Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

OYS robottikirurgia laajeni keuhkoleikkauksiin

Jaa
Oulun yliopistollisessa sairaalassa on leikattu robottiavusteisesti noin 65 keuhkojen syöpää sairastavaa potilasta. Vaikka robottikirurgian potilasmäärä on vielä pieni, potilashyödyt ovat merkittävät.
Fredrik Yannopoulos leikkaussalissa. Kuva OYS valokuvaus
Fredrik Yannopoulos leikkaussalissa. Kuva OYS valokuvaus

Uusinta teknologiaa hyödyntävän robotti-investoinnin myötä OYSissa aloitettiin lokakuussa robottiavusteiset keuhkosyöpäleikkaukset toisena keskuksena Suomessa. Samalla järjestelmällä tehdään myös keuhkojen etäpesäkekirurgiaa ja välikarsinan kirurgiaa. Suurin hyöty uudesta tekniikasta potilaalle on, että valtaosa potilaista ei tarvitse enää jatkohoitopaikkaa leikkaushoidon jälkeen.

Potilaiden osastohoitopäivien määrä on lyhentynyt parilla päivällä verrattuna perinteisiin tähystysleikkauksiin, mutta tätä merkittävämpää on, että potilasta ei tarvitse enää siirtää jatkohoitopaikkaan, vaan suurin osa kotiutuu suoraan kotiin.

– Voimme olla tyytyväisiä uuden tekniikan käyttöönottoon. Potilaat ovat kivuttomampia, toipuvat nopeammin ja voimme helpottaa jatkohoitopaikkojen kapasiteetti- ja resurssipulaa. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiotkin näyttäisivät myös vähentyneen, kertoo erikoislääkäri Fredrik Yannopoulos OYS Sydän osaamiskeskuksesta.

Yhtenäinen toimintamalli

Robottikirurgin käyttöönoton hyödyt tulevat tekniikan lisäksi uudistuksista leikkaustoiminnassa. Keuhkosyöpäleikkauksiin koottiin oma leikkaustiimi ja luotiin yhtenäinen toimintamalli syöpäpotilaan koko robottileikkausprosessille.

– Yhtenäinen toimintamalli sujuvoittaa hoitoa. Esimerkiksi kipulääkitykseen luotiin yhteinen ohjelma, jota noudatetaan läpi potilaan hoitoketjun.

Yannopoulos toteaa, että hän lähti suurella mielenkiinnolla ja odotuksilla oppimaan uutta tekniikkaa.

– Odotukseni ovat ylittyneet. Hyödyt potilaalle näyttävät olevan vankat, vaikka meillä ei vielä olekaan riittävän tieteellistä vertailutietoa.

Fredrik Yannopouloksen kanssarobottiavusteisia thorax-syöpäleikkauksia tekee erikoislääkäri Tuomas Mäkelä.

OYSissa tehdään vuosittain 70–80 keuhkosyöpäleikkausta. Käytännössä valtaosa pohjoisuomalaisista keuhkosyöpäpotilaista voidaan leikata yliopistosairaalassa robottikirurgialla, jos se hoidon kannalta on järkevää.

– Avoleikkauksia tuskin voidaan täysin korvata robottikirurgialla, koska niitäkin tarvitaan moninaisen keuhkosyövän hoidossa.

OYSin sydän- ja rintaelinkirurgian klinikassa tehdään kaksi syöpäkirurgiasta robottileikkausta päivässä kerran viikossa. Perinteisellä tähystyksellä voitiin leikata vain yksi keuhkosyöpäkirurginen potilas päivässä.

– Lisäys mahdollistaa sen, että toisena thorax-salipäivänä pystymme käyttämään salia paremmin päivystysleikkauksiin tai tekemään tehokkaammin pienempiä toimenpiteitä.

Robottiavusteisesti leikataan nyt myös välikarsinan kasvaimia ja tehdään etäpesäkeleikkauksia.

OYS on robottikirurgian keskus Suomessa, ja sairaalan osaajien rooli tutkimusyhteistyössä ja robottikirurgian kouluttajana on kansallisesti vahva. Robottikirurgia on käytössä urologian, gastrokirurgian, gynekologian sekä pään ja kaulan alueen erikoisaloilla sekä tekonivelleikkauksissa. Keuhkosyöpäleikkausten ohella sitä hyödynnetään kohtusyövän, vakavan endometrioosin sekä lantionpohjan laskeumien hoidossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Fredrik Yannopoulos, erikoislääkäri, OYS Sydän osaamiskeskus, rintaelinkirurgia, fredrik.yannopoulos@ppshp.fi, 050 579 4121

Kuvat

Fredrik Yannopoulos leikkaussalissa. Kuva OYS valokuvaus
Fredrik Yannopoulos leikkaussalissa. Kuva OYS valokuvaus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye