Oulun yliopisto

Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen

Jaa

Arktisella alueella toimivien teollisuusyritysten osaamista ja liiketoimintaa ryhdytään vahvistamaan metallien 3D-tulostamisen avulla. Menetelmällä on mahdollista avata paikalliselle metalliteollisuudelle uusia tuotteita ja markkinoita sekä saavuttaa kilpailukykyiset tuotekustannukset vähäisellä ekologisella jalanjäljellä. Neljän maan yhteishankkeessa ovat mukana Suomesta Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) –tutkimusryhmä ja Filtra Group Oy.

Kuva Oulun yliopisto
Kuva Oulun yliopisto

Tänä syksynä alkavan ”From Idea to Printing of Metal Products (I2P) -hankkeen tavoitteena on lisätä alueen metallialan yritysten tietoisuutta ja osaamista metalliosien 3D-tulostamisesta. Tarkoitus on nykyaikaistaa alueen teollisuutta, kehittää niiden kilpailukykyä, tuotannon ympäristöystävällisyyttä sekä alueen työllisyyttä. Metallien 3D-tulostus on tällä hetkellä voimakkaimmin kasvava tuotantotekniikan alue. Sen omaksuminen pohjoisten alueiden valmistavassa teollisuudessa on ollut selvästi hitaampaa kuin muualla.

Hankkeessa on mukana yhteensä kahdeksan toteuttajaa Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Lapin Liitto on myöntänyt hankkeelle runsaan miljoonan euron rahoituksen. Hankkeen koordinaattorina toimii Luulajan teknillinen yliopisto, jonne on tarkoitus hankkia myös pohjoisen alueen toinen metallien 3D-tulostin.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -ryhmällä on, käynnistyvän projektin lisäksi, kolme muuta metallien 3D-tulostukseen keskittyvää hanketta. Ryhmän toiminta perustuu tutkimukseen pohjautuvaan hyvään materiaaliosaamiseen, jota I2P -hankkeessakin hyödynnetään monipuolisesti suunnittelusta valmistukseen. FMT-ryhmällä on lisäksi käytössään pohjoisen alueen toistaiseksi ainoa tki-ympäristössä oleva metallien 3D-tulostin.

I2P –hanke on osa Kolarctic Cross Border Cooperation 2014-2020 –ohjelmaa, josta rahoitetaan EU:n ulkorajojen yli tapahtuvaa yhteistyötä. Kolarctic CBC ohjelman hallinnoinnista vastaa Lapin Liitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi, Oulun yliopisto, Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT), puh. 040 084 3050, kari.mantyjarvi@oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva Oulun yliopisto
Kuva Oulun yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Yliopiston uudessa podcastsarjassa tulevat kunniatohtorit kertovat, miten he näkevät maailman nykytilan5.6.2020 10:25:36 EESTUutinen

Kunniatohtorit tutuksi -podcastsarja alkaa toimitusjohtaja Risto Murron haastattelulla. Ensimmäistä kertaa toteutettavassa Kunniatohtorit tutuksi -podcastissa tutustutaan Oulun yliopiston tohtoripromootiossa keväällä 2021 vihittäviin kunniatohtoreihin. Keskusteluissa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita tulevien kunniatohtoreiden elämästä, saavutuksista ja yhteydestä Oulun yliopistoon.

Puolijohteisiin perustuva 3D-etäisyysmittausteknologia tulossa3.6.2020 07:07:00 EESTTiedote

Oulun yliopiston Circuits and Systems -tutkimusyksikössä (CAS) tehdyssä väitöskirjatyössään Sahba Jahromi on kehittänyt uutta sensoriteknologiaa, joka luo pohjaa pienikokoisen ja vähän tehoa kuluttavan 3D-etäisyyskameran kehittämiselle. 3D-etäisyyskameralla on runsaasti sovelluksia muun muassa liikenteessä, työkoneiden ja robottien ohjauksessa, hahmon tunnistuksessa, liikeohjauksessa, peleissä ja ylipäätään jokapaikan tietotekniikassa. Jahromi on suunnitellut, toteuttanut ja testannut vastaanotinarkkitehtuurin 3D-etäisyyskuvantamiseen. Mittaus perustuu tietyssä toimintamuodossa olevan, tarkoitusta varten suunnitellun laserdiodin tuottamien pulssien kulkuaikojen mittaamiseen.

Uusi kotimainen mittausperävaunu auttaa kehittämään raskaan liikenteen rengasturvallisuutta ja energiatehokkuutta3.6.2020 06:00:00 EESTTiedote

Oulun yliopiston auto- ja työkonetekniikan tutkimusryhmä on kehittänyt kuorma-auton perävaunuun laitteiston, jolla voidaan mitata monipuolisesti raskaan ajoneuvon renkaiden käyttäytymistä erilaisilla ajoalustoilla. Rengasvoimien vaikutusta ajodynamiikkaan koskevan tutkimustiedon avulla voidaan kehittää raskaiden ajoneuvojen rengas- ja ajoturvallisuutta sekä energiatehokkuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme