Oulun yliopisto vahvistaa merkittävästi kiertotaloustutkimustaan – haussa viisi huippututkijaa

Toukokuussa 2019 Suomen Akatemia julkisti 6,6 miljoonan euron rahoituspäätöksen Oulun yliopistossa tehtävän tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi, ja epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotaloustutkimus on yksi merkittävä rahoitusta saava tutkimushanke. Nelivuotisella rahoituksella tuetaan Oulun yliopiston strategiaa korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamisesta.
InStreams on monitieteinen tutkimusohjelma, jonka tavoitteena on kestävien arvoketjujen luominen ja kiertotalouden avainongelmien ennakointi. Tavoitteena on edistää tulevaisuuden puhtaita tuotantoekosysteemejä keskittymällä perustutkimukseen ja teknologian kehittämiseen arvoketjuanalyysilla.
”Pääidea on yhdistää korkeatasoinen materiaalitutkimus arvoketjujen vastuulliseen kehittämiseen ja tuotteistamiseen kiertotalouden ekosysteemeissä. Materiaalitutkimus perustuu jo nyt vahvaan prosessitekniikan ja luonnontieteiden osaamiseen - olennaista on eri toimijoiden ja tiedekuntien poikkitieteellinen yhteistyö”, linjaa tutkimusohjelman johtaja, professori Harri Haapasalo.
Oulussa näiden haasteiden parissa työskentelee jo nyt yli 25 eri tieteenalojen professoria ja johtavaa tutkijaa tutkimusryhmineen. ”Viiden uuden professuurin kautta haluamme täydentää ja vahvistaa jo olemassa olevaa asiantuntemusta ja osaamista”, jatkaa professori Haapasalo.
Ouluun yksi maailman suurimmista kiertotalouden tutkimuskeskittymistä, InStreams Hub
InStreams-ohjelman myötä Oulun yliopiston kiertotaloustutkimus vahvistuu merkittävästi. ”Meillä on jo nyt huippuosaamista kiertotalouden materiaalitutkimuksesta. Kun kaikki kiertotalouden osaaminen kootaan yhteen, olemme aikaisempaakin vahvempi toimija tällä alueella. Vastaavia kiertotalouden osaamiskeskittymiä ei löydy montaa koko maailmasta.” kertoo keskittymää vetämään tuleva professori Mirja Illikainen, jonka tutkimusryhmä tekee kiertotalouden materiaalitutkimusta erityisesti sementtiä korvaavien sideaineiden kehittämiseksi.
Kiertotalouden periaatteiden mukaan teollisuuden sivuvirrat, kuten kuonat ja tuhkat, eivät ole pelkästään välttämätön paha, jätettä, vaan arvokkaita raaka-aineita, joiden avulla säästetään uusiutumattomia luonnonvaroja. Kiertotalouden tutkimuksen päätehtävänä on ratkoa kiertotalouteen liittyviä haasteita ja löytää sivuvirroille uusia käyttökohteita. Nyt perustettava kiertotalouskeskittymä, InStreams Hub, tulee vauhdittamaan uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytymistä ja helpottamaan yritysyhteistyötä.
”Kiertotaloudesta ja kierrätysmateriaaleista on yritysten mahdollista saada myös merkittävää kilpailuetua. Tutkimuksen vaikuttavuuden kasvattaminen ja tieteellisen tutkimuksen vieminen käytäntöön on Oulun yliopistolle tärkeää”, jatkaa professori Illikainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
- Professori Harri Haapasalo, Tuotantotalous, Oulun yliopisto, p. +358405182275
- Professori Mirja Illikainen, Kuitu- ja partikkelitekniikka, Oulun yliopisto, p. +358405885904
- Viestintäasiantuntija, Kuitu- ja partikkelitekniikka, Oulun yliopisto, Heini Tuorila, p. +358407096512
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme