Aluehallintovirasto

Opiskelija käytti sahaa ilman suojia: opettajalle sakkorangaistus työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi koulutuskuntayhtymän opettajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 2.7.2021.

Tuomio liittyy 30.10.2018 Espoossa sattuneeseen tapaturmaan, jossa maahanmuuttajille tarkoitetun kalusteasentajakurssin opiskelija loukkasi kätensä pöytä- ja jiirisahan terään ollessaan työstämässä puupalaa. Opettaja ei ollut opiskelijan kanssa samassa työtilassa tapaturman sattuessa.

Opettaja oli tapaturmapäivänä ohjeistanut opiskelijoille työtehtävän, joka oli hänen mukaansa edellyttänyt eräiden koneen suojausten poistamista. Opettaja oli kertonut, että normaalisti suojalaitteita ei saa poistaa, mutta kyseistä työtehtävää ei ollut mahdollista tehdä suojien ollessa paikallaan. Opettaja oli poistanut suojaukset ja neuvonut noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Tehtävänanto oli annettu ainakin yksinkertaisella suomen kielellä ja mahdollisesti osittain englanniksi. Kurssi oli tapaturmahetkellä kestänyt muutaman viikon, opiskelijoiden aikaisempi työkokemus oli vaihdellut ja heidän suomenkielentaitonsa oli ollut varsin heikko. Loukkaantunut opiskelija ei osannut englantia.

Opettaja kiisti syytteen. Hänen mukaansa pöytä- ja jiirisaha oli ollut sopiva ja turvallinen kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin. Opettajan mukaan hän oli huolehtinut valvonnalla ja opastuksella siitä, että työtä tehdään turvallisesti, sekä opastanut opiskelijoille turvalliset työskentelytavat huomioiden valmistajan ohjeet.

Käräjäoikeus katsoi, että opiskelija oli voinut jäädä ymmärrykseen, että hän voi jatkaa harjoitustehtäväänsä tauon jälkeen ilman opettajan läsnäoloa. Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että käyttöohjeet olivat edellyttäneet, että erityisesti toinen irrotetuista suojuksista, yläsuojus, on aina kiinnitettynä. Käräjäoikeuden mukaan työturvallisuusmääräyksiä ei voi tulkita siten, että työvälineestä voidaan poistaa kokonaan sen käyttöohjeiden mukaiset turvalaitteet ja pyrkimällä tämän jälkeen varmistamaan turvallisuus muilla tavoin.

Työvälinettä käytettävä valmistajan ohjeiden mukaisesti

Käräjäoikeus katsoi, että mikäli työtä ei voida lainkaan suorittaa työkoneen käyttöohjeissa edellytetyillä suojuksilla, työkonetta ei voida katsoa tarkoitetun kyseiseen työhön eikä pitää siihen sopivana. Opetuksessa ei voitu käyttää kyseiseen työhön tai työolosuhteisiin soveltumatonta ja vaarallista työkonetta riippumatta siitä, miten varsinaisissa kalusteasentajan työtehtävissä mahdollisesti toimitaan.

Valittu työkone ei ollut kyseiseen työvaiheeseen sopiva ja turvallinen työväline. Se oli vaarallinen koneella työskenteleville, koska siitä oli irrotettu kaksi suojusta ja sitä oli käytetty ilman asianmukaisia suojaimia vastoin valmistajan ohjeita. Käräjäoikeus katsoi opettajan menettelyllään laiminlyöneen huolimattomuudesta velvollisuutensa huolehtia oppilaidensa turvallisuudesta ja terveydestä työssä erityisesti kiinnittäen huomiota näiden henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.

Työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta edellyttää, että työnantajan on huolehdittava, että työvälineen käytössä otetaan huomioon valmistajan käyttöohjeet. Työvälineen käyttäminen käyttöohjeiden vastaisesti lisää tapaturman riskiä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 2.7.2021, asianro R 20/3479

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi, 050 380 7369, reeta.holmi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Närkontakter begränsas i Egentliga Finland som har återgått till samhällsspridningsfasen3.8.2021 19:12:27 EEST | Tiedote

Covid-19-smittorna ökar åter kraftigt i Egentliga Finland och landskapet är tillbaka i epidemins samhällsspridningsfas. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har på basis av den regionala coronasamordningsgruppens bedömning fattat beslut om sammankomstbegränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt 58 § och 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet är i kraft i kommunernas områden i Egentliga Finland under perioden 4 - 31.8.2021.

Takaisin leviämisvaiheeseen siirtyneessä Varsinais-Suomessa rajoitetaan lähikontakteja3.8.2021 19:04:51 EEST | Tiedote

Koronavirustartunnat ovat uudelleen jyrkässä nousussa Varsinais-Suomessa ja maakunta on siirtynyt takaisin epidemian leviämisvaiheeseen. Alueen koronakoordinaatioryhmän arvioon perustuen Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen tartuntatautilain (TTL) pykälien 58 § ja 58 d mukaisista kokoontumisrajoituksista yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille. Päätös on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella 4.-31.8.2021 välisenä aikana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme