Oulun yliopistoOulun yliopisto

Oulun yliopisto vahvistaa merkittävästi kiertotaloustutkimustaan – haussa viisi huippututkijaa

Jaa

Epäorgaanisten sivuvirtojen arvoketjujen tutkimukseen ja uusien hyödyntämisteknologioiden kehittämiseen haetaan maailmanlaajuisella haulla viittä uutta huippututkijaa Oulun yliopiston InStreams-tutkimusohjelmaan.

Geopolymeeri valmistetaan sekoittamalla mineraalivillajäte aktivaattoriliuoksen kanssa
Geopolymeeri valmistetaan sekoittamalla mineraalivillajäte aktivaattoriliuoksen kanssa

Toukokuussa 2019 Suomen Akatemia julkisti 6,6 miljoonan euron rahoituspäätöksen Oulun yliopistossa tehtävän tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi, ja epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotaloustutkimus on yksi merkittävä rahoitusta saava tutkimushanke. Nelivuotisella rahoituksella tuetaan Oulun yliopiston strategiaa korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamisesta.

InStreams on monitieteinen tutkimusohjelma, jonka tavoitteena on kestävien arvoketjujen luominen ja kiertotalouden avainongelmien ennakointi. Tavoitteena on edistää tulevaisuuden puhtaita tuotantoekosysteemejä keskittymällä perustutkimukseen ja teknologian kehittämiseen arvoketjuanalyysilla.

”Pääidea on yhdistää korkeatasoinen materiaalitutkimus arvoketjujen vastuulliseen kehittämiseen ja tuotteistamiseen kiertotalouden ekosysteemeissä. Materiaalitutkimus perustuu jo nyt vahvaan prosessitekniikan ja luonnontieteiden osaamiseen - olennaista on eri toimijoiden ja tiedekuntien poikkitieteellinen yhteistyö”, linjaa tutkimusohjelman johtaja, professori Harri Haapasalo

Oulussa näiden haasteiden parissa työskentelee jo nyt yli 25 eri tieteenalojen professoria ja johtavaa tutkijaa tutkimusryhmineen. ”Viiden uuden professuurin kautta haluamme täydentää ja vahvistaa jo olemassa olevaa asiantuntemusta ja osaamista”, jatkaa professori Haapasalo.

Ouluun yksi maailman suurimmista kiertotalouden tutkimuskeskittymistä, InStreams Hub

InStreams-ohjelman myötä Oulun yliopiston kiertotaloustutkimus vahvistuu merkittävästi. ”Meillä on jo nyt huippuosaamista kiertotalouden materiaalitutkimuksesta. Kun kaikki kiertotalouden osaaminen kootaan yhteen, olemme aikaisempaakin vahvempi toimija tällä alueella. Vastaavia kiertotalouden osaamiskeskittymiä ei löydy montaa koko maailmasta.” kertoo keskittymää vetämään tuleva professori Mirja Illikainen, jonka tutkimusryhmä tekee kiertotalouden materiaalitutkimusta erityisesti sementtiä korvaavien sideaineiden kehittämiseksi.

Kiertotalouden periaatteiden mukaan teollisuuden sivuvirrat, kuten kuonat ja tuhkat, eivät ole pelkästään välttämätön paha, jätettä, vaan arvokkaita raaka-aineita, joiden avulla säästetään uusiutumattomia luonnonvaroja. Kiertotalouden tutkimuksen päätehtävänä on ratkoa kiertotalouteen liittyviä haasteita ja löytää sivuvirroille uusia käyttökohteita. Nyt perustettava kiertotalouskeskittymä, InStreams Hub, tulee vauhdittamaan uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytymistä ja helpottamaan yritysyhteistyötä. 

”Kiertotaloudesta ja kierrätysmateriaaleista on yritysten mahdollista saada myös merkittävää kilpailuetua. Tutkimuksen vaikuttavuuden kasvattaminen ja tieteellisen tutkimuksen vieminen käytäntöön on Oulun yliopistolle tärkeää”, jatkaa professori Illikainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Professori Harri Haapasalo, Tuotantotalous, Oulun yliopisto, p. +358405182275
- Professori Mirja Illikainen, Kuitu- ja partikkelitekniikka, Oulun yliopisto, p. +358405885904
- Viestintäasiantuntija, Kuitu- ja partikkelitekniikka, Oulun yliopisto, Heini Tuorila, p. +358407096512

Kuvat

Geopolymeeri valmistetaan sekoittamalla mineraalivillajäte aktivaattoriliuoksen kanssa
Geopolymeeri valmistetaan sekoittamalla mineraalivillajäte aktivaattoriliuoksen kanssa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös:Tietojärjestelmien hyödyntäminen ympäristöystävällisen käyttäytymisen edistämiseksi Persuasive Systems Design -mallin avulla10.10.2019 09:29:34 EESTTiedote

Nataliya Shevchukin väitöstutkimus käsittelee useita merkittäviä aihepiirejä: tietojärjestelmät, vakuuttavuus, suostuttelevuus, käyttäytymisen muutos sekä kestävä kehitys. Tutkimuksen avulla selvitetään tietojärjestelmien potentiaalia saada ihmiset muuttamaan käyttäytymistään ympäristöystävällisemmäksi.

Uusia ratkaisuja viranomaisten väliseen kriittiseen viestintään, turvallisuuteen ja etäyhteyksiin9.10.2019 09:28:03 EESTTiedote

Juuri alkanut sisällöltään ja kooltaan merkittävä PRIORITY-projekti tutkii, kehittää ja kokeilee viranomaisille ja etäyrityksille suunnattuja kriittisiä viestintäratkaisuja. Tärkeänä tavoitteena on täydentää nykyisiä kriittisiä puhe- ja viestipalveluja laajakaistan dataominaisuuksilla hyödyntämällä kaupallisia langattomia 4G- ja 5G-verkkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme