Oulun yliopisto

Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen

Jaa
Arktisella alueella toimivien teollisuusyritysten osaamista ja liiketoimintaa ryhdytään vahvistamaan metallien 3D-tulostamisen avulla. Menetelmällä on mahdollista avata paikalliselle metalliteollisuudelle uusia tuotteita ja markkinoita sekä saavuttaa kilpailukykyiset tuotekustannukset vähäisellä ekologisella jalanjäljellä. Neljän maan yhteishankkeessa ovat mukana Suomesta Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) –tutkimusryhmä ja Filtra Group Oy.
Kuva Oulun yliopisto
Kuva Oulun yliopisto

Tänä syksynä alkavan ”From Idea to Printing of Metal Products (I2P) -hankkeen tavoitteena on lisätä alueen metallialan yritysten tietoisuutta ja osaamista metalliosien 3D-tulostamisesta. Tarkoitus on nykyaikaistaa alueen teollisuutta, kehittää niiden kilpailukykyä, tuotannon ympäristöystävällisyyttä sekä alueen työllisyyttä. Metallien 3D-tulostus on tällä hetkellä voimakkaimmin kasvava tuotantotekniikan alue. Sen omaksuminen pohjoisten alueiden valmistavassa teollisuudessa on ollut selvästi hitaampaa kuin muualla.

Hankkeessa on mukana yhteensä kahdeksan toteuttajaa Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Lapin Liitto on myöntänyt hankkeelle runsaan miljoonan euron rahoituksen. Hankkeen koordinaattorina toimii Luulajan teknillinen yliopisto, jonne on tarkoitus hankkia myös pohjoisen alueen toinen metallien 3D-tulostin.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -ryhmällä on, käynnistyvän projektin lisäksi, kolme muuta metallien 3D-tulostukseen keskittyvää hanketta. Ryhmän toiminta perustuu tutkimukseen pohjautuvaan hyvään materiaaliosaamiseen, jota I2P -hankkeessakin hyödynnetään monipuolisesti suunnittelusta valmistukseen. FMT-ryhmällä on lisäksi käytössään pohjoisen alueen toistaiseksi ainoa tki-ympäristössä oleva metallien 3D-tulostin.

I2P –hanke on osa Kolarctic Cross Border Cooperation 2014-2020 –ohjelmaa, josta rahoitetaan EU:n ulkorajojen yli tapahtuvaa yhteistyötä. Kolarctic CBC ohjelman hallinnoinnista vastaa Lapin Liitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi, Oulun yliopisto, Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT), puh. 040 084 3050, kari.mantyjarvi@oulu.fi


Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva Oulun yliopisto
Kuva Oulun yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye