Oulun yliopisto

Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen

Jaa

Arktisella alueella toimivien teollisuusyritysten osaamista ja liiketoimintaa ryhdytään vahvistamaan metallien 3D-tulostamisen avulla. Menetelmällä on mahdollista avata paikalliselle metalliteollisuudelle uusia tuotteita ja markkinoita sekä saavuttaa kilpailukykyiset tuotekustannukset vähäisellä ekologisella jalanjäljellä. Neljän maan yhteishankkeessa ovat mukana Suomesta Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) –tutkimusryhmä ja Filtra Group Oy.

Kuva Oulun yliopisto
Kuva Oulun yliopisto

Tänä syksynä alkavan ”From Idea to Printing of Metal Products (I2P) -hankkeen tavoitteena on lisätä alueen metallialan yritysten tietoisuutta ja osaamista metalliosien 3D-tulostamisesta. Tarkoitus on nykyaikaistaa alueen teollisuutta, kehittää niiden kilpailukykyä, tuotannon ympäristöystävällisyyttä sekä alueen työllisyyttä. Metallien 3D-tulostus on tällä hetkellä voimakkaimmin kasvava tuotantotekniikan alue. Sen omaksuminen pohjoisten alueiden valmistavassa teollisuudessa on ollut selvästi hitaampaa kuin muualla.

Hankkeessa on mukana yhteensä kahdeksan toteuttajaa Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Lapin Liitto on myöntänyt hankkeelle runsaan miljoonan euron rahoituksen. Hankkeen koordinaattorina toimii Luulajan teknillinen yliopisto, jonne on tarkoitus hankkia myös pohjoisen alueen toinen metallien 3D-tulostin.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -ryhmällä on, käynnistyvän projektin lisäksi, kolme muuta metallien 3D-tulostukseen keskittyvää hanketta. Ryhmän toiminta perustuu tutkimukseen pohjautuvaan hyvään materiaaliosaamiseen, jota I2P -hankkeessakin hyödynnetään monipuolisesti suunnittelusta valmistukseen. FMT-ryhmällä on lisäksi käytössään pohjoisen alueen toistaiseksi ainoa tki-ympäristössä oleva metallien 3D-tulostin.

I2P –hanke on osa Kolarctic Cross Border Cooperation 2014-2020 –ohjelmaa, josta rahoitetaan EU:n ulkorajojen yli tapahtuvaa yhteistyötä. Kolarctic CBC ohjelman hallinnoinnista vastaa Lapin Liitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi, Oulun yliopisto, Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT), puh. 040 084 3050, kari.mantyjarvi@oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva Oulun yliopisto
Kuva Oulun yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös:Tietojärjestelmien hyödyntäminen ympäristöystävällisen käyttäytymisen edistämiseksi Persuasive Systems Design -mallin avulla10.10.2019 09:29:34 EESTTiedote

Nataliya Shevchukin väitöstutkimus käsittelee useita merkittäviä aihepiirejä: tietojärjestelmät, vakuuttavuus, suostuttelevuus, käyttäytymisen muutos sekä kestävä kehitys. Tutkimuksen avulla selvitetään tietojärjestelmien potentiaalia saada ihmiset muuttamaan käyttäytymistään ympäristöystävällisemmäksi.

Uusia ratkaisuja viranomaisten väliseen kriittiseen viestintään, turvallisuuteen ja etäyhteyksiin9.10.2019 09:28:03 EESTTiedote

Juuri alkanut sisällöltään ja kooltaan merkittävä PRIORITY-projekti tutkii, kehittää ja kokeilee viranomaisille ja etäyrityksille suunnattuja kriittisiä viestintäratkaisuja. Tärkeänä tavoitteena on täydentää nykyisiä kriittisiä puhe- ja viestipalveluja laajakaistan dataominaisuuksilla hyödyntämällä kaupallisia langattomia 4G- ja 5G-verkkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme