HUS

Optikkovastaanottojen avulla lyhennetään kaihileikkausjonoja

Jaa

HUSin kaihiyksikössä on otettu käyttöön optikkovastaanotot osaksi lääkärin esitutkimuskäyntiä. Uuden mallin myötä voidaan tehdä vuodessa 1 500 kaihileikkausta enemmän.

Väestön ikääntyminen ja sen myötä kasvava potilasmäärä sekä koronavuodet ovat johtaneet kaihileikkausjonojen pidentymiseen. HUSin kaihiyksikössä on otettu käyttöön optikkovastaanotot, joiden avulla leikkaustoimintaan liittyviä prosesseja on onnistuttu tehostamaan merkittävästi. Lääkärin työparina toimivat optikot osallistuvat potilaan esitutkimuskäyntien tekemiseen. Aiemmin lääkäri teki ne yksin.

“Esitutkimuskäyntien tehokkuus suhteessa lääkärin panokseen on lähes kaksinkertaistunut muutamassa kuukaudessa. Uuden mallin myötä kaihileikkaustoimintamme on lisääntynyt merkittävästi, kun lääkäriresursseja on voitu kohdistaa sinne, missä niitä kriittisimmin tarvitaan. Vuonna 2022 teimme yksikössämme noin 4 800 kaihileikkausta. Nyt olemme pystyneet ottamaan neljännen leikkaussalin käyttöömme, mikä tarkoittaa noin 1 500 kaihileikkausta lisää vuodessa”, apulaisylilääkäri Risto Nieminen kertoo.

Potilaat tyytyväisiä uudistukseen

Kaihiyksikön poliklinikalla potilaan odotusaika on lyhentynyt, kun lääkäri-optikko-vastaanotolle pääsee nopeammin. Tyytyväisyys näkyy NPS-suositteluindeksissä, joka on kaihiyksikössä yli 80. Tavoiteluku HUSissa on 70.

“Uudistuksella parannetaan myös potilaan ja lääkärin kohtaamista. Potilas tapaa leikkaavan lääkärin jo poliklinikkakäynnillä. Potilaan on mukavampi tulla leikkaukseen, kun tuttu lääkäri on vastassa”, osastonhoitaja Satu Rantahakala sanoo.

Tavoitteena on ottaa toimiva malli kokeiluun myös muissa silmätautien yksiköissä. Uudistuksella valmistaudutaan rakenteilla olevaan Tammisairaalaan, jossa silmätautien leikkaustoiminta tulee kasvamaan entisestään. Vuonna 2025 avautuva sairaala yhdistää kaikki HUSin Helsingin alueen silmätautien yksiköt saman katon alle.

Lisätietoja medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme