Oppimateriaalista apua tieto- ja viestintäteknologian opetukseen

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa kehitetty digitaalinen oppimateriaali, Linkki, on suunnattu ensisijaisesti peruskoulun 7.–9. vuosiluokille tieto- ja viestintäteknologian opetukseen. Linkki soveltuu sekä tuntikohtaiseksi oppimateriaaliksi, mutta myös oppilaan omatoimisen opiskelun tueksi.
Oppimateriaali keventää opettajan työkuormaa
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 tieto- ja viestintätekniikan asemaa vahvistettiin. Selvitysten mukaan TVT:n opettajat joutuvat kuitenkin tekemään paljon omaa oppimateriaalia, koska laadukkaita yhtenäisiä oppimateriaaleja ei ole ollut juurikaan olemassa.
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa yliopistonopettaja Antti Ekonoja oli aikanaan osana väitöstyötään työstänyt digitaalista opetusmateriaalia tieto- ja viestintätekniikan opetukseen. Vuonna 2012 kehitetty materiaali oli kuitenkin vuosien mittaan osiltaan vanhentunut.
Syksyllä 2018 materiaalia ryhdyttiin päivittämään ja kehittämään osana opiskelijaprojektia. Yhdessä koulutusteknologian maisteriopiskelijoiden kanssa monipuolisen oppimateriaalin kehitystyö saatiin päätökseen loppuvuodesta 2019.
– Linkillä haluttiin tukea TVT:n opetusta, opettajia ja oppilaita kouluissa tarjoamalla heille ilmaiseksi digitaalinen oppimateriaali opetuksen ja oppimisen tueksi, kehitysprojektia ohjannut Ekonoja kertoo.
Lopputuloksena syntyi laadukas digitaalinen oppimateriaali, jonka uskotaan hyödyttävän opettajia ja opiskelijoita etenkin perusopetuksen yläluokilla. Materiaalia löytyy sekä opinnoissa ja työelämässä tarvittavien perusohjelmien hallintaan kuin myös verkkosivujen rakentamiseen ja ohjelmointiin. Oppisisältöjä löytyy lisäksi kuvien ja videoiden editoimiseen ja tuottamiseen.
Kehittämistyötä opiskelijaprojektin voimin
Ekonoja antaa kiitoksensa materiaalia tuottaneelle tiimille. Osaavien ja motivoituneiden opiskelijoiden kanssa materiaalin työstäminen oli Ekonojan mukaan antoisaa.
– Tekijäryhmässä oli monipuolista osaamista. Oppikirjoja tehnyt Pirita Perälä toi kokemusta kustannettujen oppimateriaalien tekemisen maailmasta, Karoliina Sormunen toi projektiin ohjelmointitietämystä ja Janne Torvikosken audiopuolen osaaminen oli arvokasta esimerkiksi videoita tehtäessä, Ekonoja kiittelee.
Materiaaliin saatiin tuotua monipuolisesti interaktiivisuutta, joka on tärkeää nykypäivän laadukkaissa oppimateriaaleissa. Esimerkiksi ohjelmointiin liittyvissä interaktiivisissa harjoitustehtävissä hyödynnettiin Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnassa kehitettyä TIM-oppimisympäristöä.
– Pedagogisesti laadukasta suomenkielistä verkko-oppimateriaalia on ollut vaikea löytää. Toteutimme käytännönläheisen paketin, jonka toivomme helpottavan opettajan työtä, Torvikoski kertoo kehittämistyön tuloksista.
– Päällimmäisenä fiiliksenä oppimateriaalin valmistuessa on, että koulutusteknologian maisteriopiskelijamme saivat aikaan laadukkaan materiaalin, jonka syntymistä oli ilo olla tukemassa. Toivon, että opettajat ja oppilaat ympäri Suomen löytävät runsain joukoin oppimateriaalin käyttäjiksi, Ekonoja summaa.
Materiaali on jaossa CC-lisenssillä. Tarkempaa tietoa oppimateriaalin tekijöistä ja käyttöoikeuksista löytyy Linkin Tekijät-sivulta.
Lisätietoja:
Oppimateriaali Linkki: http://kirjat.it.jyu.fi/linkki/
Yliopistonopettaja Antti Ekonoja, antti.j.ekonoja@jyu.fi
Informaatioteknologin tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme