskuksen, Kuntien Eläkevakuutuksen ja TE-toimistojen tietoihin sekä kuntien rekrytointitietoihin ja kuntien oppilasennusteisiin. Haastattelut ja kyselyt tehtiin Kajaanin ja Iisalmen sivistystoimien johdolle, Oulun yliopiston koulutusjohdolle ja kasvatustieteiden tiedekunnan johdolle, Kokkolan yliopistokeskuksen johdolle sekä OAJ Kainuulle. Eri yliopistojen aikuis- ja täydennyskoulutuksesta teki selvityksen Kajaanissa toimiva aikuis- ja täydennyskoulutuspalveluja tarjoava AIKOPA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä, Oulun yliopisto, p. 0294 484981, helka-liisa.hentila@oulu.fi
Sivistysjohtaja Mikko Saari, Kajaanin kaupunki, p. 044 7100235, mikko.saari@kajaani.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Eija Tanskanen Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi13.9.2019 09:13:00 EESTTiedote

Oulun yliopistoon kuuluvan Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi on valittu avaruusfysiikan professori, FT Eija Tanskanen. Tehtävään oli 10 hakijaa. Eija Tanskasella on monipuolinen ja kattava kokemus yksikön toiminnan keskeisiltä sekä niihin läheisesti liittyviltä aloilta. Tanskasen tämän hetken tutkimusaiheisiin kuuluvat magneettisen ympäristön häiriöt ja niiden syntymekanismit mukaan lukien revontulialimyrskyt ja Aurinko–Maa-vuorovaikutus.

Oulun korkeakoulujen yhteinen innovaatiokeskus panostaa yritysyhteistyöhön3.9.2019 10:11:50 EESTTiedote

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat perustaneet yhteisen innovaatiokeskuksen, jonka tarkoituksena on auttaa elinkeinoelämää käyttämään tutkimusta innovaatioiden ja tuotteiden kehittämiseen. Innovaatiokeskus auttaa myös tutkijoita jalostamaan tutkimustuloksia eteenpäin sekä tukee ja valmentaa yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita. Innovaatiokeskuksen avajaisia Linnanmaan kampuksella vietetään torstaina 5.9.2019.

Oulun yliopistossa opinnot aloitetaan löytämällä elämälle suunta2.9.2019 10:09:31 EESTTiedote

Mitä haluat tehdä tulevaisuudellasi? Tänä syksynä Oulun yliopistolla kaikki uudet opiskelijat kysyvät tätä itseltään ja saavat keinoja löytää kysymykseen mielekkäitä ja palkitsevia vastauksia. Oulun yliopiston uudet opiskelijat aloittavat opintonsa elämänsuunnittelulla, mikä toivottavasti helpottaa myös opintojen suunnittelua ja siten vähentää opiskeluun liittyvää stressiä. Nykyään ihmisillä on lähes rajattomasti mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja tämän arvellaan olevan syynä nuorten aikuisten yleistyviin eksistentiaalisiin kriiseihin ja opintojen kuormittavuuteen. Oulun yliopistossa pyritään vastaamaan tähän haasteeseen heti opintojen alusta lähtien.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme