Palvelukeskus HelsinkiPalvelukeskus Helsinki

På Östersjödagen serveras Östersjöns fiskdelikatesser till 75 000 Helsingforsbor – upp till 4 500 kilo braxen och strömming avnjuts i form av fiskburgare och -biffar

Dela

Östersjödagen firas igen den 26 augusti. Servicecentralen Helsingfors är även i år med och utför gärningar till förmån för Östersjön och serverar under dagen sammanlagt cirka 4 500 kilo fisk från Östersjön inom sina måltidstjänster på daghem och skolor samt inom vårdsektorn.

Östersjödagen till ära serveras fiskburgare av fisk från Östersjön i skolor, läroanstalter samt vårdsektorns personalrestauranger.
Östersjödagen till ära serveras fiskburgare av fisk från Östersjön i skolor, läroanstalter samt vårdsektorns personalrestauranger.

Cirka 75 000 Helsingforsbor, allt från knattar till seniorer, får njuta av fiskdelikatesser från vårt närhav. Dagen till ära serveras fiskburgare av fisk från Östersjön i skolor, läroanstalter samt vårdsektorns personalrestauranger och i daghem samt vid patient- och boendemåltider kalasar man på fiskbiffar. Även hemvårdsklienter har kunnat välja fiskbiffar till Östersjöveckan.

Östersjöfisk en stående delikatess på Servicecentralen Helsingfors matsedlar och inom måltidstjänsterna används årligen cirka 30 000 kilo av den. Östersjödagens meny bjuder särskilt på braxen och strömming från Östersjön, tillredd på sätt som tilltalar olika klientgrupper.

– Våra klienter är oftast intresserade av våra teman och ansvarsfullhet är idag en viktig fråga för många. När vi planerade Östersjödagens meny ville vi utveckla Östersjödagens mat till en lockande, modern och intressant form för klienterna, så att temadagen skulle få det mottagandet som den förtjänar, berättar servicechefen Teemu Männikkö, som bland annat har varit med och utvecklat fiskburgaren.

Som tjänsteproducent medverkar Servicecentralen Helsingfors varje dag i nästan 100 000 Helsingforsbors måltidsstunder. Man strävar efter att öka användningen av finsk fisk i måltidstjänsterna, särskilt karpfiskar, såsom braxen. Braxenbiffen av braxen från Östersjön har funnits på matsedlarna sedan år 2011 och måltidstjänsterna har följt rekommendationerna i WWF:s fiskguide i över 10 år. Fler ansvarsfulla fiskmåltider utvecklas ständigt.

– Att äta fisk från Östersjön är en av de viktiga handlingar som var och en av oss kan göra för vårt hemhav. Genom att äta Östersjöfisk kan vi minska övergödningen av Östersjön och förbättra dess känsliga ekosystem. I en stad av Helsingfors storlek uppgår måltidstjänsterna redan i avsevärda volymer, berättar Eeva Lappalainen, utvecklingschef för multiserviceenhetens planering och styrning av produktionen.

Östersjödagen, som grundades av John Nurminens stiftelse, firas årligen till Östersjöns ära. Målet är att få folk att njuta av vårt unika hemhav och utföra gärningar för dess bästa.

Njut av en fiskburgare även hemma i köket?

Fiskburgaren som är utvecklad för Östersjödagen kan också lagas hemma i köket. Med receptet från Servicecentralen Helsingfors produktutveckling lagar du enkelt fiskdelikatesser i Östersjöns ära även hemma i ditt eget kök. Spara receptet och ät burgare till förmån för Östersjön!

Fiskbiffar från Östersjön

Du behöver
½ dl grädde
75 g naturell färskost
1 dl skorpmjöl
en halv liten lök
100 g riven palsternacka
1,5 tsk salt
en nypa svartpeppar
500 g mald fiskfilé, t.ex. braxen eller strömming
2 ägg
1 msk citronsaft

Gör så här
Det lönar sig att mala fiskmassan själv i en köttkvarn eller finhacka den med en kniv. Finhacka även löken och riv palsternackan. Blanda skorpmjölet med grädden samt färskosten och låt svälla. Tillsätt kryddor, lök, palsternacka, fiskmassa, ägg och citronsaft. Låt fiskbiffsmeten svälla en stund.

Forma smeten till biffar ungefär i storlek av din handflata och stek dem i smör eller rybsolja i en stekpanna. Stek biffarna vackert bruna på båda sidor.

Gurkmajonnäs

Du behöver
1,5 dl majonnäs
3 msk gurksallad
en nypa svartpeppar
en nypa salt

Sätt ihop hamburgarna

Du behöver
4 delade portionsrågbröd (t.ex. Reissumies)
gurkmajonnäs
4 st stekta fiskbiffar
sallatsblad
tomatskivor
skivad inlagd gurka

Gör så här
Bred gurkmajonnäs på rågbrödsbitarna. Lägg på sallatsblad, tomatskiva och fiskbiff. Inlagd gurka på biffen. Njut!

**

Mer information:

Servicecentralen Helsingfors, multiservice, planering och styrning av produktionen
utvecklingschef Eeva Lappalainen
eeva.lappalainen@hel.fi, tfn 0505740296

Nyckelord

Bilder

Östersjödagen till ära serveras fiskburgare av fisk från Östersjön i skolor, läroanstalter samt vårdsektorns personalrestauranger.
Östersjödagen till ära serveras fiskburgare av fisk från Östersjön i skolor, läroanstalter samt vårdsektorns personalrestauranger.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki
Elimäenkatu 15/Pakkalantie 30
Helsinki/Vantaa

http://www.hel.fi/palvelukeskus

Servicecentralen Helsingfors är expert och Helsingfors stads interna partner i utvecklingen och genomförandet av måltids- och andra tjänster. Vi är verksamma i skolor och daghem, seniorcenter, servicehus och sjukhus. Vi medverkar dagligen i 100 000 måltidsstunder och ansvarar även för städtjänster. Vi utvecklar och producerar telefon- och välfärdstjänster samt stödjer boende hemma med mångsidiga tekniska lösningar och tjänster. I enlighet med vårt värdelöfte ”Bäst tillsammans”, erbjuder vi den bästa serviceupplevelsen för våra kunder och intressentgrupper samt vår personal. Vi är ett av Helsingfors stads affärsverk och sysselsätter cirka 1 400 personer. Vi har över 100 års erfarenhet av att hantera matservice.

Östersjödagen är en årlig festdag för att uppmärksamma havet, som John Nurminens Stiftelse tagit initiativ till. Målet med dagen är att få människor att njuta av vårt unika hemhav och göra konkreta gärningar för dess bästa. Förutom firandet är syftet med Östersjödagen även att öka kunskaperna om havets mångskiftande natur, kultur och historia. Östersjödagen firas varje år den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon.

John Nurminens Stiftelse – Vi skyddar Östersjön och dess kulturarv
Målet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för framtida generationer. Stiftelsen är en kunskapsförmedlare och producent av havsrelaterat innehåll, som belönats för sina kulturgärningar. Inom stiftelsens projekt för ett rent Östersjön förbättras Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. Arbetet styrs med hjälp av mätbara resultat och effektivitet. www.johnnurmisensaatio.fi/sv/

 

Följ Palvelukeskus Helsinki

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Palvelukeskus Helsinki

Itämeripäivä tuo Itämeren kalaherkut 75 000 helsinkiläisen lautasille - fisuburgerin ja -pihvin muodossa nautitaan jopa 4500 kiloa lahnaa ja silakkaa25.8.2021 10:39:14 EEST | Tiedote

Itämeripäivää vietetään jälleen 26.8. Palvelukeskus Helsinki on tänäkin vuonna mukana tekemässä tekoja Itämeren hyväksi ja tarjoilee ruokapalveluissaan päiväkodeissa, kouluissa ja hoitoalalla päivän aikana yhteensä noin 4500 kiloa Itämeren kalaa. Lähimeren kalaherkuista pääsee nauttimaan noin 75 000 helsinkiläistä taaperoista senioreihin.

Helsingin päiväkodit jälleen voitokkaita Luomu SM -kilpailussa – luomua nautittiin vuonna 2019 yli miljoona kiloa  3.11.2020 12:24:44 EET | Tiedote

Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit ovat voittaneet jo viidennen kerran luomun suomenmestaruuden suurten toimijoiden sarjassa. Valtakunnallisen kilpailun voittajat julkistettiin Luomupäivillä 3.11. järjestetyssä etätilaisuudessa. Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista noin 320 Helsingin päiväkodissa, joihin hankituista raaka-aineista luomun kilomääräinen osuus oli vuonna 2019 noin 25 %.

Helsingfors daghem åter segerrika i tävlingen Luomu SM – 2019 åts det mer än en miljon kilo ekologisk mat3.11.2020 12:15:00 EET | Tiedote

Servicecentralen Helsingfors och Helsingfors stads daghem har vunnit det finska mästerskapet i användning av ekologiska livsmedel redan för femte gången i klassen för stora aktörer. Vinnarna i den riksomfattande tävlingen offentliggjordes i ett distansevenemang som ordnades 3.11. under Luomupäivät. Servicecentralen Helsingfors svarar för måltidstjänsterna i cirka 320 daghem i Helsingfors där andelen ekologiskt av de införskaffade råvarorna var cirka 25 procent 2019.

Itämeripäivänä kalaherkkuja tarjotaan 75 000 helsinkiläiselle – fisuburgeri valtaa Palvelukeskus Helsingin koulut ja päiväkodit26.8.2020 11:11:07 EEST | Tiedote

Itämeripäivänä 27. elokuuta Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat, kun Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa kaikille asiakkailleen taaperoista senioreihin – yhteensä noin 75 000 helsinkiläiselle. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kg.

Helsinkiläiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali PRO2020 -finaalissa11.12.2019 13:54:36 EET | Uutinen

Helsingin Solakallion erityiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali on yksi kolmesta PRO2020 -kilpailun finalisteista ammattikeittiön työntekijä -sarjassa. PRO-palkinto on hotelli-, ravintola ja catering -alan ammattilaiselle jaettava tunnustus osaamisesta ja esimerkillisestä asenteesta. Hassan Alin paikka arvostetun ruoka-alan kilpailun finaalissa on yksi osoitus siitä, että julkisissa ruokapalveluissa työskentelee alansa kunnianhimoisia huippuammattilaisia.

Helsingfors daghem tog hem det finska mästerskapet i användningen av ekologiska livsmedel3.10.2019 11:17:03 EEST | Tiedote

Servicecentralen Helsingfors och småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad har vunnit det finska mästerskapet Luomu SM i användningen av ekologiska livsmedel i serien för stora offentliga matserviceproducenter. Tävlingens vinnare offentliggjordes på Ekologiska livsmedelsdagen, som ordnades 2.10 i Finlandiahuset. År 2018 var 17,89 procent av anskaffningarna av livsmedel för Helsingfors daghem ekologiska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum